27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:34 AM

Cultura

Peste 150 de buzoieni au urcat pe Centrul Comercial Winmarkt pentru o după-amiază cu artă plastică și muzică live (VIDEO)

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.05.2017, 00:00
2119

   Într-o perioadă în care cultura a devenit un moft, un grup restrâns de oameni a reușit, pentru a treia oară, să dea artei o prezentare modernă, atrăgând nume cunoscute din arta plastică românească, dar mai ales, stârnind interesul adolescenților din Buzău.

   Artistul plastic buzoian Ștefan Lăzărescu „Pește”, inițiator al proiectului „Arta printre blocuri” a schimbat puțin, vineri, 12 mai, locul obișnuit de desfășurare al celei de-a treia ediții a evenimentului. Mai exact, a mutat expoziția dintre blocuri chiar pe bloc, adică pe Centrul Comercial Winmarkt de pe Platoul Dacia. Rezultatul: expoziția a fost un succes, fiind însoțită de recitaluri de muzică jazz și blues, și de prezența a peste 150 de persoane.

„Arta apare între blocuri precum verdeața în crăpăturile zidurilor“

   Proiectul urmărește să scoată arta din locațiile tradiționale, cum ar fi galeriile de artă, sălile de spectacole, în încercarea de a veni în întâmpinarea tinerilor care, de multe ori, sunt reticenți să treacă pragul instituțiilor de specialitate. 

   Poate cea mai frumoasă definiție a proiectului „Arta printre blocuri” a dat-o Simona Tănăsescu, doctor în Arte Vizuale al Universității Naționale de Arte București și curator al expoziției: „Generația bunicilor voștri a fost mutată cu forța din gospodăriile lor, în blocuri. Blocurile au fost inițial o invenție comunistă de represiune și distrugere a intimității. Așa cum rădăcinile copacilor împing asfaltul, așa cum printre crăpăturile zidurilor apare verdeața, tot așa apare arta între blocuri, ca cea mai frumoasă expresie a naturii umane”, a declarat Simona Tănăsescu în fața publicului prezent la vernisajul de vineri.

Recitaluri Trio Gomez și S.G. Project

   Peste 42 de artiști plastici din țară au acceptat să participe cu lucrări la expoziția organizată pe Complexul Winmarkt din Buzău, printre ei numărându-se și nume precum Nicolae Aurel Alexi (profesor la catedra de Grafică la Universitatea de Artă București) sau Cătălin Hrimiuc (prezență remarcabilă în mari expoziții internaționale dedicate categoriei Glass art).

   În plus, publicul prezent a avut ocazia să urmărească recitalurile susținute de Trio Gomez și trupa S.G. Project, ultima condusă de profesorul de chitară George Stănescu. Evenimentul s-a prelungit până după venirea serii.

   „Am încercat să facem un mixaj între un vernisaj și un eveniment monden. Publicul a avut parte de artă plastică, dar și de muzică bună live, un adevărat spectacol de artă contemporană. Am avut expozanți din multe orașe, București, Timișoara, Arad, Focșani, Galați etc. Ne dorim ca prin astfel de evenimente să stârnim gustul tinerilor pentru arta de calitate. De aceea, am rugat artiștii să ne trimită lucrările însoțite de câteva rânduri, în care să scrie ce au vrut să transmită. În felul acesta, încercăm să creștem gradul de acces al tinerilor la mesajul și sensul artei contemporane”, a declarat inițiatorul proiectului, Ștefan Lăzărescu „Pește”.

Evenimentul a fost susținut de Cafeneaua Artiștilor și echipa Centrului Cultural „Al. Marghiloman”.

(Foto: Dana Dincă)

Comentarii

Arta Printre Blocuri (16 May, 06:51)
Stefan Daniel Lazarescu

Multumim mult pentru articol si pentru sustinerea unor astfel de evenimente culturale

Raspunde

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker