Un scandal mai vechi dintre conducerea Şcolii nr. 1 din Rm. Sărat şi secretare a lăsat 76 de profesori fără banii pentru concediu. Deşi cadrele didactice ar fi trebuit să îşi primească banii încă de vineri, 13 iulie, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. În timp ce una dintre secretare spune că vinovaţi ar fi directorul instituţiei de învăţământ şi contabila, directorul susţine că toată situaţia a fost creată chiar de cele care fac reclamaţie.

„Şi-au trecut mai multe zile de concediu”

„Da, este adevărat, nu s-au luat banii pentru că statele de plată nu au fost bine făcute. În plus, secretarele sunt în concediu. Una dintre ele avea concediu până vineri, 13 iulie, şi nu a mai venit la muncă nici acum. Drept urmare, astăzi (n.r. – joi), am organizat consiliul de administraţie şi am delegat atribuţiile secretarei altcuiva pentru ca luni profesorii să îşi poată lua banii. Mai exact, contabila a constatat că statele de plată nu se corelează cu pontajul. Doamnele secretare şi-au trecut zile de concediu care nu se corelau cu situaţia reală. În condica de muncă au semnat că au fost la serviciu, şi în statele de plată s-au trecut în concediu. Este culmea că face reclamaţie tocmai cel care este vinovat şi din cauza căruia profesorii nu şi-au luat banii”, a declarat directorul Şcolii nr. 1 din Rm. Sărat, Valeriu Echimescu.

La rândul ei, secretara Costiţa Benescu spune că statele de plată au fost făcute corect, drept dovadă au pri­mit avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi că situaţiei este creată intenţionat de director şi contabilă pe fondul unui scandal mai vechi.

„Sunt în concediu forţat”

„Nu este adevărat. Actele au fost întocmite corect şi zilele de concediu au fost corecte. Dacă statele erau făcute incorect cum de au fost aprobate de Inspectoratul Şcolar? Contabila şi secretara au atribuţii de a calcula drepturile salariale şi, după ce îşi fac treaba, tri­mit calculele la inspectorat. Cum de contabila nu a văzut greşeala şi de ce Inspectoratul Şcolar a mai aprobat actele? Nu vi se pare ciudat? Este o înţelegere între directorul Echimescu şi contabila Paţurcă care dirijează şcoala”, a declarat Costiţa Benescu, secretară la Şcoala nr. 1 din Rm. Sărat.

În ceea ce priveşte situaţia concediilor, lucrurile sunt mult mai complicate…

„Eu sunt legal în concediu, am cerere aprobată de director, dar m-aş duce la şcoală să fac treaba de secretariat. Directorul însă mi-a spus că nu mă primeşte în şcoală. Sunt în concediu forţat”, a mai declarat Costiţa Benescu.

16 COMENTARII

 1. Numai aberatii .In primul rand sc.1 a picat din top o data cu schimbarea directorilor.De ce pe timpul lui Bacsei nu existau asemenea probleme ?personalul era acelasi.Sunt de acord cu cele spuse despre contanbila.O cunosc decanr facea ilegalitati la sc.5.Dar directorul de atunci (Vasilescu) pentru binele scolii a puso la punct ,doamna fiind nevouta in urma procesului sa plece.Daca nu stie sa lucreze in aceste programe noi sa-si dea demisia .Secretarele isi fac statele pana la un anumit punct dupa care sunt preluate de contabil si finalizate si verificate.Dar cine sa se plimbe pe strada ?Nu are rost sa va plangeti d-na contabila care ati ajuns sa dispuneti si consiliului de administratie ce decizie sa ia .Acele secretare fac aceasta munca de mult ,dar nu vi s-a permis sa faceti ce vreti in scoala pana la venirea lui Echimescu.Il conduceti dupa bunul plac iar el se supune ca un catelus .Nu mai vorbim si de sumele de la Hot.Judecatoresti d-na Paturca si multe altele.Potolitiva sa nu va ia DNA.Ar fi pacat ,dar cum vreti sa lasati acele secretare fara loc de munca (nu stiu daca e politic sau nu,dar cred ca este si codita politica) s-ar putea sa fie lovitura de bumerang.Nu sapa groapa altuia ca pici tu in ea .Nu mai are rost sa comentez decat atat ,,Trebuie umblat la conducerea scolii pentru bunul mers al lucrurilor.Dumnezeu sa va deschida ochii sa fiti corecti cu toata lumea si sa respectati intradevar legislatia.Nu va mai balacariti ca s-ar putea sa afectati nr.de copiii ce urmeaza sa se inscrie la scoala.

 2. Scriu acest comentariu din postura de fiică a doamnei Benescu Costita, deoarece nu pot ramane impasibila la acuzatiile absolut nefondate ale doamnei Paturca Maria la adresa mamei mele!
  Doamnă Paturca Maria, cred ca dumneavoastra o visati pe mama zi si noapte, din moment ce in toate comentariile dumneavoastra apare numele ei! Cred ca atat eu, cat si cititorii acestei postari, ne-am dat seama ca dumneavoastra aveti o problema personala cu doamna Benescu Costita, nicidecum una profesionala! Cu ce v-a gresit atat de mult, incat afirmati ca viseaza, ca e limitata, ca incalca FLAGRANT legea? Va intreb, aveti dovezi in acest sens sau sunt doar vorbe-n vant, pentru ca e foarte usor sa aruncam cu noroi in altii, dar e foarte greu si sa dovedim ceea ce spunem!
  Nu sunt eu in masura sa va dau sfaturi, dar mai intai de toate, ar trebui sa facem o analiza obiectiva asupra propriei persoane si apoi sa judecam pe altii, asta daca avem dreptul acesta! Chiar nu va e frica de nimeni si de nimic, de puteti sa mintiti cu atata nonsalanta si sa induceti cititorii in eroare! Din cate am auzit, cu majoritatea secretarelor si directoarelor de gradinita ati avut conflicte si le-ati terorizat in perioada cand ati fost contabil-sef la Centrul Bugetar nr.5. Oare de ce?
  Pe aceasta cale, v-as ruga sa nu mai aduceti acuze false si mincinoase la adresa mamei mele, Benescu Costita, iar daca aveti dovezi cum ca in Scoala Gimnaziala Nr.1 se incalca flagrant legea de catre secretare,prezentati-le doamna Institutiilor competente in acest sens si se va face dreptate!
  Pacat ca in cadrul Scolii Gimnaziale Nr.1, unde am fost eleva si care este o scoala de prestigiu, se intampla aceste lucruri si au de suferit oameni nevinovati, cum este si domnul director, Echimescu Valeriu, care mi-a fost profesor si pentru care am toata stima si respectul!

 3. Daca sunteti intr-adevar ”un cadru didactic”, o sa va dau o lamurire, asa cum solicitati:
  -Nu stiu despre ce DEMISIE vorbiti !!!??? Cred ca sunteti dezinformat(a)!!!??? Sau poate asa viseaza d-na Benescu Costita!? O asigur ca nu se va intampla asta!
  -Referitor la intocmirea statelor de plata, daca ati fi lecturat Ordinul nr.4576/2011 semnat de patru ministere,ati fi inteles, ca nu poate fi in atributia mea, INTOCMIREA STATELOR DE PLATA. Aceasta procedura este atribuita in totalitate ”RESPONSABILULUI CU SALARIZAREA”, in speta-SECRETARULUI-SEF. Obligatia mea este de a viza din punct de vedere financiar-preventiv pentru legalitate si regularitate, statele de plata.
  -Nu ma victimizez, imi fac datoria conform fisei postului si functiei pe care o ocup.
  -Despre procesul vs Scoala nr.5, nu a fost vorba de un abuz in functie,sunteti intr-o grava eroare,probabil asta este parerea „DIFUZORULUI” Benescu Costita.
  -In legatura cu felul cum incheiati comentariul, am crezut ca aflandu-ne intr-o scoala respectabila, INVATAM, MODELAM CARACTERE ,DESCHIDEM DRUMURI, profesional, avem opinii, NU jignim!
  ESTE REGRETABIL ca in Scoala Gimnaziala Nr.1-Rm.Sarat avem si asemenea persoane!
  In final, parerea mea personala, sub aceasta acoperire,este d-na Benescu Costita. Refuz sa cred, ca un cadru didactic isi ascunde identitatea atunci cand are ceva pertinent de spus!?
  Nu voi mai da curs RAUTATILOR scrise in acest spatiu, activitatea mea se bazeaza pe corectitudine,legalitate si conformitate, cine nu intelege , improasca cu MIZERII, aratandu-si de fapt CARACTERUL.

 4. Bine spus d-na contabila sef, nu este vorba de „scandal ” intre conducerea scolii si secretare…razboiul este al d-tra cu secretarele si implicati si conducerea institutiei..Nu aveti respect, un om imposibil …..fara ……………..cate persoane ???? au plans dupa caracterul imposibil pe care il cunoasc eu si colegele mele foste Directoare de la Gradinite, cand etati la Centrul Bugetar.
  Dragele mele colege,,va mai amintiti????..eu da!!!!!!!!!!!!
  Cine isi aminteste..va rog sa comentati cu mai multe detalii, Multumesc!

 5. Dragi cititori, va aduc la cunostinta ca toata suferinta noastra( secretar sef Barbu Nina si secretar Benescu C. ) este din 2015 de la venirea la conducerea scolii a dnei APOSTOL MARIEANA, care dupa cum ati citit in comentariu este inversunata impotriva noastra si plina de respect pentru dna contabila.
  Sa ne intrebam romaneste:
  1. Oare de ce? (Pentru ca secretarele aplica legea si muncesc fara pauza de masa si contabila gestioneaza banii scolii dupa bunul plac. Ex. Dna contabila cumpara reviste de proceduri de 1350 lei iar la secretare a refuzat plata cursului de Inspector Resurse Umane de 450 lei).
  La acest capitol urmeaza mai multe dezvaluiri in ziarul OPINIA.
  Va rog dragi cititori daca cunoasteti fapte de incalcare a legii de catre secretarele Scolii 1, aduceti – le la cunostinta opiniei publice.
  Rog organele de control pe aceasta cale sa vina sa verifice activitatea compartimentului secretariat, contabilitate
  si management, deoarece dna Apostol la acest aspect are dreptate, am trimis sesizari dar nu mi a raspuns decat ITM BUZAU – FAVORABIL SI CU SANCTIUNE DLUI DIRECTOR.
  Pe dna Apostol, dna jurista a Primariei si pe dnul PRIMAR ii intreb:
  Ce scrie in legea consilierilor locali despre incompatibilitatea con. locali sa faca parte din Consiliul de Adm. al scolii in care sunt titulari
  (astept pe aceasta cale raspuns)
  sau rog din inima alte persoane care cunosc raspunsul cu lege si articol sa mi raspunda.

 6. Nu știu cine ești,Flori!!!??? Oricine ai fi,este clar că nu ești din instituție, pentru că nu știi cum se numește d-na secretar-sef, Barbu nu BANU! Daca spui:”TOTUL E NUL,FALS…”, înseamnă că și cele declarate de cele pe care tu le susții, sunt NULE,FALSE și completez, eu, ABERATII!!! Ceea ce tu susții, face parte din „adevărul lor”, nu din adevărul juridic în raport cu reglementările legale. Ce nu s-a spus în acest spațiu,fii sigur(a) că s-a spus în raportările facute la instituțiile superioare. Este adevărat:”NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE”, nici cele care fac reclamații nefondate și care încalcă FLAGRANT legislația în vigoare. Daca nu cunoști în amănunt speța, ar fi mai bine sa te abții de la comentarii!!!

 7. Doamna Paturca Maria, lamuriti-ne si pe noi, cititorii, dumneavoastra ce functie aveti in cadrul scolii gimnaziale Nr.1, in urma demisiei din functia de contabil sef, pe care ati depus-o in luna mai si pe care domnul director nici pana acum nu a discutat-o in consiliul de administratie? Oare asa se respecta legea de catre dumneavoastra si directorul scolii?
  In al doilea rand, cine sa va dea la verificare statele de plata? Conform R.O.F.U.I.P, statele de plata se intocmesc de catre contabil impreuna cu secretara unitatii. Sau, dumneavoastra sunteti unicat in Romania si vreti ca toate documentele privind salarizarea sa fie intocmite de catre compartimentul Secretariat?!
  Dumneavoastra sunteti cea care a refuzat orice colaborare cu Secretariatul, de-a lungul timpului si tot dumneavoastra va victimizati!
  In al treilea rand, dumneavoastra va dati atat de mare cunoscatoare a legislatiei invatamantului, dar la nivelul orasului se vorbeste ca ati pierdut un proces pe abuz in functie cu scoala Nr.5!
  Suntem multi care cunoastem adevarul despre dumneavoastra si ar fi mult mai multe de zis, dar vorba aceea:
  ” Cu prostul niciodat’ sa nu te pui,
  Si nu-ncerca sa-l faci sa te-nteleaga,
  Se crede totdeauna mai al dracului,
  Chiar de are mintea cat o boaba”

 8. De ce oare o echipa de conducere tanara,competenta, neconflictuala este nevoita sa faca fata unor ” mizerii”? Simplu…echipa respecta legea.

 9. Garantez pentru cei din poza. Niște profesioniști. Mă bucur ca o scoala (manager), un oras (primar), o tara (senator) are așa oameni la conducere. A, sa nu uit de județ (insp.). Si ma si ascultă!

 10. Tot respectul față de conducerea școlii și doamna contabilă, regret că sunt nevoiți să facă față zecilor de reclamații ale doamnei Benescu, precum și controalelor aferente! Sunt buni profesioniști, devotați și implicați total în buna desfășurare a activității, fără a face rabat de la respectarea legislației. O evaluare complexă și obiectivă pare necesară la compartimentul secretariat.

 11. In primul rind,din punctul meu de vedere,nu poate fi vorba de un „scandal” dintre directorul scolii si secretare, ci este vorba de dorinta conducerii scolii de punere in conformitate cu reglementarile legale , activitatile desfasurate din cadrul compartimentelor de specialitate ale Scolii Gimnaziale Nr.1-Rm,Sarat.
  Persoanele care au declansat „presupusul conflict” sunt: secretarul-sef al scolii, d-na Barbu Nina si secretarul scolii, d-na Benescu Costita care refuza sa se conformeze procedurilor operationale legale elaborate si aprobate de Consiliul de Administratie al Scolii Gimnaziale Nr.1-Rm.Sarat si care prin repetate actiuni au incalcat legislatia in vigoare, motiv pentru care, d-na Benescu Costita a fost deferita comisiei de disciplina a scolii si sanctionata disciplinar.
  Referitor la intocmirea statelor de plata, contabilul-sef al scolii nu are atributii in acest sens, in calitate de persoana desemnata sa acorde viza de control financiar preventiv propriu asupra documentelor care acceseaza fonduri publice, are obligatia verificarii asupra legalitatii si regularitatii acestora, a respectarii procedurilor operationale, documente justificative care insotesc „Propunerea de angare a unei cheltuieli” intocmita de comparimentul de specialitate care initiaza operatiunea in conformitate cu Ordinul M.F.P. nr.1792/2002, in speta, compartimentul SECRETARIAT.
  Statele de plata au fost intocmite de d-na Barbu Nina-secretar-sef,cu atributii in acest sens, nu au fost trimise pentru verificare si acordare a vizei de control financiar preventiv propriu,conform procedurii operationale aprobate, persoanei desemnate , d-nei Paturca Maria contabil-sef, ci au fost transmise direct spre validare compartimentului de resurse umane al I.S.J.Buzau.
  Acesta le-a verificate doar din punct de vedere al informatiilor cunoscute la nivel de institutie superioara, respectiv, al incadrarii in normele din statul de functii, au fost aprobate si validate.
  Inspectoratul Scolar Judetean, prin compartimentul de resurse umane nu are de unde cunoaste daca documentele au parcurs pasii prevazuti in procedurile operationale din cadrul institutiei, respectiv de conformitate cu realitatea.
  Contabilul-sef al scolii nu avea cum sa vada neregulile din statele de plata, neconcordanta intre condica de prezenta,pontajul intocmit( nereal,constatat ulterior) si statele de plata, deoarece acestea au fost depuse in vederea obtinerii vizei de CFPP dupa ce au fost validate de catre I.S.J.Buzau.
  La verificarea corectitudinii intocmirii statelor de plata s-a constatat ca secretarul-sef,d-na Barbu Nina si-a calculat indemnizatia de concediu de odihna pentru 18 zile aferente lunii iulie si 4 zile aferente lunii august, in conditiile in care aceasta nu solicitase prin cerere conducerii scolii acordarea efectuarii concediului de odihna si d-nei Benescu Costita -secretar, i-a calculat indemnizatia de concediu de odihna pentru luna iulie aferenta a 22 de zile lucratoare in conditiile in care aceasta a fost prezenta in unitate 7 zile lucratoare, a semnat documente si condica de prezenta, precum si 11 zile lucratoare aferente lunii august.
  In aceste conditii, statele de plata au fost refuzate la obtinerea vizei de CFPP, au fost restituite pentru corectie, contabilul-sef informand in scris conducerea scolii de neregulile constatate solicitand luarea masurilor necesare.
  In data de 09.07.2018 d-na Barbu Nina-secretar-sef. cu atributii in acest sens, nu s-a mai prezentat la serviciu pentru a proceda la corectiile ce se impuneau, a transmis prin d-na Benescu Costita o cerere de solicitare a concediului de odihna incepand cu data de 09.07.2018 pana pe data de 01.08.2018 .
  Domnul director Echimescu Valeriu nu putea lasata descoperita activitatea de secretariat in conditiile in care se afla deja in concediu de odihna d-na Benescu Costita-secretar, careia ii aprobase efectuarea concediului de odihna solicitat prin cerere(NU FORTAT) incepand cu data de 05.07.2018 si care fara a fi rechemata din concediu de odihna s-a prezentat la serviciu in data de 09.07.20108, a prestat activitate pana in data de 12.07.2018, dupa care a reformulat cererea si a solicitat acordarea concediului de odihna incepand cu data de 16.07.2018 pana pe data de 24.08.2018, d-nei Barbu Nina aprobandu-i in regim de urgenta doar 5(cinci) zile lucratoare(09.07-13.07.2018), invocand motive de sanatate, interval in care a fost prezenta d-na Benescu Costita-secretar.
  Din data16.07.2018 cele doua secretare nu s-au mai prezentat la serviciu, d-na Benescu Costita aflandu-se in concediu de odihna de drept, d-na Barbu Nina absentand nemotivat, statele de plata privind avansul pentru concediul de odihna aferente lunilor iulie si august nu au putut fi corectate, cadrele didactice nu si-au incasat drepturile salariale cuvenite din motivele mai sus mentionate.
  Pentru depasirea situatiei create a fost convocat,in regim de urgenta, de catre d-nul director Echimescu Valeriu,C.A. al scolii, care a delegat atributiile de refacere a statelor de plata(chiar si in situatie de incompatibilitate), d-nei Paturca Maria-contabil-sef.
  Luni 23.07.2018 drepturile salariale vor fi incasate de cei in drept.
  Desi expunerea a fost cam laborioasa, am dorit sa cunoasteti situatia REALA, nu asa cum o reclama d-na Benescu Costita- secretar al Scolii Gimnaziale nr.1-Rm.Sarat. care este limitata , din punctul meu de vedere, al cunostintelor legislative IN VIGOARE, refuzand cu vehementa RESPECTAREA PROCEDURILOR OPERATIONALE legale si aprobate.
  l

  • Mai asa zisa d-na contabil sef, co cf. codului muncii se aproba minim 15 zile lucratoare, tu cate zile ai avut ???, cate plecari????,,astea cand sa isi ia co daca nu in vacantele scolare, bati campii zau asa!!!!!!!!!!!!!!!pentru state nu se deleaga alte persoane..ai raspunderea directa..sau nu ai stiut sa faci ordinile de plata…sau ?????? ce mai trebuie….si acuzi si in stanga si in dreapta…invata sa faci ce iti facea altii alta data si trebuia sa faci tu…rusine!!!!!!!!!!!!!

  • Cine respecta legea nu trece prin mizerii, iar cine nu respecta trebuie sa raspunda tot conform legii, nu cu mizerii si declaratii false. Nimeni nu este mai presus de lege!

 12. Domnule Cristian Ionescu, cu tot respectul pentru dumneavoastră, conducerea Școlii Gimnaziale Nr. 1 trebuie să facă mai multe precizări referitoare la unele lucruri menționate de dumneavoastră pe această problemă, deoarece , după lecturarea articolului, orice cititor care nu cunoaște situația reală ar putea înțelege cu totul altceva. Pentru a clarifica unele lucruri, vă rog să vă aplecați asupra acestor mențiuni făcute de noi:
  * suntem o școală de top în județ, o instituție recunoscută pentru rezultatele obținute, rezultate care nu ar fi fost posibile fără o echipă managerială eficientă și fără o colaborare între toți factorii implicați în derularea întregii activități la nivelul unității;
  * este regretabilă această situație care a apărut, însă pe această problemă adusă de ziarul dumneavoastră în fața opiniei publice, echipa managerială a făcut tot posibilul să nu se ajungă într-un punct vulnerabil, iar în acest sens, așa cum am menționat ieri când ne-ați apelat, instituția noastră avea demersuri legale în desfășurare, pentru deblocarea situației ( eram deja în ședință de Consiliu de Administrație, însă procedurile și pașii de urmat în vederea soluționării unor situații apărute la nivelul instituțiilor trebuie să respecte anumite criterii menționate de actele normative în vigoare, iar instituția noastră nu își permite să încalce legea);
  * referitor la titlul ales de dumneavoastră ,, scandal între directorul școlii și secretară”, ne simțim obligați să facem mențiunea că directorul școlii nu are nimic de împărțit cu nimeni din instituție, nu are un diferend personal nici cu secretarele și nici cu altcineva din unitate, iar el, directorul, alături de întreg Consiliul de Administrație care coordonează activitatea din școală se preocupă de rezolvarea tuturor problemelor în litera și spiritul legii;
  * nimeni și nimic nu este mai presus de lege, iar noi, cei care coordonăm activitatea școlii, încercăm să soluționăm orice problemă, inclusiv cea care s-a ivit acum;
  * referitor la afirmațiile doamnei secretare Benescu Costița, considerând că dumneavoastră ați menționat doar ceea ce vi s-a declarat, aducem în atenția dumneavoastră și a opiniei publice faptul că nu este nimeni în concediu forțat, mai ales secretariatul, deoarece nu ne permitem să facem acest lucru pentru că ar fi împotriva oricăror raționamente logice și împotriva reglementărilor legale (doamna are cerere de concediu de odihnă care i-a fost aprobată la solicitarea dânsei și nu la impunerea cuiva; între timp doamna secretar -șef, din motive neexplicate încă, a absentat nemotivat și n-au putut fi luate măsuri în acest sens, deoarece trebuia să delegăm atribuțiile secretarei cuiva abilitat, în mod legal) ;
  * situația conflictuală semnalată de dumneavoastră , consemnată în acest fel, per ansamblu, capătă o conotație personală, de tip ,,răfuială”, lucru total neadevărat, deoarece instituția noastră școlară nu a recurs și nu recurge la astfel de practici;
  * Consiliul de Administrație a constatat că toată situația a fost generată de cele două secretare, prin lipsa de subordonare în sarcinile de serviciu;
  * ne cerem scuze față de personalul școlii, însă am urgentat toate formalitățile și luni cadrele didactice vor primi salariile.

  • EU CRED CA TOTUL ESTE NUL, FALS SI FARA CUVINTE, DE FAPT SE DORESTE PLECAREA D-NEI BANU NINA ..SA FIE ANGAJATA CEA CARE A DAT CONCURS PE PERIOADA DETERMINATA..
   SPUN ASTA CA DE LA REVENIREA D-NEI BANU AU FOST INCURCATI CEI DE LA CONDUCERE SI D-NA CONTABILA, SCUZE DAR UNII CUNOSC SITATIA FOARTE BINE
   D-NA BANU ESTE OPERATA A FOST IN CM 7 LUNI,,A REVENIT CU DREPT DE LUCRU 4 ORE..FIIND PENSIONATA GRD, III PE MOTIVE DE SANATATE,,IAR CEREREA A FOST APROBATA DE DOMNUL DIRECTOR DUPA PLECAREA D-NEI IN CO SI COMUNIICATA PRIN SMS DE CATRE D-NUL DIRECTOR …ASTA DE CE NU SE SPUNE ??????
   UNDE ESTE DREPTUL UNUI OM CU PROBLEME DE SANATATE ,,SPUNEM DE PROCEDURI PE CARE CINE/ DE CINE SUNT FACUTE..DAR NU CORESPUND CU LEGEA..CE VORBIM….!!!!!!!!!!

Comments are closed.