Economic

Piața muncii viitoare, mai surprinzătoare decât în romanele SF!

Tot mai mulți români urmează acum cursuri de calificare, înțelegând că piața muncii va înregistra schimbări fundamentale în anii ce vin.

Dacă în urmă cu trei – patru decenii era suficient să urmezi o școală profesională sau un liceu industrial pentru a avea la absolvire o meserie pe care să o practici liniștit până la pensie, în prezent acest lucru nu mai este posibil.

Ce meserii se vor căuta în următoarea perioadă?

Școlile de meserii din România sunt destul de puține, iar ceea ce înveți acolo nu îți oferă nicio garanție că după doar cinci sau șase ani nu vei avea nevoie de o recalificare sau măcar de o updatare a cunoștințelor pe care le-ai dobândit în anii de studiu.

Un tânăr are acum sute de variante dintre care poate alege în ceea ce privește piața muncii. Dar acest lucru, în loc să fie unul pozitiv, mai rău îl încurcă, deoarece probabilitatea de a se orienta spre o meserie care s-ar putea să dispară în viitorul apropiat este destul de mare.

Specialiști din numeroase țări ale lumii încearcă să elaboreze topul meseriilor  de viitor.

Este însă extrem de greu de a realiza un clasament corect în această direcție, deoarece inovațiile pot afecta puternic profesiile actuale, iar noile tehnologii pot să reconfigureze radical modul în care va arăta societatea viitoare și ocupațiile pe care generațiile ce vor urma le vor avea.

Un lucru este cert. Lumea se va schimba dramatic în jurul anului 2020, schimbările vor fi atât de radicale, încât vor depăși viziunile din multe romane science fiction de succes.

Chiar și în România putem observa cu ochiul liber că  generația Millennials caută prioritar experiența, delimitându-se net de către generația X orientată spre stabilitate și achiziția de cât mai multe bunuri.

S-a observat în decursul secolelor că piața muncii a fost influențată net de inovațiile științifice și tehnologice, iar anii ce vin nu vor face nici ele excepție în acest sens.

Dacă dezvoltatorii de software vor avea succes și în continuare, tocmai pentru că fac parte din acea categorie de oameni care făuresc noile sisteme de automatizare a proceselor, nu trebuie să ignorăm nici joburile din segmentul de servicii pentru clienți.

Producerea de conținut online, influencerii digitali, vor avea un cuvânt greu de spus în deceniile ce vin, la fel și agențiile care se ocupă de cariera acestora.

Creatorii de material video care transmit cunoștințe și discută probleme relevante pentru anumite segmente de public pe canalele social media se vor adresa prioritar generațiilor Y și Millennials care au renunțat în mare măsură să se mai uite la televizor și preferă internetul pentru că permite utilizatorilor să decidă ce și când doresc să vadă.

Deja se constată și în țara noastră faptul că unii părinți chiar resping ideea ca micuții lor să mai urmeze cursurile la o școală publică sau privată, tendința fiind ca acest tip de învățământ tradițional să fie înlocuit cu diverse tipuri de clase virtuale.

Cursurile de cultură generală, dezvoltare personală și profesională, se vor extinde în anii ce vin, așa încât specialiștii care pot să transmită și altora cunoștințele lor în variate domenii vor avea mare căutare. Ei vor putea să câștige suficient pentru a duce o viață îmbelșugată.

Oamenii pun un accent din ce în ce mai mare pe nutriție și sport, pe menținerea unei sănătăți cât mai bune, de aceea un job de mare succes va fi acela de instructor personal, indiferent că vorbim de un instructor în materie de alimentație sănătoasă sau de un instructor de fitness.

Tot pe aceeași linie, consultanții de imagine care vin să ofere cele mai bune sfaturi pentru persoanele care vor să își îmbunătățească aspectul exterior vor avea de câstigat. Putem include aici atât consultanții de modă, dar și specialiștii în arta machiajului sau coafurii.

Cum să te adaptezi la schimbările de pe piața muncii?

Educația la distanță va fi din ce în ce mai prezentă viețile noastre, cu atât mai mult cu cât clasele virtuale nu vor mai însemna privitul pur și simplu pasiv la un ecran. Cu ajutorul ochelari de realitate virtuală va putea chiar să fie simulată prezența unui instructor sau chiar să se practice efectiv un conținut transmis.

Vor dispărea acele joburi unde forța de muncă umană poate fi înlocuită cu mașini, deoarece astfel se reduc costurile firmelor cu personalul.

Cheia de a te adapta la schimbare va fi cunoașterea celor mai noi tehnologii și exersarea abilităților de a le folosi.

Un exemplu ce se poate da este acela al unui electrician care ar trebui să treacă de la repararea tipurilor de instalații electrice clasice la specializarea pe mentenanța noilor dispozitive automate pentru case inteligente și birouri.

Participarea la cursuri pentru adaptarea cunoștințelor de bază la noile cerințe ale evoluției din lumea tehnologică este un trend ce nu trebuie neglijat.

Când vorbim de succes nu ne mai referim prioritar la stabilitate și la un salariu cât mai mare, ci mai degrabă la un mediu confortabil și relaxant de muncă, unde scopul să fie aliniat cu obiectivele viitoare ale personalului, un job unde faci ceea ce îți place, iar asta să te facă fericit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker