De ce ne era frică s-ar putea să nu scăpăm! Creșterea numărului cazurilor de pestă porcină africană în județ, în pofida apelului către populație pentru luarea unor măsuri de prevenție, obligă autoritățile buzoiene să se pregătească în eventualitatea în care situația o va impune pentru luarea unor măsuri radicale pentru stoparea evoluție galopante a focarelor PPA.

După ce joi a fost confirmată prezența virusului și într-o gospodărie din satul Zilișteanca, comuna Poșta Câlnău, veterinarii fiind obligați să ucidă 9 purcei, după ce alți trei au murit din cauza infestării cu virusul PPA, în ședința de vineri a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, directorul adjunct al Direcției Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, medicul Ciprian Botezatu, a propus membrilor CLCB solicitarea sprijinului Armatei în cazul în care se va decide sacrificarea în masă a porcilor din zonele de protecție a focarelor și implementare unei proceduri de lucru la nivel de județ în ceea ce privește transporturile de porci fără documente legale.

„Direcția Sanitar- veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a formulat două propuneri.  Prima face referire la identificarea de către structurile județene responsabile din cadrul Ministerului Apărării Naționale a 20 de persoane care vor fi desemnate să sprijine eventuale acțiuni de ucidere preventivă , în termen de 7 zile de la data prezentei. Criteriile de alegere a acestor persoane vor fi ghidate de următoarele considerente- să fie persoane care să sprijine activitățile specifice, să nu dețină porci la adresa de domiciliu, urmând ca în termen de 48 de ore de când aceste persoane or fi nominalizate , DSVSA, prin reprezentanți, va face instructajul acestui grup în așa manieră încât dacă dacă se va ajunge la situația să se impună o astfel de măsură, să fim pregătiți, persoanele să fie instruite  și activitățile să se desfășoare cu maximă promptitudine și operativitate. A doua propunere este implementarea pe perioadă nedeterminată a unei proceduri de lucru la nivelul județului Buzău prin care transporturile de porci vii identificați pe raza județului Buzău și care nu sunt însoțite de documente sanitar-veterinare legale vor fi dirijate de însoțitori abilitați – vorbim de lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție, jandarmi, Poliție Locală, etc, către DSVSA unde se va proceda la confiscarea, uciderea și incinerarea cadavrelor, ulterior cu dezinfectarea mijloacelor de transport. Toate aceste acțiuni se vor desfășura pe cheltuiala transportatorului sau proprietarului de animale, fiind satbilite și anumite termene de achitare a contravalorii pentru aceste servicii „, a precizat medicul veterinar Ciprian Botezatu.

Comandatul Diviziei 2 Infaterie Getica, generalul Gheorghiță Vlad a menționat că în cazul în care prefectul județului va declara situație de urgență, cei 20 de militari vor fi puși la dispoziția DSVASA Buzău dar doar pentru însoțirea transportului de la locul asomării și până la locul de incinerare a porcilor.

Prefectul Carmen Ichim a precizat că deocamdată se discută doar despre prevenție.  „Nu este cazul astăzi să dăm acest ordin, astăzi vorbim doar despre desemnarea celor 20 de militari care să poată fi pregătiți și instruiți de către DSVSA”, a aprecizat prefectul județului Buzău.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 11 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Săgeata – Com. Săgeata, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – Com. Cochirleanca (2 focare) și satul Zilișteanca – Com. Poșta Câlnău precum și două cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 41 Beceni și 42 Aldeni.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Porcilor sanatosi sa le se faca analize sa vada daca sufera de vreo boala.De ce sa ai ia daca nu sunt bolnavi?

Comments are closed.