Colecţiile Muzeului Judeţean Buzău s-au îmbogăţit în aceste zile cu două noi piese importante ce ţin de domeniul radiocomunicaţiilor. Prima piesă este una unică în România, un Radioreceiver model BC 312M, produs în perioada 1930-1940 şi folosit de către aviaţia militară americană pe bombardierele aflate în misiuni de război executate deasupra României în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cea de-a doua piesă donată Muzeului Judeţean Buzău este un receptor de unde scurte de tip USP, producţie românească, produs de Electromagnetica în anii ‘60, utilizat în comunicaţiile militare şi ulterior, de către radioamatori.

Ambele piese au fost donate muzeului de către Vasile Căpraru, indicativ YO3 AAJ, radioamator cu o vastă experienţă în domeniu, maestru al sportului, membru al Federaţiei Române de Radioamatorism, fost vicepreşedinte al acestui for, expert în telegrafie MORSE.

„Piesa unicat, Radioreceiver model BC 312M, a fost prezentată la o expoziţie de profil în anii ‘50 în Cipru, de unde a fost achiziţionată de către autorităţile române şi folosită în traficul de radiocomunicaţii ale marinei fluviale. Ulterior, piesa a intrat în colecţia radiotelegrafistului Vasile Căpraru, fost angajat al Marinei Fluviale a Dunării”, precizează reprezen­tanţii Muzeului Judeţean.

Piesele vin să completeze colecţia de aparate telefonice şi de radiocomunicaţii a Muzeului Judeţean Buzău, în cadrul căreia se află alte două donaţii obţi­nute în această vară. Este vorba despre „Balena lui Stalin”, un receptor R-250 „Khit” („Balena”), producţie URSS, şi o staţie radio RBM1, producţie România, 1956, oferite de radioamatorului Pandele Ceauşu din localitatea Li­pia. Echipamentele au fost folosite în domeniul radiocomunicaţiilor militare mobile, spunându-se că erau capabile să intercepteze inclusiv discuţiile purtate în aer între piloţi. Aparatul este funcţional.

DISTRIBUIȚI
loading...