27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 07:45 AM

Cultura

Peste 1.000 de buzoieni în Hora Unirii, alături de „Alexandru Ioan Cuza“ şi oficialităţi locale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
25.01.2017, 00:00
675

   Îmbrăcaţi în costume ­mi­litare de epocă, călare pe cai bruni, membrii unei delegaţii conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, interpretat de actorul buzoian Vlad Trifaş, au poposit, ieri, în curtea Muzeului Judeţean. Delegaţia a fost întâmpinată cu pâine şi cu sare şi entuziasm de către cei peste 1.000 de buzoieni şi de către autorităţile locale, care au sărbătorit Ziua Micii Uniri.

   Evenimentul organizat de către instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Muzeul Judeţean, Teatru „G. Ciprian”, Centrul de Cultură şi Artă) şi Divizia 2 Infanterie „Getica“ s-a dovedit un adevărat succes, buzoienii prezenţi aplaudând discursul personajului Alexandru Ioan Cuza. Momentul artistic susţinut de actorii călare a reconstituit popasul delegaţiei unioniste care, în anul 1859, a poposit şi la Buzău, în frunte cu domnitorul Cuza. După discursul susţinut în faţa mulţimii, „domnitorul” a invitat pe toată lumea să formeze cea mai mare horă a Unirii organizată la Buzău, care a reuşit să depăşească mărimea celei de anul trecut. Oficialităţile locale, alături de buzoienii aflaţi în mulţime, au format o horă care a înconjurat întreaga clădirea a Muzeului Judeţean.

   Printre autorităţile prezente la eveniment s-au aflat prefectul Aurelia Mitrea, preşedintele Consiliului Judeţean Emanoil Neagu şi vicepre­şedintele Adrian Petre, ministrul Apelor şi Pădurilor, buzoianca Adriana Petcu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica“, generalul Petrică-Lucian Foca, dar şi parlamentari buzoieni.

„Mai mulţi cu vreo două -trei sute faţă de anul trecut”

   În debutul manifestării, ­mi­litarii de la Divizia 2 Infanterie „Getica“ au prezentat steagurile de luptă ale structurilor subordonate diviziei, precum şi o demonstraţie de mânuire a armei, organizată de o grupă de militari din cadrul instituţiei. La final, reprezentanţii Centrului de Cultură şi Artă au oferit un moment artistic de dansuri populare.

   „Prin momentul artistic compus din delegaţia călare am vrut să reconstituim un moment istoric al Buzăului. Este vorba despre delegaţia condusă de «Măria Sa Prinţul», cum era numit în epocă ­dom­nitorul Alexandru Ioan Cuza. Se pare că acest moment a plăcut foarte mult buzoienilor prezenţi. Estimez că la eveniment au participat în jur de 1.000 de persoane, cu vreo două-trei sute mai mult decât anul trecut. Ne dorim ca acest eveniment să capete tradiţie şi, de la an la an, să fim tot mai mulţi”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Laurenţiu Grigoraş.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker