27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:09 AM
dragaica

Cultura

Peste 150 de buzoieni au urcat pe Centrul Comercial Winmarkt pentru o după-amiază cu artă plastică și muzică live (VIDEO)

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.05.2017, 00:00
2037

   Într-o perioadă în care cultura a devenit un moft, un grup restrâns de oameni a reușit, pentru a treia oară, să dea artei o prezentare modernă, atrăgând nume cunoscute din arta plastică românească, dar mai ales, stârnind interesul adolescenților din Buzău.

   Artistul plastic buzoian Ștefan Lăzărescu „Pește”, inițiator al proiectului „Arta printre blocuri” a schimbat puțin, vineri, 12 mai, locul obișnuit de desfășurare al celei de-a treia ediții a evenimentului. Mai exact, a mutat expoziția dintre blocuri chiar pe bloc, adică pe Centrul Comercial Winmarkt de pe Platoul Dacia. Rezultatul: expoziția a fost un succes, fiind însoțită de recitaluri de muzică jazz și blues, și de prezența a peste 150 de persoane.

„Arta apare între blocuri precum verdeața în crăpăturile zidurilor“

   Proiectul urmărește să scoată arta din locațiile tradiționale, cum ar fi galeriile de artă, sălile de spectacole, în încercarea de a veni în întâmpinarea tinerilor care, de multe ori, sunt reticenți să treacă pragul instituțiilor de specialitate. 

   Poate cea mai frumoasă definiție a proiectului „Arta printre blocuri” a dat-o Simona Tănăsescu, doctor în Arte Vizuale al Universității Naționale de Arte București și curator al expoziției: „Generația bunicilor voștri a fost mutată cu forța din gospodăriile lor, în blocuri. Blocurile au fost inițial o invenție comunistă de represiune și distrugere a intimității. Așa cum rădăcinile copacilor împing asfaltul, așa cum printre crăpăturile zidurilor apare verdeața, tot așa apare arta între blocuri, ca cea mai frumoasă expresie a naturii umane”, a declarat Simona Tănăsescu în fața publicului prezent la vernisajul de vineri.

Recitaluri Trio Gomez și S.G. Project

   Peste 42 de artiști plastici din țară au acceptat să participe cu lucrări la expoziția organizată pe Complexul Winmarkt din Buzău, printre ei numărându-se și nume precum Nicolae Aurel Alexi (profesor la catedra de Grafică la Universitatea de Artă București) sau Cătălin Hrimiuc (prezență remarcabilă în mari expoziții internaționale dedicate categoriei Glass art).

   În plus, publicul prezent a avut ocazia să urmărească recitalurile susținute de Trio Gomez și trupa S.G. Project, ultima condusă de profesorul de chitară George Stănescu. Evenimentul s-a prelungit până după venirea serii.

   „Am încercat să facem un mixaj între un vernisaj și un eveniment monden. Publicul a avut parte de artă plastică, dar și de muzică bună live, un adevărat spectacol de artă contemporană. Am avut expozanți din multe orașe, București, Timișoara, Arad, Focșani, Galați etc. Ne dorim ca prin astfel de evenimente să stârnim gustul tinerilor pentru arta de calitate. De aceea, am rugat artiștii să ne trimită lucrările însoțite de câteva rânduri, în care să scrie ce au vrut să transmită. În felul acesta, încercăm să creștem gradul de acces al tinerilor la mesajul și sensul artei contemporane”, a declarat inițiatorul proiectului, Ștefan Lăzărescu „Pește”.

Evenimentul a fost susținut de Cafeneaua Artiștilor și echipa Centrului Cultural „Al. Marghiloman”.

(Foto: Dana Dincă)

Comentarii

Arta Printre Blocuri (16 May, 06:51)
Stefan Daniel Lazarescu

Multumim mult pentru articol si pentru sustinerea unor astfel de evenimente culturale

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker