27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:58 PM

Cultura

Pianistul Horia Mihail ajunge la Buzău cu turneul „Pianul Călător“

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.04.2017, 00:00
1985

   În urmă cu peste 170 de ani, „zeul cu mâini de aur“, cum era numit Franz Liszt, a susținut un turneu în Europa, incluzând mai multe orașe din România. Atestat printr-o inscripție și descris până în cel mai mic amănunt de către istorici, pianul la care a cântat atunci Franz Liszt a fost găsit în anul 2011 într-o pivniță  întune­coa­să din Turda, acoperit de păianjeni.

   La 171 de ani de la turneul marelui muzician, Radio România, Asociația culturală Accendo, împreună cu pianistul Horia Mihail, derulează, pentru al șaptelea an consecutiv, Turneul „Pianul Călător“. Turneul cuprinde 16 orașe, printre care și Buzăul, celebrul pianist urmând să concerteze în fața buzoienilor pe 24 aprilie, la Teatrul „G. Ciprian“.

   Idea acestui turneu este de a aduce bucurie melomanilor, dar are și obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani. Piane „călatoare“ se găsesc în acest moment la Alba Iulia, Roman, Tulcea, Deva și, din 2017, la Caracal, așadar în toate marile regiuni istorice ale țării, în localitățile care nu aveau un pian de concert.

   Anul acesta, Horia Mihail a pornit în a șaptea călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că valsul poate avea abordări foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Valsul va fi cu siguranță o invitație irezistibilă, fiind pre­zen­tat într-un caleidoscop stilistic divers, în care vom asculta miniaturi semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel sau Debussy.

   „De șapte ani încerc să spun lumii povești muzicale. Au fost ani în care am acordat atenție unor mari compozitori, ani în care curentele muzicale au fost puse în valoare. Anul acesta, sper să fie bine primită această invitație la vals, pentru că voi prezenta piese extrem de interesante, rafinate, ce dau substanță și valoare istorică acestui gen, care este poate mai mult asociat cu   se­rile dansante. Și pentru mine aceste turnee se transformă în povești. De la an la an, întâlnirile cu publicul din ce în ce mai numeros mă fac să am și mai multă energie și dorință de a continua. Urmează alte mii de kilometri la volan, recitaluri aproape în fiecare seară, dar abia aștept această nouă călătorie a mea și a pianului, și sper că și publicul va fi încântat de aceste seri în ritm de vals“, a declarat pianistul Horia Mihail la începutul lunii, atunci când turneul a debutat în Republica Moldova.

   În primele localități de pe traseu, Horia Mihail a fost primit cu multă căldură și entuziasm.

   Pentru bilete la concertul de la Buzău sunați la telefon 0740.496.561.

 

Cine este Horia Mihail

  Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului. Acesta a ocupat funcția de profesor asociat în cadrul Universității de Muzică din Boston. Îndelungata sa experiență a început în orașul natal, Brașov, unde, la numai zece ani, a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii brașovene, Concertul în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn. De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Statele Unite, cât și în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite, precum To­peka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Bos­ton Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Vern­ghe­rov, sunt numai câțiva dintre dirijorii sub a căror baghetă a evoluat. Horia Mihail a fost câștigătorul premiului I la toa­te competițiile la care a participat. 
   După studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianiști precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma, a înființat formația de muzică de cameră „Romanian Piano Trio“. Împreună cu aceștia, a or­ganizat, începând din 2006, turneul național „MusicOn“, care s-a bucurat de o însemnată apreciere. Turneul „Stra­divarius“ este un alt eveniment în a cărui organizare s-a implicat artistul, alături de violonistul Alexandru Tomescu, câști­gătorul viorii Stradivarius Elder-Voicu.
  

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Spania: Rajoy anunță alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:52 PM

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, spaniol a anunțat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Tenis: Germanca Julia Goerges a câștigat turneul WTA de la Moscova
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:48 PM

Jucătoarea germană de tenis Julia Goerges, nr. 27 mondial, a câștigat turneul WTA de la Moscova, dotat cu premii totale de 790.208 dolari, învingând-o sâmbătă în finală pe rusoaica Daria Kasatkina, nr. 28 mondial, în două seturi, 6-1, 6-2.

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină (studiu)
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:33 PM

Abuzul de alcool este, evident, nociv pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul unei cantități mici poate îmbunătăți pronunția într-o conversație într-o limbă străină, au arătat cercetători britanici și olandezi într-un nou studiu publicat la 18 octombrie în revista Journal of Psychopharmacology.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker