27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:04 AM

Actualitate

Pesta porcină închide târgurile din județ

de Andreea STROE
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
514
  • Interdicția are caracter permanent până la transmiterea de noi informații de către DSV Buzău

   După confirmarea pestei porcine africane la porcii domestici din două gospodării individuale din muncipilul Satu Mare, în afara măsurilor deja luate de către DSVSA Buzău, în momentul de față conducerea instituției spune că  este în vigoare și interdicția organizării de târguri pentru vânzarea ori cumpărarea de porcine. „Medicii veterinari de liberă practică teritoriali nu vor mai elibera documentele specifice, adică formularul de mișcare și certificatul care atestă starea de sănătate a animalelor, pentru mișcarea porcinelor“, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare Buzău. Potrivit aceleiași informări, interdicția are caracter permanent, urmând ca data ridicării acesteia să fie comunicată de DSV Buzău. Cele care trebuie să vină în sprijinul DSV Buzău pentru aplicarea acestei măsuri sunt Consiliile Locale din județul Buzău, țn calitatea acestora de responsabili cu organizarea târgurilor de animale. DSV Buzău le-a transmis acestora deja o informare despre  interdicție, cu rugămintea de a lua toate măsurile ce se impun aplicării acesteia.

Ce recomandări are DSV Buzău  pentru prevenirea pestei porcine

   Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

   “Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm: să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. De asemenea, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie țmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, să creșteți porcii doar în spații țngradite, fără posibilitatea de a veni țn contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici, nu hrăniți animalele cu resturi alimentare. Dacă există vânători țn famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne. Nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație și nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de să­nătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi!“, se arată într-un comunicat al DSV Buzău.

   Din păcate, specialiștii spun că nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Conducerea DSV Buzău spune țn comunicat că “se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt,  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și țmpleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi“.

   În cazul în care cineva suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africanătrebuie să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județ.

   Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.

Comentarii

Aviare, peste, nu pește! (11 Aug, 07:19)
Pixelu cu toxine

Au scăzut importurile de carne de porc din Germania. S-a mai încercat cu ceva timp în urmă distrugerea autoconsumului prin desființarea farmaciilor veterinare, medicamente de uz veterinar urmau să fie distribuite doar fermelor.

Raspunde
fara frica (12 Aug, 11:35)
ciprian botezatu

Nici o problema domnilor, peste cateva zile se va tine un concurs "cinstit" unde din vreo 6 candidati va castiga tanara domnita Dragnea Andrada , fetita fostului director care acum se iubeste vartos cu baiatul lu Fanica Barla la Berlin! Ca de tata e prieten cu Mihalcea si Botezatu deci nicio emotie! Ce misto e dragostea Dragnea un fanatic a lui Basescu si inamic declarat al PSD , mai ales cel din Buzau sa se incuscreasca temporar tocmai cu fiul unuia din cei mai exponenti membri locali! Succes in noua activitate domnisoarei Dragnea si rugam DNA-ul sa doarma ca si pana acum la abuzurile de la DSV Buzau!

Raspunde
Restitutio at integrum (12 Aug, 17:37)
Deputatul Auto

DNA ochii pe excrocii de Botezatu,Mihalcea si Dragnea! Veti avea cel mai rasunator succes alocând resurse minime!

Raspunde
Eroare (12 Aug, 21:59)
Informat

Se iubeste, dar de la Berlin acum e pe plaja de la Nessebar! Relizati ce pregatita e fatuca ca nici macar nu are nevoie sa invete! Micutul Barla cum credeti ca a ajuns sa lucreze la autoritatea national veterinara? Pai taticul Barla a vorbit cu Boscodeala, care a vorbit cu finul Baiculescu si gata, baietelul fix in varful piramidei! Nu-i asa ca va vine sa va bagati picioarele in ea de viata?

Raspunde

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker