Accesarea de fonduri europene a devenit tot mai atractivă pentru mediul de afaceri privat. Pentru a-şi dezvolta afacerea, mulţi dintre patroni au apelat la proiecte cu finanţarea europeană. Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est spun că au avut, pe zona sectorului privat, foarte mulţi beneficiari ai Programului Ope­raţional Regional. Astfel, din 2017 şi până în data de 16 aprilie 2018, la planul de afaceri – POR 2.1 – Investiţii pentru microintreprinderi şi POR 2.2 – Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor, peste 20 de societăţi din judeţul Buzău au accesat fonduri europene. Valoarea totală a acestora este de aproape 44 de milioane de lei.

,,Pe zona sectorului privat, Buzăul a fost tot timpul un judeţ din care am primit foarte multe proiecte; vorbim despre Programul Ope­raţional Regional, pentru că acesta este programul pe care noi îl gestionăm. Deci am avut foarte mulţi beneficiari din Buzău în comparaţie cu alte judeţe şi proiectele, marea lor majoritate, nu au ridicat probleme din punct de vedere al implementării, adică odată semnate, beneficiarii au respectat regulile de implementare şi au finalizat cu succes aceste proiecte”, a menţionat, pentru OPINIA, Luminiţa Mihailov, directorul ADR Sud-Est.

În zona beneficiarilor publici, reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est men­ţionează că intensitatea cu care se depun proiectele este tot mai mare faţă de alţi ani. Vorbim aici despre Primăria Buzău, Consiliul Judeţean, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Parohia Stâlpu, Schitul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Berca şi Parohia Sibiciu de Sus, care au depus proiecte pentru finanţarea europeană în perioada 21 august 2017– 8 aprilie 2018. “În zona beneficiarilor publici, lucrurile sunt foarte bune şi aş spune că intensitatea cu care se depun proiectele este mai mare, adică avem mult mai multe proiecte. De exemplu, Consiliul Judeţean a parafat al patrulea proiect de finanţare, am semnat proiecte în domeniul drumurilor judeţene, clădirilor de patrimoniu, am semnat pe eficienţa clădirilor publice, vom mai semna în domeniul sănătăţii. Deci, urmează să semnăm proiectul de UPU pentru judeţul Buzău.  Este o experienţă foarte, foarte bună cu administraţia din Buzău”, a mai adăugat Luminiţa Mihailov.

Printre proiectele depuse de instituţiile amintite, enumerăm: reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe C2, 12E, C5, B4 D. Filipescu şi Gerom 2 din municipiul Buzău; eficientizarea energetică a clădirii Dermato-Venerice, compartiment al Spitalului Judeţean Buzău; restaurarea, conservarea şi modernizarea fostului spital Brătianu, în vederea înfiinţării Centrului Muzeal ,,I.C. Brătianu“; consolidare, restaurare şi dotare Biblioteca Judeţeană ,,Vasile Voiculescu“ din Buzău; stimularea mobilităţii la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul limita de judeţ Brăila-Robeasca-Vadu Paşii (DN2-E85); restaurarea, consolidarea şi introducerea în circui­tul turistic a Bisericii ,,Naşterea Maicii Domnului”, sat Sibiciu de Sus, oraş Pătârlagele; consolidarea, restaurarea şi punerea în valoarea a Ansamblului Schitul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil – fosta Mănăstire Berca; consolidarea, restaurararea şi punerea în va­loare a ansamblului Biserii “Sf. Dumitru” “Sf. Împăraţi”; consolidare, restaurare şi punere în valoare a Muzeului Bisericesc al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, fostul “Seminarul Vechi” din cadrul Ansamblului Episcopiei Buzăului.

DISTRIBUIȚI
loading...