Situație fără precedent în comuna Grebănu, unde primarul Gheorghe Stanciu a cerut în instanță dizolvarea Consiliului Local, după ce deliberativul comunei nu s-a mai putut întruni, pentru că nu mai îndeplinește con­dițiile legale de constituire. Și asta din cauză că alianța PNL-ALDE din Consiliul Local s-a scurtcircuitat iar șase dintre cei șapte consilieri aleși pe lista PNL au demisionat în bloc și s-au înscris în celălalt partid. În plus, viceprimarul ALDE a fost dat afară din partid, fiind acuzat că a trecut de partea PSD.

Totul s-a întâmplat după ce liberalii au fost mustrați de conducerea organizației județene a PNL că s-au opus apro­bării unui pro­iect de hotărâre, punând în pericol accesarea de către Compania de Apă a unei finanțări de 14 milioane de euro, bani europeni, cu o contribuție locală de două procente. Banii sunt destinați sistemului de apă și ca­nalizare, sumă alocată comunei Grebănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Opera­țional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg județul Buzău.

În 2017, Consiliul Local Grebănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru ­apro­ximativ o jumătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul respectiv. Pentru restul lucrării, care urma să fie finanțată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleșii locali au refuzat să emită o hotărâre similară celei din 2017. Este vorba de consilierii locali ai Partidului Na­țional Liberal, șapte la număr, și de consilierul Alianței Liberalilor și Democraților, Ion Zainea, desemnat viceprimar al comunei având sprijinul PNL. Toți aceștia au deținut majoritatea în Consiliul Local și au blocat, ori de câte ori a fost inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul social-democrat Gheorghe Stanciu, care a avut alături șapte consilieri locali PSD. La ședința din ianuarie a Consiliului Local, alianța locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre. Între timp, viceprimarul ALDE a sesizat că atitudinea în cauză nu este constructivă, însă luarea de poziție nu a fost primită bine de partidul său, astfel că i s-a retras sprijinul politic, iar prefectul a emis, în data de 4 martie 2019, ordin de încetare a madatului. Ion Zainea a contestat în instanță decizia partidului de a-i retrage sprijinul politic, dar și a contestat ordinul prefectului, cerând suspendarea aplicării actului administrativ și anularea lui. Procesul a fost însă suspendat până când instanța se va pronunța pe contestația la decizia de excludere a Biroului Politic al ALDE. O soluție ar putea fi dată astăzi.

Și în tabăra PSD au apărut probleme după ce unul dintre consilieri, Ion Ivan, nu s-a mai prezentat la ședințele Consiliului Lo­cal.

Astfel că primarul Gheor­ghe Stanciu s-a văzut obligat să ceară dizol­va­rea Consiliului Lo­cal la Tribunalul Buzău. Acesta a declarat că așteaptă decizia instanței în ceea ce privește statutul viceprimarului Ion Zainea, cu care ar putea face majoritate și astfel s-ar putea debloca activitatea administrației comunei.

Situația revoltătoare de la Grebănu se datorează schimbării de atitudine a ALDE Buzău după ce organizația ju­dețeană a fost preluată de către deputatul Adrian Mocanu și de senatorul Dorin Bădu­lescu, aleși parlamentari pe listele Par­tidului Mișcarea Populară, care și-au descoperit vocația liberal-democrată în toam­na anului trecut. Așa cum se întâmplă și la nivelul Consi­liului Local Municipal Buzău, aleșii ALDE și apropiați ai acestora votează, mai în tot județul, împotriva proiectelor de hotărâre promovate de primarii social-democrați, chiar dacă acestea  sunt esențiale pentru viața comunității, așa cum se întâmplă la Grebănu. Consilierii locali PNL și ALDE și-au justificat votul prin aceea că intenționează să retragă comuna din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008“ și să realizeze investițiile în rețelele de apă și ca­nalizare independent, din resurse locale. Ce nu au spus consilierii locali în cauză – sau nu au aflat de la cei care îi pun să voteze împotriva proiectului derulat de Compania de Apă – este că o eventuală ieșire a comunei din ADI „Buzău 2008” nu se poate face decât după returnarea sumelor investite până acum în cadrul proiectului european, si­tuație în care banii respectivi ar putea fi imputați tocmai celor care au votat împotrivă continuării pro­iectului finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Ca să nu mai spunem că un asemenea gest ar întârzia cu cel puțin un an întregul proiect derulat la nivelul județului, cu pericolul pier­derii întregii sume alocate.

Situația de la Grebănu nu este singulară. Și la Calvini Consiliul Local este dizolvat prin decizie a instanței, deși au fost încercări administrative de reconstituire a delibe­rativului.

3 COMENTARII

  1. Peștele de la cap se împute.Ar putea spune cineva câte dosare penale are tov Stanciu primarele care nu poate să facă una și alta.Câtă Spăz [email protected]ă a dat El să scape de dosarele penale.
    Despre terenurile pe care le-a închiriat și care nu pre erau ale lui .Cu pomenile electorale se sție cum a fost ales.
    La brutărie la brutări cu apv-ist la Brutărie

  2. Sunt ușor de păcălut mai ales cei de pe linia dispensarului în jos, he he mulți naivi. Venim iar prin sat da cu altă blană…..

  3. Așa le trebuie cetățenilor care l-au votat pe Tănase Enache, hoțul hoților. Ar fi bine dacă s-ar documenta lumea înainte pe cine votează ce studii au, ce pregătire. Cu 8 clase și nici o cerere să nu știi să scrii să ajungi să blochezi tu Tănase Enache neica nimeni învestițiile în toată comuna este ceva oribil, dezprețuitor. Mai bine și-ar vefea de problemele de sănătate pe care le are cu inima, nu de alta să nu crape….

Comments are closed.