27 de ani
de presa libera
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:32 PM

Actualitate

Pesta porcină închide târgurile din județ

de Andreea STROE
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
628
  • Interdicția are caracter permanent până la transmiterea de noi informații de către DSV Buzău

   După confirmarea pestei porcine africane la porcii domestici din două gospodării individuale din muncipilul Satu Mare, în afara măsurilor deja luate de către DSVSA Buzău, în momentul de față conducerea instituției spune că  este în vigoare și interdicția organizării de târguri pentru vânzarea ori cumpărarea de porcine. „Medicii veterinari de liberă practică teritoriali nu vor mai elibera documentele specifice, adică formularul de mișcare și certificatul care atestă starea de sănătate a animalelor, pentru mișcarea porcinelor“, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare Buzău. Potrivit aceleiași informări, interdicția are caracter permanent, urmând ca data ridicării acesteia să fie comunicată de DSV Buzău. Cele care trebuie să vină în sprijinul DSV Buzău pentru aplicarea acestei măsuri sunt Consiliile Locale din județul Buzău, țn calitatea acestora de responsabili cu organizarea târgurilor de animale. DSV Buzău le-a transmis acestora deja o informare despre  interdicție, cu rugămintea de a lua toate măsurile ce se impun aplicării acesteia.

Ce recomandări are DSV Buzău  pentru prevenirea pestei porcine

   Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

   “Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm: să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. De asemenea, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie țmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, să creșteți porcii doar în spații țngradite, fără posibilitatea de a veni țn contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici, nu hrăniți animalele cu resturi alimentare. Dacă există vânători țn famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne. Nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație și nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de să­nătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi!“, se arată într-un comunicat al DSV Buzău.

   Din păcate, specialiștii spun că nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Conducerea DSV Buzău spune țn comunicat că “se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt,  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și țmpleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi“.

   În cazul în care cineva suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africanătrebuie să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județ.

   Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.

Comentarii

Aviare, peste, nu pește! (11 Aug, 07:19)
Pixelu cu toxine

Au scăzut importurile de carne de porc din Germania. S-a mai încercat cu ceva timp în urmă distrugerea autoconsumului prin desființarea farmaciilor veterinare, medicamente de uz veterinar urmau să fie distribuite doar fermelor.

Raspunde
fara frica (12 Aug, 11:35)
ciprian botezatu

Nici o problema domnilor, peste cateva zile se va tine un concurs "cinstit" unde din vreo 6 candidati va castiga tanara domnita Dragnea Andrada , fetita fostului director care acum se iubeste vartos cu baiatul lu Fanica Barla la Berlin! Ca de tata e prieten cu Mihalcea si Botezatu deci nicio emotie! Ce misto e dragostea Dragnea un fanatic a lui Basescu si inamic declarat al PSD , mai ales cel din Buzau sa se incuscreasca temporar tocmai cu fiul unuia din cei mai exponenti membri locali! Succes in noua activitate domnisoarei Dragnea si rugam DNA-ul sa doarma ca si pana acum la abuzurile de la DSV Buzau!

Raspunde
Restitutio at integrum (12 Aug, 17:37)
Deputatul Auto

DNA ochii pe excrocii de Botezatu,Mihalcea si Dragnea! Veti avea cel mai rasunator succes alocând resurse minime!

Raspunde
Eroare (12 Aug, 21:59)
Informat

Se iubeste, dar de la Berlin acum e pe plaja de la Nessebar! Relizati ce pregatita e fatuca ca nici macar nu are nevoie sa invete! Micutul Barla cum credeti ca a ajuns sa lucreze la autoritatea national veterinara? Pai taticul Barla a vorbit cu Boscodeala, care a vorbit cu finul Baiculescu si gata, baietelul fix in varful piramidei! Nu-i asa ca va vine sa va bagati picioarele in ea de viata?

Raspunde

Stiri Agerpres

Ungaria susține că se confruntă cu un 'atac frontal' din partea lui George Soros
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:12 PM

Ungaria se confruntă cu un 'atac frontal' din partea miliardarului american George Soros, care atacă țara prin intermediul organizațiilor sale neguvernamentale și al birocraților Uniunii Europene, a declarat vicepreședintele partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, relatează Reuters.

Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:10 PM

Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în această comisie.

CEPCB: Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de 2016
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:09 PM

Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne "gravă" deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, prezentat luni de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Circul Inimii, cel mai apreciat circ contemporan din Europa prezintă spectacolul "Limits", la Timișoara
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:06 PM

Timișoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 lansează circul contemporan, ca alternativă la spectacolele stradale care vor împânzi orașul, compania Cirkus Cirkor (Circul Inimii), cel mai apreciat circ contemporan din Europa, urmând să susțină, miercuri, reprezentația piesei "Limits", care abordează tema refugiaților.

Hunedoara: Microbuz cu pasageri implicat într-un accident în apropiere de Petroșani
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:01 PM

Trei persoane au fost rănite luni după-amiază, într-un accident de circulație care a avut loc pe DN 66, în zona Peștera Bolii, la intrare în Petroșani, în urma unei tamponări dintre un autoturism și microbuz cu opt pasageri la bord, victimele fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 13:38 nu cred
vasile a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Nu cred că se va finaliza dosarul Tel Drum. Dacă legea a fost făcută în așa fel încât eu să am o firmă și nimeni să nu știe că e a mea , cal care a gândit-o e consultant în Sicilia probabil. Camora și Nașul rămân fraeri pe lângă legiuitorii noștri. „Unde lucrezi?”-La tel drum! -„ce-i aia?”-o firmă care umblă Teleleu și face drumuri. „aha și cui e?”-a lui Teleleu Tănase! „cine-i ăla?” -nu se știe!!!
19 Nov, 13:34 observator
ionescu o. a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
Observator pe naiba! Pus doar pe șicane de postac. E limpede că „nu vede pădurea din cauza copacilor”.N-ai cu cine să limpezești ceva din pricina tendințelor oportuniste...
19 Nov, 13:30 vin
ionescu o. a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Nu e un zvon ci un proiect. Îngijorarea profesorilor e maximă...Unul-de educație fizică-se întreba cum va face sport cu tableta-n mână. Altul-diriginte- se plânge că n-are unde să le depoziteze în clase. Un profesor de matematică era fericit:„eu pot preda și face exerciții la tabletă, de acasă. Cineva -administratorul unei școli-s-a hotărît să se reprofileze pe depanare tablete.Informaticianul din altă unitate bănuie că tabletele nu vor fi de calitate și nici leptopurile. Un părinte era mânios :„Adică nu-i deajuns că fi-miu stă toată ziua acasă cu nasul în calculator, să-i văd și la școală?”O mămică zglobie a întrebat directoarea unei școli: „Da de jucat se vor mai juca elevii ăștia?”Oricum vor nu vor unii , VIN TABLETELE ȘI LEPTOPURILE!!! Să nu vă bateți pe ele...
Google PageRank Checker