27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:18 AM
dragaica

Cultura

Peste 1.000 de buzoieni în Hora Unirii, alături de „Alexandru Ioan Cuza“ şi oficialităţi locale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
25.01.2017, 00:00
506

   Îmbrăcaţi în costume ­mi­litare de epocă, călare pe cai bruni, membrii unei delegaţii conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de actorul buzoian Vlad Trifaş, au poposit, ieri, în curtea Muzeului Judeţean. Delegaţia a fost întâmpinată cu pâine şi cu sare şi entuziasm de către cei peste 1.000 de buzoieni şi de către autorităţile locale, care au sărbătorit Ziua Micii Uniri.

   Evenimentul organizat de către instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Muzeul Judeţean, Teatru „G. Ciprian”, Centrul de Cultură şi Artă) şi Divizia 2 Infanterie „Getica“ s-a dovedit un adevărat succes, buzoienii prezenţi aplaudând discursul personajului Alexandru Ioan Cuza. Momentul artistic susţinut de actorii călare a reconstituit popasul delegaţiei unioniste care, în anul 1859, a poposit şi la Buzău, în frunte cu domnitorul Cuza. După discursul susţinut în faţa mulţimii, „domnitorul” a invitat pe toată lumea să formeze cea mai mare horă a Unirii organizată la Buzău, care a reuşit să depăşească mărimea celei de anul trecut. Oficialităţile locale, alături de buzoienii aflaţi în mulţime, au format o horă care a înconjurat întreaga clădirea a Muzeului Judeţean.

   Printre autorităţile prezente la eveniment s-au aflat prefectul Aurelia Mitrea, preşedintele Consiliului Judeţean Emanoil Neagu şi vicepre­şedintele Adrian Petre, ministrul Apelor şi Pădurilor, buzoianca Adriana Petcu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica“, generalul Petrică-Lucian Foca, dar şi parlamentari buzoieni.

„Mai mulţi cu vreo două -trei sute faţă de anul trecut”

   În debutul manifestării, ­mi­litarii de la Divizia 2 Infanterie „Getica“ au prezentat steagurile de luptă ale structurilor subordonate diviziei, precum şi o demonstraţie de mânuire a armei, organizată de o grupă de militari din cadrul instituţiei. La final, reprezentanţii Centrului de Cultură şi Artă au oferit un moment artistic de dansuri populare.

   „Prin momentul artistic compus din delegaţia călare am vrut să reconstituim un moment istoric al Buzăului. Este vorba despre delegaţia condusă de «Măria Sa Prinţul», cum era numit în epocă ­dom­nitorul Alexandru Ioan Cuza. Se pare că acest moment a plăcut foarte mult buzoienilor prezenţi. Estimez că la eveniment au participat în jur de 1.000 de persoane, cu vreo două-trei sute mai mult decât anul trecut. Ne dorim ca acest eveniment să capete tradiţie şi, de la an la an, să fim tot mai mulţi”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker