A fost deschis dosar penal în cazul comerciantei din Râmnicelu care a ajuns să livreze până la 35 de tone de usturoi lanțului german de supermarketuri Lidl, produsele având etichetă de producător/ambalator, al cărui caz a fost dezbătut în ediția de miercuri a cotidianului OPINIA. Polițiștii de la Serviciul Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău s-au autosesizat și au demarat cercetări  pentru înșelăciune.

O anchetă jurnalistică în acest caz a fost realizată și publicată zilele trecute de economica.net. Jurnaliștii portalului de economie susțin că  potrivit termene.ro, Aurelia Dumitrache Întreprindere Individuală s-a înregistrat la ANAF de când a început și parteneriatul cu comerciantul german.

,,În ultimii ani, legumele și fructele cultivate local au câștigat din ce în ce mai mult loc în rândul pre­ferințelor consumatorilor români. Usturoiul este una dintre cele mai populare legume de la noi în țară, prin urmare și cererea este destul de mare. Lunar, sunt livrate între 30 și 35 de tone de usturoi românesc, care ajunge în Piața Lidl, din toate magazinele din țară. Din toamna anului 2017, pentru producția de usturoi, Lidl a încheiat un partene­riat cu un producător local din zona Râmnicelu, județul Buzău, pe o suprafață de 25 de hectare cultivate” au declarat pentru economica.net oficialii Lidl.

Din datele Institutului Național de Statistică, producția medie de usturoi la hectar a fost în 2017 de 5.582 kg la hectar (5,5 tone), dar sunt soiuri care pot produce și 10 tone la hectar, ceea ce înseamnă că pe cele 25 de hectare, producția totală a producătorului român ar putea fi 250 de tone pe cultură. Într-un an, se pot înființa maximum două culturi, pentru că bulbii de usturoi se pot planta toamna sau începutul primăverii.

Potrivit Lidl, prezența la raft a usturoiului românesc în magazinele Lidl este într-un procent de 60%, restul fiind din China. ,,Pentru a le oferi clienților noștri o alternativă la un preț mai scăzut, diferența de 40 de procente este reprezentată de ustu­roiul chinezesc. Ambele sunt semnalizate la raft, în Piața Lidl, cu etichetă care oferă detalii cu privire la proveniența produsului”, mai spune comerciantul.

Din datele termene.ro, Dumitrache Aurelia Intreprindere Individuală are coduri CAEN „Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe, Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, bău­turilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri si piețe, Comerț cu ridicata al fructelor și legumelor”. Așadar, nu are cod CAEN de producție.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

Comments are closed.