Aproximativ 50 de polițiști buzoieni vor protesta astăzi în Capitală alături de colegi din alte județe dar și de angajați din penitenciare și de rezerviști militari, cerând condiții de lucru mai bune, o salarizare echitabilă pentru personalul în activitate și încetarea discriminării pensionarilor militari. Alături de membrii Sindicatului Național al Polițiș­tilor și Personalului Contractual, filiala Buzău, își vor striga nemulțumirile și reprezentanți ai Ligii Militarilor în Rezervă.

Protestul este programat să înceapă de la ora 9,00, în fața sediului Ministerului Administrației și Internelor, iar de la 12,00, la sediul Ministerului Justiției. Vineri, de la 8,30, protestul continuă la Palatul Parlamentului.

,,Acțiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), la nivel de miniștri, iar prin pichetările comune ale instituțiilor sus-amintite, dorim să atragem atenția asupra unor probleme care afectează drepturile și interesele personalului activ și în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Potrivit sindicaliștilor, salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță ­națio­nală au fost înghețate prin ordonanțe de urgență care au suspendat în mod repetat aplicarea Legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) și care ,,au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public, prin discriminarea acestui domeniu de activitate”. Printr-o scamatorie legislativă (OUG 59/2017), pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, fiind eliminate de facto drepturi obținute în ­ve­derea pensionării. ,,Pentru personalul în activitate din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță ­națio­nală, alocațiile bugetare aferente îmbunătățirii condi­țiilor de lucru și asigurării dotărilor și logisticii s-au redus continuu, pentru personalul din penitenciare acestea fiind de 3 ori mai mici în 2019 față de 2017, în pofida faptului că bugetul instituției a avut un trend crescător”, menționează FSANP.

La acțiunile de protest organizate de către Federația Sindicatelor Națio­nale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și Forumul Structurilor Asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt invitați să participe toți angajații și rezerviștii din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională. ,,În cazul în care guvernanții nu vor răspunde pozitiv solicitărilor noastre, acțiunile de protest vor continua pe termen nelimitat”, avertizează FSANP.

Drepturi salariale câștigate în instanță

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I. a obținut marți la Tribunalul Buzău o hotărâre prin care Inspectoratul Județean de Poliție Buzău este obligat să achite drepturi salariale, respectiv să acorde salariul egal cu maximul stabilit pentru funcțiile, grad/ treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate deținute către 82 de polițiști – ofițeri și agenți de poliție din cadrul IPJ Buzău, pentru perioada 20.06.2015-01.07.2017. De asemenea, IPJ Buzău este obligată la plata diferențelor salariale rezultate prin raportare la maximul stabilit pentru perioada 20.06.2015-01.07.2017, actualizarea sumelor cu coeficientul de inflație aplicabil la data plății efective, cu dobânda legală aferentă acestor sume. Instanța a respins ca prescrise solicitările reclamanților de a fi obligată pârâta la plata drepturilor salariale, respectiv acordarea salariului egal cu maximul stabilit pentru funcțiile, grad/ treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate deținute către reclamanți, pentru perioada 09.04.2015-19.06.2015 și plata diferențelor salariale rezultate prin raportare la maximul stabilit pentru perioada 09.04.2015-19.06.2015, actualizarea sumelor cu coeficientul de inflație aplicabil la data plății efective, cu dobânda legală aferentă acestor sume. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

DISTRIBUIȚI
loading...