27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:40 AM

Cultura

Pianistul Horia Mihail ajunge la Buzău cu turneul „Pianul Călător“

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.04.2017, 00:00
1909

   În urmă cu peste 170 de ani, „zeul cu mâini de aur“, cum era numit Franz Liszt, a susținut un turneu în Europa, incluzând mai multe orașe din România. Atestat printr-o inscripție și descris până în cel mai mic amănunt de către istorici, pianul la care a cântat atunci Franz Liszt a fost găsit în anul 2011 într-o pivniță  întune­coa­să din Turda, acoperit de păianjeni.

   La 171 de ani de la turneul marelui muzician, Radio România, Asociația culturală Accendo, împreună cu pianistul Horia Mihail, derulează, pentru al șaptelea an consecutiv, Turneul „Pianul Călător“. Turneul cuprinde 16 orașe, printre care și Buzăul, celebrul pianist urmând să concerteze în fața buzoienilor pe 24 aprilie, la Teatrul „G. Ciprian“.

   Idea acestui turneu este de a aduce bucurie melomanilor, dar are și obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani. Piane „călatoare“ se găsesc în acest moment la Alba Iulia, Roman, Tulcea, Deva și, din 2017, la Caracal, așadar în toate marile regiuni istorice ale țării, în localitățile care nu aveau un pian de concert.

   Anul acesta, Horia Mihail a pornit în a șaptea călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că valsul poate avea abordări foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Valsul va fi cu siguranță o invitație irezistibilă, fiind pre­zen­tat într-un caleidoscop stilistic divers, în care vom asculta miniaturi semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel sau Debussy.

   „De șapte ani încerc să spun lumii povești muzicale. Au fost ani în care am acordat atenție unor mari compozitori, ani în care curentele muzicale au fost puse în valoare. Anul acesta, sper să fie bine primită această invitație la vals, pentru că voi prezenta piese extrem de interesante, rafinate, ce dau substanță și valoare istorică acestui gen, care este poate mai mult asociat cu   se­rile dansante. Și pentru mine aceste turnee se transformă în povești. De la an la an, întâlnirile cu publicul din ce în ce mai numeros mă fac să am și mai multă energie și dorință de a continua. Urmează alte mii de kilometri la volan, recitaluri aproape în fiecare seară, dar abia aștept această nouă călătorie a mea și a pianului, și sper că și publicul va fi încântat de aceste seri în ritm de vals“, a declarat pianistul Horia Mihail la începutul lunii, atunci când turneul a debutat în Republica Moldova.

   În primele localități de pe traseu, Horia Mihail a fost primit cu multă căldură și entuziasm.

   Pentru bilete la concertul de la Buzău sunați la telefon 0740.496.561.

 

Cine este Horia Mihail

  Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului. Acesta a ocupat funcția de profesor asociat în cadrul Universității de Muzică din Boston. Îndelungata sa experiență a început în orașul natal, Brașov, unde, la numai zece ani, a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii brașovene, Concertul în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn. De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Statele Unite, cât și în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite, precum To­peka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Bos­ton Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Vern­ghe­rov, sunt numai câțiva dintre dirijorii sub a căror baghetă a evoluat. Horia Mihail a fost câștigătorul premiului I la toa­te competițiile la care a participat. 
   După studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianiști precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma, a înființat formația de muzică de cameră „Romanian Piano Trio“. Împreună cu aceștia, a or­ganizat, începând din 2006, turneul național „MusicOn“, care s-a bucurat de o însemnată apreciere. Turneul „Stra­divarius“ este un alt eveniment în a cărui organizare s-a implicat artistul, alături de violonistul Alexandru Tomescu, câști­gătorul viorii Stradivarius Elder-Voicu.
  

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker