27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:42 AM

Cultura

Peste 1.000 de buzoieni în Hora Unirii, alături de „Alexandru Ioan Cuza“ şi oficialităţi locale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
25.01.2017, 00:00
572

   Îmbrăcaţi în costume ­mi­litare de epocă, călare pe cai bruni, membrii unei delegaţii conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de actorul buzoian Vlad Trifaş, au poposit, ieri, în curtea Muzeului Judeţean. Delegaţia a fost întâmpinată cu pâine şi cu sare şi entuziasm de către cei peste 1.000 de buzoieni şi de către autorităţile locale, care au sărbătorit Ziua Micii Uniri.

   Evenimentul organizat de către instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Muzeul Judeţean, Teatru „G. Ciprian”, Centrul de Cultură şi Artă) şi Divizia 2 Infanterie „Getica“ s-a dovedit un adevărat succes, buzoienii prezenţi aplaudând discursul personajului Alexandru Ioan Cuza. Momentul artistic susţinut de actorii călare a reconstituit popasul delegaţiei unioniste care, în anul 1859, a poposit şi la Buzău, în frunte cu domnitorul Cuza. După discursul susţinut în faţa mulţimii, „domnitorul” a invitat pe toată lumea să formeze cea mai mare horă a Unirii organizată la Buzău, care a reuşit să depăşească mărimea celei de anul trecut. Oficialităţile locale, alături de buzoienii aflaţi în mulţime, au format o horă care a înconjurat întreaga clădirea a Muzeului Judeţean.

   Printre autorităţile prezente la eveniment s-au aflat prefectul Aurelia Mitrea, preşedintele Consiliului Judeţean Emanoil Neagu şi vicepre­şedintele Adrian Petre, ministrul Apelor şi Pădurilor, buzoianca Adriana Petcu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica“, generalul Petrică-Lucian Foca, dar şi parlamentari buzoieni.

„Mai mulţi cu vreo două -trei sute faţă de anul trecut”

   În debutul manifestării, ­mi­litarii de la Divizia 2 Infanterie „Getica“ au prezentat steagurile de luptă ale structurilor subordonate diviziei, precum şi o demonstraţie de mânuire a armei, organizată de o grupă de militari din cadrul instituţiei. La final, reprezentanţii Centrului de Cultură şi Artă au oferit un moment artistic de dansuri populare.

   „Prin momentul artistic compus din delegaţia călare am vrut să reconstituim un moment istoric al Buzăului. Este vorba despre delegaţia condusă de «Măria Sa Prinţul», cum era numit în epocă ­dom­nitorul Alexandru Ioan Cuza. Se pare că acest moment a plăcut foarte mult buzoienilor prezenţi. Estimez că la eveniment au participat în jur de 1.000 de persoane, cu vreo două-trei sute mai mult decât anul trecut. Ne dorim ca acest eveniment să capete tradiţie şi, de la an la an, să fim tot mai mulţi”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker