27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:41 AM

Actualitate

Pentru reducerea deșeurilor medicale și protejarea sănătății populației / Două puncte de colectare a inhalatoarelor de la pacienții cu afecțiuni respiratorii, funcționale de ieri la Buzău

de Monica BĂNICĂ
Actualitate  |
18.05.2017, 00:00
283

   În această săptămână a fost lansat la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienții care suferă de boli respiratorii, cu scopul de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase după utilizare în aceste dispozitive medicale.

   Astfel, începând din data de 16 mai, pacienții care folosesc inhalatoare le pot depune, după expirare, în cele peste 200 de locuri speciale de colectare, care sunt amenajate în mai multe farmacii din țară, după care aceste dispozitive medicale sunt preluate și eliminate în natură, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru sănătatea oamenilor. Prin funcționarea acestei infrastructuri, în premieră la nivel național, se urmărește reducerea emisiilor cu efect de seră și amprenta de carbon și limitarea acumulărilor de deșeuri medicale.

   La nivelul județului nostru, pacienții cu afecțiuni respiratorii care folosesc inhalatoare au la dispoziție două puncte de colectare în care pot depune aparatele  medicale după folosirea sau expirarea acestora. Este vorba despre farmacia  Sensiblu nr. 8, de pe Bulevardul „N. Titulescu” nr. 18, din cadrul Policlinicii, și GFR 1, de pe strada Dorobanți, bloc 22, unde se pot colecta inhalatoarele folosite, în perioada mai-decembrie 2017. 

   Acest program unic în țara noastră este desfășurat de GSK România,  în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. 

   Importanța colectării în condiții de siguranță a acestor dispozitive medicale este demonstrată și de impactul negativ al acestor deșeuri medicale asupra mediului, în condițiile în care un număr de doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi poate genera aceeași amprentă de carbon ca o mașină care face înconjurul lumii.  De aceea, colectarea și distrugerea lor într-o modalitate responsabilă este scopul acestui program național.

   După ce sunt  aduse la centrele de colectare, inhalatoarele sunt ulterior preluate și eliminate printr-un proces de incinerare ecologică, acțiune care va fi efectuată de către o companie specializată în managementul deșeurilor medicale. Inițial, programul de colectare a inhalatoarelor a fost derulat în faza-pilot între 2013-2014, timp de șase luni, numai în București, pacienții depunând aproximativ 7.000 de asemenea aparate medicale utilizate.

   La nivel național, dacă fiecare pacient cu afecțiuni respiratorii care întrebuințează aceste tipuri de dispozitive medicale le-ar aduce în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 de tone de dioxid de carbon într-un an.                 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker