• Acţiunile social-filantropice şi culturale pentru tineri au însemnat cheltuieli de  735.333 lei

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a jucat, în anul precedent, după cum o arată  cifrele seci, statistice, un rol important în promovarea culturii româneşti autentice în rândul comunităţii, prin realizarea a numeroase acţiuni culturale pe care instituţiile de cultură buzoiene, cu resursele limitate pe care le au, nu şi le-ar fi permis, sau prin încurajarea elevilor olimpici, lucru care nu se face suficient de mult de către instituţiile din Educaţie. Biserica îşi păstrează, astfel, la un alt nivel,  rolul de formator şi educator,  pe care şi l-a asumat încă de la începuturi, când copiii învăţau carte în pridvorul bisericii şi monahii erau cei care îi iniţiau în învăţătură. Programele educaţionale ale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au fost completate de cele social-filantropice, astfel că, potrivit unui comunicat Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în anul 2017 au fost derulate ,,ample acţiuni şi programe cultural-educaţionale şi social-filantropice, pentru care Centrul Eparhial a cheltuit suma de 735.333 lei, iar cele şapte protoierii, 605 parohii şi 27 de aşezăminte monahale, suma de 2.373.502 lei, adică un total de 3.108.835 lei”.

Activităţile culturale organizate de Arhiepiscopie au fost diverse, de la cele istorice, culturale, artistice la cele teologice, din care amintim conferinţele ,,Chipuri de mărturisitori ai credinţei: Mircea Vulcănescu“ şi ,,Preoţi ortodocşi în închisorile comuniste“, un eveniment cultural-artistic dedicat mărturisitorilor din închisorile comuniste, evocaţi de scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă. La acestea se adaugă conferinţele preoţeşti de primăvară şi de toamnă, intitulate ,,Preoţi buzoieni şi vrânceni, apărători ai Ortodoxiei în perioada comunistă“, respectiv ,,Icoana ortodoxă – revărsare de har şi trudă a iconarului“. Din peisajul cultural nu au lipsit nici concertele de muzică religioasă, precum şi cele de la hramul Catedralei Arhiepiscopale „Înăl­ţarea Domnului” din Buzău, de la Festivalul Naţional Ambasadorii culturii buzoiene, de la concertul tradiţional de colinde al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei ori Recitalul vocal-simfonic ,,Vechi cântece de stea valahe“.

51 de olimpici, premiaţi cu bani, cărţi şi CD-uri

În 2017, au fost organizate, potrivit aceleiaşi informări a  Arhiepiscopiei, premierea celor 51 de laureaţi, cu diverse sume de bani, cărţi şi CD-uri, şi a celorlalţi 200 de elevi şi profesori participanţi la Olimpiada Naţională de Istorie, ce a avut loc la Buzău, în perioada 24-28 aprilie. De asemenea, au fost acordate premii, constând în CD-uri şi cărţi, tuturor participanţilor la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori, precum şi la Olimpiadele Judeţene de Religie şi de Matematică.

Arhiepiscopia a organizat şi pelerinaje  şi vizite culturale la Bucureşti pentru 110 câştigători şi profesori participanţi la concursurile şcolare pe temele anului omagial şi comemorativ 2017. De asemenea, au fost oferite burse de studiu pentru 12 elevi merituoşi, proveniţi din familii nevoiaşe, precum şi două tabere şcolare la mare, o vizită culturală la Bucureşti şi un pelerinaj la Sfântul Munte Athos pentru elevii premianţi şi voluntari în proiectele educative.

Arhiepiscopia a derulat şi numeroase activităţi în care a implicat tinerii. În ceea ce priveşte activităţile cu tineretul, au fost realizate spectacolele de teatru, proiecte europene de tineret ,,Faith to Divide, Faith to Unite: Interfaith Dialogue in Youth Work“ (Aghveran – Armenia, 15-26 iunie) şi ,,Cigarette? No, thnx!“ , a fost organizată o tabără la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce”, de la Mănăstirea Caraiman, judeţul Prahova, pentru 30 de tineri în perioada 10-16 iulie, iar  50 de tineri au participat. Alţi 55 de tineri cu însoţitori din Protoieria Pătârlagele, tot cu sprijinul Arhiepiscopiei, au făcut o vizită culturală la Bucureşti.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Parte din cele amintite sunt organizate in mod constant, facand parte din activitatea obisnuita a breslei, conferintele preotesti, concertul de colinde. Ar fi fost benefica organizarea mai multor concerte de colinde, muzica corala clasica, in regim de voluntariat, in diferite perioade din an, fara bilete. Si alte activitati cu o implicare mai larga si mai concreta pot fi organizate.

  2. O sumă infimă, în comparație cu veniturile uriașe pe care le are. Cu restul, evaluat la 30 milioane ron ce a făcut!

Comments are closed.