27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:07 PM

Actualitate

Pentru reducerea deșeurilor medicale și protejarea sănătății populației / Două puncte de colectare a inhalatoarelor de la pacienții cu afecțiuni respiratorii, funcționale de ieri la Buzău

de Monica BĂNICĂ
Actualitate  |
18.05.2017, 00:00
348

   În această săptămână a fost lansat la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienții care suferă de boli respiratorii, cu scopul de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase după utilizare în aceste dispozitive medicale.

   Astfel, începând din data de 16 mai, pacienții care folosesc inhalatoare le pot depune, după expirare, în cele peste 200 de locuri speciale de colectare, care sunt amenajate în mai multe farmacii din țară, după care aceste dispozitive medicale sunt preluate și eliminate în natură, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru sănătatea oamenilor. Prin funcționarea acestei infrastructuri, în premieră la nivel național, se urmărește reducerea emisiilor cu efect de seră și amprenta de carbon și limitarea acumulărilor de deșeuri medicale.

   La nivelul județului nostru, pacienții cu afecțiuni respiratorii care folosesc inhalatoare au la dispoziție două puncte de colectare în care pot depune aparatele  medicale după folosirea sau expirarea acestora. Este vorba despre farmacia  Sensiblu nr. 8, de pe Bulevardul „N. Titulescu” nr. 18, din cadrul Policlinicii, și GFR 1, de pe strada Dorobanți, bloc 22, unde se pot colecta inhalatoarele folosite, în perioada mai-decembrie 2017. 

   Acest program unic în țara noastră este desfășurat de GSK România,  în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. 

   Importanța colectării în condiții de siguranță a acestor dispozitive medicale este demonstrată și de impactul negativ al acestor deșeuri medicale asupra mediului, în condițiile în care un număr de doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi poate genera aceeași amprentă de carbon ca o mașină care face înconjurul lumii.  De aceea, colectarea și distrugerea lor într-o modalitate responsabilă este scopul acestui program național.

   După ce sunt  aduse la centrele de colectare, inhalatoarele sunt ulterior preluate și eliminate printr-un proces de incinerare ecologică, acțiune care va fi efectuată de către o companie specializată în managementul deșeurilor medicale. Inițial, programul de colectare a inhalatoarelor a fost derulat în faza-pilot între 2013-2014, timp de șase luni, numai în București, pacienții depunând aproximativ 7.000 de asemenea aparate medicale utilizate.

   La nivel național, dacă fiecare pacient cu afecțiuni respiratorii care întrebuințează aceste tipuri de dispozitive medicale le-ar aduce în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 de tone de dioxid de carbon într-un an.                 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Spania: Rajoy anunță alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:52 PM

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, spaniol a anunțat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Tenis: Germanca Julia Goerges a câștigat turneul WTA de la Moscova
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:48 PM

Jucătoarea germană de tenis Julia Goerges, nr. 27 mondial, a câștigat turneul WTA de la Moscova, dotat cu premii totale de 790.208 dolari, învingând-o sâmbătă în finală pe rusoaica Daria Kasatkina, nr. 28 mondial, în două seturi, 6-1, 6-2.

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Consumul unei cantități mici de alcool ne îmbunătățește pronunția într-o limbă străină (studiu)
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:33 PM

Abuzul de alcool este, evident, nociv pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul unei cantități mici poate îmbunătăți pronunția într-o conversație într-o limbă străină, au arătat cercetători britanici și olandezi într-un nou studiu publicat la 18 octombrie în revista Journal of Psychopharmacology.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker