27 de ani
de presa libera
Joi, Septembrie 21, 2017 13:20 PM
opinia-balcescu

Actualitate

Pesta porcină închide târgurile din județ

de Andreea STROE
Actualitate  |
11.08.2017, 00:00
582
  • Interdicția are caracter permanent până la transmiterea de noi informații de către DSV Buzău

   După confirmarea pestei porcine africane la porcii domestici din două gospodării individuale din muncipilul Satu Mare, în afara măsurilor deja luate de către DSVSA Buzău, în momentul de față conducerea instituției spune că  este în vigoare și interdicția organizării de târguri pentru vânzarea ori cumpărarea de porcine. „Medicii veterinari de liberă practică teritoriali nu vor mai elibera documentele specifice, adică formularul de mișcare și certificatul care atestă starea de sănătate a animalelor, pentru mișcarea porcinelor“, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare Buzău. Potrivit aceleiași informări, interdicția are caracter permanent, urmând ca data ridicării acesteia să fie comunicată de DSV Buzău. Cele care trebuie să vină în sprijinul DSV Buzău pentru aplicarea acestei măsuri sunt Consiliile Locale din județul Buzău, țn calitatea acestora de responsabili cu organizarea târgurilor de animale. DSV Buzău le-a transmis acestora deja o informare despre  interdicție, cu rugămintea de a lua toate măsurile ce se impun aplicării acesteia.

Ce recomandări are DSV Buzău  pentru prevenirea pestei porcine

   Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

   “Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm: să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. De asemenea, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie țmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, să creșteți porcii doar în spații țngradite, fără posibilitatea de a veni țn contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici, nu hrăniți animalele cu resturi alimentare. Dacă există vânători țn famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne. Nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație și nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de să­nătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi!“, se arată într-un comunicat al DSV Buzău.

   Din păcate, specialiștii spun că nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Conducerea DSV Buzău spune țn comunicat că “se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt,  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și țmpleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi“.

   În cazul în care cineva suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africanătrebuie să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județ.

   Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.

Comentarii

Aviare, peste, nu pește! (11 Aug, 07:19)
Pixelu cu toxine

Au scăzut importurile de carne de porc din Germania. S-a mai încercat cu ceva timp în urmă distrugerea autoconsumului prin desființarea farmaciilor veterinare, medicamente de uz veterinar urmau să fie distribuite doar fermelor.

Raspunde
fara frica (12 Aug, 11:35)
ciprian botezatu

Nici o problema domnilor, peste cateva zile se va tine un concurs "cinstit" unde din vreo 6 candidati va castiga tanara domnita Dragnea Andrada , fetita fostului director care acum se iubeste vartos cu baiatul lu Fanica Barla la Berlin! Ca de tata e prieten cu Mihalcea si Botezatu deci nicio emotie! Ce misto e dragostea Dragnea un fanatic a lui Basescu si inamic declarat al PSD , mai ales cel din Buzau sa se incuscreasca temporar tocmai cu fiul unuia din cei mai exponenti membri locali! Succes in noua activitate domnisoarei Dragnea si rugam DNA-ul sa doarma ca si pana acum la abuzurile de la DSV Buzau!

Raspunde
Restitutio at integrum (12 Aug, 17:37)
Deputatul Auto

DNA ochii pe excrocii de Botezatu,Mihalcea si Dragnea! Veti avea cel mai rasunator succes alocând resurse minime!

Raspunde
Eroare (12 Aug, 21:59)
Informat

Se iubeste, dar de la Berlin acum e pe plaja de la Nessebar! Relizati ce pregatita e fatuca ca nici macar nu are nevoie sa invete! Micutul Barla cum credeti ca a ajuns sa lucreze la autoritatea national veterinara? Pai taticul Barla a vorbit cu Boscodeala, care a vorbit cu finul Baiculescu si gata, baietelul fix in varful piramidei! Nu-i asa ca va vine sa va bagati picioarele in ea de viata?

Raspunde

Stiri Agerpres

Ajutoare pentru județele din vest afectate de furtună și trecerea Institutului Cantacuzino la MApN-pe ordinea de zi a Guvernului
Joi, Septembrie 21, 2017 13:10 PM

Guvernul va aproba în ședința de joi, printr-o Hotărâre, alocarea unei sume din Fondul de intervenție, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni în vestul țării.

Romsilva: Peste 700 de hectare de pădure, afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele zile
Joi, Septembrie 21, 2017 13:10 PM

Peste 700 de hectare de pădure de pe raza mai multor județe din vestul țării, aflate în administrarea statului, au fost afectate de fenomenele meteo extreme produse în ultima săptămână, arată datele provizorii centralizate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, publicate joi.

Gabriela Firea: Nu putem să tratăm cu superficialitate prognozele meteo; pe rețelele de socializare au fost făcute aprecieri răutăcioase
Joi, Septembrie 21, 2017 13:08 PM

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat joi că trebuie respectată legislația cu privire la informațiile furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) prin transmiterea lor către cetățeni și că prognozele nu trebuie tratate "cu superficialitate".

S&P a retrogradat ratingul suveran al Chinei la "A plus", perspectiva atribuită fiind stabilă
Joi, Septembrie 21, 2017 13:02 PM

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la de la "AA minus" la "A plus", și a îmbunătățit perspectiva atribuită, de la negativă la stabilă, transmit Financial Times și Bloomberg.

Nicoară (PNL): Să nu fie îngrădit dreptul persoanelor de a refuza vaccinarea din diferite motive
Joi, Septembrie 21, 2017 13:01 PM

Prim-vicepreședintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a propus un amendament la proiectul Legii vaccinării, astfel încât cetățenii români să poată refuza vaccinarea profilactică sistematică din motive care țin de libertatea lor de gândire sau religioasă.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Sep, 10:25 "Expertii lui boscodeala"
Un buzoian a comentat pentru articolul Experţii din dosarul „Orizont“ al fostului primar Boşcodeală au făcut cărare către Tribunalul Dâmboviţa:
Cand vad aceasta figura il asociez cu imaginea dezastruoasa a orasului nostru.Doamne,cat a putut sa-si bata joc de noi.Poate viata o sa-i intoarca "serviciile".
21 Sep, 09:22 Trezește-te dodane și deschide ochii!
Pixelu eurosceptic a comentat pentru articolul Ionela Dobrică: ,,Implementarea sistemului de alertare a populaţiei, absolut necesară“:
Ce simpatici sunt cei care mai speră că se pot îndrepta lucrurile! Statutul neoficial de colonie nu pare să deranjeze clasa politică românească, singura ei grijă fiind propria bunăstare. Orice partid sau coaliție ajunsă la guvernare nu poate juca decât rolul vătafului, degeaba își face planuri și strategii de dezvoltare, nemaiavând pârghii și resurse să le pună în practică. Stăpânul de drept al României face ce dorește, nu întâmpină nici cea mai mică rezistență din partea clasei politice actuale române. Dacă voi observa la vreun partid sau coaliție intenția de a începe lupta de eliberare de sub jugul colonialiștilor moderni prin planuri și strategii de redobândire măcar a celor trei piloni ce definesc un stat național independent (exploatarea resurselor naturale, distribuțiile de energie și băncile) atunci voi mai merge la vot, altminteri mi se pare un gest inutil.
21 Sep, 09:17 CULOARUL PRESEI
buzoian a comentat pentru articolul În aşteptarea codului portocaliu / Şefii Inspectoratului Şcolar nici nu s-au sinchisit să participe la şedinţa unde se putea decide închiderea şcolilor:
Geta Burducea este intrata demult pe CULOARUL PRESEI! ACESTEI PRESE BUZOIENE S.R.I-ste! Deranjeaza tare sistemul securist de se urla asa de tare impotriva ei? Nu vi se pare ca jigniti inteligenta cititorilor, atatia cat or mai fi ei in mod real? ACEST articol era scris deja! Fie ca scolile au avut program normal (decizie foarte buna!), fie ca erau inchise, TOT RAU ERA!
Google PageRank Checker