27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 01:25 AM

Cultura

Pianistul Horia Mihail ajunge la Buzău cu turneul „Pianul Călător“

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.04.2017, 00:00
891

   În urmă cu peste 170 de ani, „zeul cu mâini de aur“, cum era numit Franz Liszt, a susținut un turneu în Europa, incluzând mai multe orașe din România. Atestat printr-o inscripție și descris până în cel mai mic amănunt de către istorici, pianul la care a cântat atunci Franz Liszt a fost găsit în anul 2011 într-o pivniță  întune­coa­să din Turda, acoperit de păianjeni.

   La 171 de ani de la turneul marelui muzician, Radio România, Asociația culturală Accendo, împreună cu pianistul Horia Mihail, derulează, pentru al șaptelea an consecutiv, Turneul „Pianul Călător“. Turneul cuprinde 16 orașe, printre care și Buzăul, celebrul pianist urmând să concerteze în fața buzoienilor pe 24 aprilie, la Teatrul „G. Ciprian“.

   Idea acestui turneu este de a aduce bucurie melomanilor, dar are și obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani. Piane „călatoare“ se găsesc în acest moment la Alba Iulia, Roman, Tulcea, Deva și, din 2017, la Caracal, așadar în toate marile regiuni istorice ale țării, în localitățile care nu aveau un pian de concert.

   Anul acesta, Horia Mihail a pornit în a șaptea călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că valsul poate avea abordări foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Valsul va fi cu siguranță o invitație irezistibilă, fiind pre­zen­tat într-un caleidoscop stilistic divers, în care vom asculta miniaturi semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel sau Debussy.

   „De șapte ani încerc să spun lumii povești muzicale. Au fost ani în care am acordat atenție unor mari compozitori, ani în care curentele muzicale au fost puse în valoare. Anul acesta, sper să fie bine primită această invitație la vals, pentru că voi prezenta piese extrem de interesante, rafinate, ce dau substanță și valoare istorică acestui gen, care este poate mai mult asociat cu   se­rile dansante. Și pentru mine aceste turnee se transformă în povești. De la an la an, întâlnirile cu publicul din ce în ce mai numeros mă fac să am și mai multă energie și dorință de a continua. Urmează alte mii de kilometri la volan, recitaluri aproape în fiecare seară, dar abia aștept această nouă călătorie a mea și a pianului, și sper că și publicul va fi încântat de aceste seri în ritm de vals“, a declarat pianistul Horia Mihail la începutul lunii, atunci când turneul a debutat în Republica Moldova.

   În primele localități de pe traseu, Horia Mihail a fost primit cu multă căldură și entuziasm.

   Pentru bilete la concertul de la Buzău sunați la telefon 0740.496.561.

 

Cine este Horia Mihail

  Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului. Acesta a ocupat funcția de profesor asociat în cadrul Universității de Muzică din Boston. Îndelungata sa experiență a început în orașul natal, Brașov, unde, la numai zece ani, a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii brașovene, Concertul în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn. De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Statele Unite, cât și în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite, precum To­peka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Bos­ton Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Vern­ghe­rov, sunt numai câțiva dintre dirijorii sub a căror baghetă a evoluat. Horia Mihail a fost câștigătorul premiului I la toa­te competițiile la care a participat. 
   După studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianiști precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma, a înființat formația de muzică de cameră „Romanian Piano Trio“. Împreună cu aceștia, a or­ganizat, începând din 2006, turneul național „MusicOn“, care s-a bucurat de o însemnată apreciere. Turneul „Stra­divarius“ este un alt eveniment în a cărui organizare s-a implicat artistul, alături de violonistul Alexandru Tomescu, câști­gătorul viorii Stradivarius Elder-Voicu.
  

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Apr, 21:50 OMUL POTRIVIT INTR-UN LOC POTRIVIT
Ion a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
Competenta, profesionalismul, dedicarea sunt calități indiscutabile pe care un manager le poate dovedi pentru a ocupa o funcție intr-un Consiliu de conducere, cum este cel al ICR. Doresc dlui Susnea sa ne vedem, de ce nu, in poziția de reprezentant ICR pe la New York sau așa ceva. Succes si felicitări!
27 Apr, 21:31 Incotro,PNL?
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Cristinel Romanescu, ales președinte PNL Buzău:
Probabil ca afacerile lui Cristi Romanescu vor prospera in continuare,dar PNL-ul "se va duce de rapa".Cine crede ca Romanescu poate fi un politician care sa scoata din mocirla morala in care se afunda PNL Buzau,ori este naiv,ori este rau intentionat.Asa cum il stiu pe Cristi Romanescu,este unpolitician pentru care e valabila zicala cu "interesu poarta fesu" si implicarea sa in politica are ca unica motivatie protejarea si dezvoltarea propriilor afaceri.In mod cert,el poate fi un bun manager,dar ca politician este precum un "pui de gaina" in mijlocul unui stol de ulii.Oricum,sunt ferm convins ca PNL-ul va insemna si va conta foarte putin in politica locala,iar reanimarea si revenirea dorite se amana sine die.
27 Apr, 20:10 Felicitari primului cetatean
Alt cetatean a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Bravo Domnul Marinescu , in sfarsit spune cineva ceva , ca pana acum totul a fost ,,secret de stat''
Google PageRank Checker