După ce luni de zile s-a aşteptat ca, probabil, pesta porcină africană să dispară de la sine, autorităţile iau acum măsuri disperate în încercarea de a stopa extinderea virusului. Una este reducerea populaţiei de mistreţi, animal sălba­tic care, se crede, ar contribui la extinderea virusului. Astfel, în judeţul Buzău, până la 1 decembrie 2018 ar trebui vânaţi suplimentar peste o mie de mistreţi, faţă de 1.325 de exemplare, cota stabilită iniţial pentru anul 2018. La nivel naţional trebuie ucişi peste 81.000 de mistreţi.

Vânătorii de pe raza teritoriului naţional sunt obligaţi, în baza unui ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor , emis la sfârşitul lunii trecute, să vâneze încă 28.013 mistreţi în termen de 90 de zile, suplimentar celor 53.134 de porci sălbatici prevăzuţi iniţial. Pe cele 46 de fonduri de vânătoare din judeţul Buzău ar trebui împuşcaţi 1.083 de mistreţi în plus faţă de numărul de porci sălbatici alocaţi prin cota de vânătoare iniţială, de 1.385. Vânarea animalelor trebuie realizată până la 1 decembrie, nu în perioada 15 mai 2018-14 mai 2019, cum era stabilit iniţial. În teorie, este vorba despre o măsură de combatere a pestei porcine africane care a lovit România. Vânătorii spun însă că măsura luată de guvern este imposibil de pus în practică, fiind vorba mai degrabă de un exerciţiu de imagine menit să arate că autorităţile nu stau cu mâinile în sân. Pădurile, văile şi tarlalele din judeţul Buzău ar trebui să devină în următoarele trei luni un adevărat câmp de luptă între autorităţi şi pesta porcină. În plus, în acelaşi termen de 90 de zile, în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane trebuie împuşcaţi toţi şacalii, vulpile, ciorile  şi coţofnele, în cotele aprobate prin Ordinul ministrului apelor şi Pădurilor nr. 540/2018, prin metodele de vânătoare admise. Documentul citat precizează că ordinul ,,are ca obiect stabilirea unor măsuri de combatere a pestei porcine africane prin aprobarea unei cote suplimentare de intervenţie la specia mistreţ prevăzute în anexă. Cota de intervenţie este suplimentară cotei de recoltă la specia mistreţ aprobată prin Ordinul ministrului apelor şi pădurilor nr. 540/2018 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vână­toarea este permisă, pentru perioada de vânătoare 15 mai 2018-14 mai 2019”.   Vânătorii susţin că ucide­rea unui număar atât de mare de mistreţi într-o perioadă scurtă este o misiune imposibilă. Şi asta deoarece vânătoarea de mistreţi în mediul natural este dificilă. În plus, atât de multe animale nu au fost împuşcate niciodată în România.

O problemă ar fi şi păstrarea leşurilor pe perioada realizării analizelor de laborator pentru depistarea virusului pestei porcine.

Tot din cauza virusului, Bulgaria a construit un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România, pentru a împiedica trecerea mistreţilor infectaţi. Măsu­ra a fost ineficientă: la scurt timp de la terminarea gardului, în Bulgaria, a fost confirmat un prim caz de pestă porcină, într-o loca­litate din apropierea frontierei cu România.

DISTRIBUIȚI
loading...