27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:25 PM

Cultura

Peste 1.000 de buzoieni în Hora Unirii, alături de „Alexandru Ioan Cuza“ şi oficialităţi locale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
25.01.2017, 00:00
627

   Îmbrăcaţi în costume ­mi­litare de epocă, călare pe cai bruni, membrii unei delegaţii conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de actorul buzoian Vlad Trifaş, au poposit, ieri, în curtea Muzeului Judeţean. Delegaţia a fost întâmpinată cu pâine şi cu sare şi entuziasm de către cei peste 1.000 de buzoieni şi de către autorităţile locale, care au sărbătorit Ziua Micii Uniri.

   Evenimentul organizat de către instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Muzeul Judeţean, Teatru „G. Ciprian”, Centrul de Cultură şi Artă) şi Divizia 2 Infanterie „Getica“ s-a dovedit un adevărat succes, buzoienii prezenţi aplaudând discursul personajului Alexandru Ioan Cuza. Momentul artistic susţinut de actorii călare a reconstituit popasul delegaţiei unioniste care, în anul 1859, a poposit şi la Buzău, în frunte cu domnitorul Cuza. După discursul susţinut în faţa mulţimii, „domnitorul” a invitat pe toată lumea să formeze cea mai mare horă a Unirii organizată la Buzău, care a reuşit să depăşească mărimea celei de anul trecut. Oficialităţile locale, alături de buzoienii aflaţi în mulţime, au format o horă care a înconjurat întreaga clădirea a Muzeului Judeţean.

   Printre autorităţile prezente la eveniment s-au aflat prefectul Aurelia Mitrea, preşedintele Consiliului Judeţean Emanoil Neagu şi vicepre­şedintele Adrian Petre, ministrul Apelor şi Pădurilor, buzoianca Adriana Petcu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica“, generalul Petrică-Lucian Foca, dar şi parlamentari buzoieni.

„Mai mulţi cu vreo două -trei sute faţă de anul trecut”

   În debutul manifestării, ­mi­litarii de la Divizia 2 Infanterie „Getica“ au prezentat steagurile de luptă ale structurilor subordonate diviziei, precum şi o demonstraţie de mânuire a armei, organizată de o grupă de militari din cadrul instituţiei. La final, reprezentanţii Centrului de Cultură şi Artă au oferit un moment artistic de dansuri populare.

   „Prin momentul artistic compus din delegaţia călare am vrut să reconstituim un moment istoric al Buzăului. Este vorba despre delegaţia condusă de «Măria Sa Prinţul», cum era numit în epocă ­dom­nitorul Alexandru Ioan Cuza. Se pare că acest moment a plăcut foarte mult buzoienilor prezenţi. Estimez că la eveniment au participat în jur de 1.000 de persoane, cu vreo două-trei sute mai mult decât anul trecut. Ne dorim ca acest eveniment să capete tradiţie şi, de la an la an, să fim tot mai mulţi”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker