27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:11 PM

Cultura

Peste 150 de buzoieni au urcat pe Centrul Comercial Winmarkt pentru o după-amiază cu artă plastică și muzică live (VIDEO)

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.05.2017, 00:00
2178

   Într-o perioadă în care cultura a devenit un moft, un grup restrâns de oameni a reușit, pentru a treia oară, să dea artei o prezentare modernă, atrăgând nume cunoscute din arta plastică românească, dar mai ales, stârnind interesul adolescenților din Buzău.

   Artistul plastic buzoian Ștefan Lăzărescu „Pește”, inițiator al proiectului „Arta printre blocuri” a schimbat puțin, vineri, 12 mai, locul obișnuit de desfășurare al celei de-a treia ediții a evenimentului. Mai exact, a mutat expoziția dintre blocuri chiar pe bloc, adică pe Centrul Comercial Winmarkt de pe Platoul Dacia. Rezultatul: expoziția a fost un succes, fiind însoțită de recitaluri de muzică jazz și blues, și de prezența a peste 150 de persoane.

„Arta apare între blocuri precum verdeața în crăpăturile zidurilor“

   Proiectul urmărește să scoată arta din locațiile tradiționale, cum ar fi galeriile de artă, sălile de spectacole, în încercarea de a veni în întâmpinarea tinerilor care, de multe ori, sunt reticenți să treacă pragul instituțiilor de specialitate. 

   Poate cea mai frumoasă definiție a proiectului „Arta printre blocuri” a dat-o Simona Tănăsescu, doctor în Arte Vizuale al Universității Naționale de Arte București și curator al expoziției: „Generația bunicilor voștri a fost mutată cu forța din gospodăriile lor, în blocuri. Blocurile au fost inițial o invenție comunistă de represiune și distrugere a intimității. Așa cum rădăcinile copacilor împing asfaltul, așa cum printre crăpăturile zidurilor apare verdeața, tot așa apare arta între blocuri, ca cea mai frumoasă expresie a naturii umane”, a declarat Simona Tănăsescu în fața publicului prezent la vernisajul de vineri.

Recitaluri Trio Gomez și S.G. Project

   Peste 42 de artiști plastici din țară au acceptat să participe cu lucrări la expoziția organizată pe Complexul Winmarkt din Buzău, printre ei numărându-se și nume precum Nicolae Aurel Alexi (profesor la catedra de Grafică la Universitatea de Artă București) sau Cătălin Hrimiuc (prezență remarcabilă în mari expoziții internaționale dedicate categoriei Glass art).

   În plus, publicul prezent a avut ocazia să urmărească recitalurile susținute de Trio Gomez și trupa S.G. Project, ultima condusă de profesorul de chitară George Stănescu. Evenimentul s-a prelungit până după venirea serii.

   „Am încercat să facem un mixaj între un vernisaj și un eveniment monden. Publicul a avut parte de artă plastică, dar și de muzică bună live, un adevărat spectacol de artă contemporană. Am avut expozanți din multe orașe, București, Timișoara, Arad, Focșani, Galați etc. Ne dorim ca prin astfel de evenimente să stârnim gustul tinerilor pentru arta de calitate. De aceea, am rugat artiștii să ne trimită lucrările însoțite de câteva rânduri, în care să scrie ce au vrut să transmită. În felul acesta, încercăm să creștem gradul de acces al tinerilor la mesajul și sensul artei contemporane”, a declarat inițiatorul proiectului, Ștefan Lăzărescu „Pește”.

Evenimentul a fost susținut de Cafeneaua Artiștilor și echipa Centrului Cultural „Al. Marghiloman”.

(Foto: Dana Dincă)

Comentarii

Arta Printre Blocuri (16 May, 06:51)
Stefan Daniel Lazarescu

Multumim mult pentru articol si pentru sustinerea unor astfel de evenimente culturale

Raspunde

Stiri Agerpres

Jandarmii au confiscat 22 de bilete comercializate ilegal pentru meciul FCSB - Sporting Lisabona
Marti, August 22, 2017 13:57 PM

Jandarmii bucureșteni au confiscat marți, în urma unei acțiuni desfășurate în zona Arenei Naționale, 22 de bilete la partida de fotbal dintre FCSB și Sporting Lisabona comercializate la suprapreț de către o persoană, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Capitalei.

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker