27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:17 PM

Cultura

Pianistul Horia Mihail ajunge la Buzău cu turneul „Pianul Călător“

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.04.2017, 00:00
1957

   În urmă cu peste 170 de ani, „zeul cu mâini de aur“, cum era numit Franz Liszt, a susținut un turneu în Europa, incluzând mai multe orașe din România. Atestat printr-o inscripție și descris până în cel mai mic amănunt de către istorici, pianul la care a cântat atunci Franz Liszt a fost găsit în anul 2011 într-o pivniță  întune­coa­să din Turda, acoperit de păianjeni.

   La 171 de ani de la turneul marelui muzician, Radio România, Asociația culturală Accendo, împreună cu pianistul Horia Mihail, derulează, pentru al șaptelea an consecutiv, Turneul „Pianul Călător“. Turneul cuprinde 16 orașe, printre care și Buzăul, celebrul pianist urmând să concerteze în fața buzoienilor pe 24 aprilie, la Teatrul „G. Ciprian“.

   Idea acestui turneu este de a aduce bucurie melomanilor, dar are și obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani. Piane „călatoare“ se găsesc în acest moment la Alba Iulia, Roman, Tulcea, Deva și, din 2017, la Caracal, așadar în toate marile regiuni istorice ale țării, în localitățile care nu aveau un pian de concert.

   Anul acesta, Horia Mihail a pornit în a șaptea călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că valsul poate avea abordări foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Valsul va fi cu siguranță o invitație irezistibilă, fiind pre­zen­tat într-un caleidoscop stilistic divers, în care vom asculta miniaturi semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel sau Debussy.

   „De șapte ani încerc să spun lumii povești muzicale. Au fost ani în care am acordat atenție unor mari compozitori, ani în care curentele muzicale au fost puse în valoare. Anul acesta, sper să fie bine primită această invitație la vals, pentru că voi prezenta piese extrem de interesante, rafinate, ce dau substanță și valoare istorică acestui gen, care este poate mai mult asociat cu   se­rile dansante. Și pentru mine aceste turnee se transformă în povești. De la an la an, întâlnirile cu publicul din ce în ce mai numeros mă fac să am și mai multă energie și dorință de a continua. Urmează alte mii de kilometri la volan, recitaluri aproape în fiecare seară, dar abia aștept această nouă călătorie a mea și a pianului, și sper că și publicul va fi încântat de aceste seri în ritm de vals“, a declarat pianistul Horia Mihail la începutul lunii, atunci când turneul a debutat în Republica Moldova.

   În primele localități de pe traseu, Horia Mihail a fost primit cu multă căldură și entuziasm.

   Pentru bilete la concertul de la Buzău sunați la telefon 0740.496.561.

 

Cine este Horia Mihail

  Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului. Acesta a ocupat funcția de profesor asociat în cadrul Universității de Muzică din Boston. Îndelungata sa experiență a început în orașul natal, Brașov, unde, la numai zece ani, a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii brașovene, Concertul în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn. De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Statele Unite, cât și în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite, precum To­peka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Bos­ton Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Vern­ghe­rov, sunt numai câțiva dintre dirijorii sub a căror baghetă a evoluat. Horia Mihail a fost câștigătorul premiului I la toa­te competițiile la care a participat. 
   După studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianiști precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma, a înființat formația de muzică de cameră „Romanian Piano Trio“. Împreună cu aceștia, a or­ganizat, începând din 2006, turneul național „MusicOn“, care s-a bucurat de o însemnată apreciere. Turneul „Stra­divarius“ este un alt eveniment în a cărui organizare s-a implicat artistul, alături de violonistul Alexandru Tomescu, câști­gătorul viorii Stradivarius Elder-Voicu.
  

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker