Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut, miercuri, 68 de percheziţii domiciliare în toate judeţele, inclusiv în Bucureşti, într-un dosar în care mai mulţi medici şi asistenţi medicali sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. Cei vizaţi sunt acuzaţi că au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului – diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive ­me­dicale recomandate fictiv -, se arată într-un comunicat al instituţiei. Una dintre firmele vizate în dosarul DIICOT ar fi controlată de politicianul Gyorgy Frunda, scrie G4Media.ro, citând surse judiciare.

Este vorba despre compania mureşeană Ortoprofil Prod SRL, în care Frunda deţine 64% din acţiuni, conform datelor de la Registrul Comerţului. Restul de 36% din pachetul de acţiuni este deţinut de Boga Ferenc-Vilmos, care este şi administrator. Firma a apărut constant în declaraţiile de avere ale liderului Uniunii Demo­crate a Maghiarilor din România. Ea are 219 angajaţi, iar obiectul principal de activitate este producţia de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi de la­borator. În anul 2016, a avut o cifră de afaceri de 11,68 milioane de euro şi un profit de 2,38 ­mi­lioane de euro. Nici Gyorgy Frunda şi nici reprezentanţii companiei din Târgu Mureş – care are la Buzău o reprezentanţă pe strada Pompiliu Ştefu – nu au răspuns la apelurile G4Media.ro.

Percheziţiile au fost efectuate de procurori ai Serviciului Teritorial Târgu Mureş al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, 50 de persoane fiind aduse la sediul DIICOT Târgu Mureş pentru audieri.

,,Începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul judeţului Mureş şi nu numai, având calitatea de cadre ­me­dicale, respectiv medici de ­fa­milie, medici de specialitate, asistenţi medicali, au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv)”, arată DIICOT.

,,Concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Naţio­nală de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienţilor. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi ­co­merciale, ambele cu sediul în Târgu Mureş, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienţi situaţi pe întreg teritoriul ţării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

,,Reprezentanţii societăţilor vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracţio­nal organizat, livrau pacienţilor în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în ­ge­neral, doar scutece pentru adulţi, produse de care aceştia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de Casa ­Naţio­nală de Asigurări de Sănătate”, mai afirmă procurorii DIICOT.

Prejudiciul este estimat de procurori la aproximativ 10 ­mi­lioane de lei, însă valoarea exactă a acestuia va fi stabilită ulterior, în urma administrării mijloacelor de probă.

DISTRIBUIȚI
loading...