27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:42 PM

Cultura

Peste 150 de buzoieni au urcat pe Centrul Comercial Winmarkt pentru o după-amiază cu artă plastică și muzică live (VIDEO)

de Cristian IONESCU
Cultura  |
16.05.2017, 00:00
2218

   Într-o perioadă în care cultura a devenit un moft, un grup restrâns de oameni a reușit, pentru a treia oară, să dea artei o prezentare modernă, atrăgând nume cunoscute din arta plastică românească, dar mai ales, stârnind interesul adolescenților din Buzău.

   Artistul plastic buzoian Ștefan Lăzărescu „Pește”, inițiator al proiectului „Arta printre blocuri” a schimbat puțin, vineri, 12 mai, locul obișnuit de desfășurare al celei de-a treia ediții a evenimentului. Mai exact, a mutat expoziția dintre blocuri chiar pe bloc, adică pe Centrul Comercial Winmarkt de pe Platoul Dacia. Rezultatul: expoziția a fost un succes, fiind însoțită de recitaluri de muzică jazz și blues, și de prezența a peste 150 de persoane.

„Arta apare între blocuri precum verdeața în crăpăturile zidurilor“

   Proiectul urmărește să scoată arta din locațiile tradiționale, cum ar fi galeriile de artă, sălile de spectacole, în încercarea de a veni în întâmpinarea tinerilor care, de multe ori, sunt reticenți să treacă pragul instituțiilor de specialitate. 

   Poate cea mai frumoasă definiție a proiectului „Arta printre blocuri” a dat-o Simona Tănăsescu, doctor în Arte Vizuale al Universității Naționale de Arte București și curator al expoziției: „Generația bunicilor voștri a fost mutată cu forța din gospodăriile lor, în blocuri. Blocurile au fost inițial o invenție comunistă de represiune și distrugere a intimității. Așa cum rădăcinile copacilor împing asfaltul, așa cum printre crăpăturile zidurilor apare verdeața, tot așa apare arta între blocuri, ca cea mai frumoasă expresie a naturii umane”, a declarat Simona Tănăsescu în fața publicului prezent la vernisajul de vineri.

Recitaluri Trio Gomez și S.G. Project

   Peste 42 de artiști plastici din țară au acceptat să participe cu lucrări la expoziția organizată pe Complexul Winmarkt din Buzău, printre ei numărându-se și nume precum Nicolae Aurel Alexi (profesor la catedra de Grafică la Universitatea de Artă București) sau Cătălin Hrimiuc (prezență remarcabilă în mari expoziții internaționale dedicate categoriei Glass art).

   În plus, publicul prezent a avut ocazia să urmărească recitalurile susținute de Trio Gomez și trupa S.G. Project, ultima condusă de profesorul de chitară George Stănescu. Evenimentul s-a prelungit până după venirea serii.

   „Am încercat să facem un mixaj între un vernisaj și un eveniment monden. Publicul a avut parte de artă plastică, dar și de muzică bună live, un adevărat spectacol de artă contemporană. Am avut expozanți din multe orașe, București, Timișoara, Arad, Focșani, Galați etc. Ne dorim ca prin astfel de evenimente să stârnim gustul tinerilor pentru arta de calitate. De aceea, am rugat artiștii să ne trimită lucrările însoțite de câteva rânduri, în care să scrie ce au vrut să transmită. În felul acesta, încercăm să creștem gradul de acces al tinerilor la mesajul și sensul artei contemporane”, a declarat inițiatorul proiectului, Ștefan Lăzărescu „Pește”.

Evenimentul a fost susținut de Cafeneaua Artiștilor și echipa Centrului Cultural „Al. Marghiloman”.

(Foto: Dana Dincă)

Comentarii

Arta Printre Blocuri (16 May, 06:51)
Stefan Daniel Lazarescu

Multumim mult pentru articol si pentru sustinerea unor astfel de evenimente culturale

Raspunde

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker