27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:17 AM
dragaica

Actualitate

Pentru reducerea deșeurilor medicale și protejarea sănătății populației / Două puncte de colectare a inhalatoarelor de la pacienții cu afecțiuni respiratorii, funcționale de ieri la Buzău

de Monica BĂNICĂ
Actualitate  |
18.05.2017, 00:00
239

   În această săptămână a fost lansat la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienții care suferă de boli respiratorii, cu scopul de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase după utilizare în aceste dispozitive medicale.

   Astfel, începând din data de 16 mai, pacienții care folosesc inhalatoare le pot depune, după expirare, în cele peste 200 de locuri speciale de colectare, care sunt amenajate în mai multe farmacii din țară, după care aceste dispozitive medicale sunt preluate și eliminate în natură, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru sănătatea oamenilor. Prin funcționarea acestei infrastructuri, în premieră la nivel național, se urmărește reducerea emisiilor cu efect de seră și amprenta de carbon și limitarea acumulărilor de deșeuri medicale.

   La nivelul județului nostru, pacienții cu afecțiuni respiratorii care folosesc inhalatoare au la dispoziție două puncte de colectare în care pot depune aparatele  medicale după folosirea sau expirarea acestora. Este vorba despre farmacia  Sensiblu nr. 8, de pe Bulevardul „N. Titulescu” nr. 18, din cadrul Policlinicii, și GFR 1, de pe strada Dorobanți, bloc 22, unde se pot colecta inhalatoarele folosite, în perioada mai-decembrie 2017. 

   Acest program unic în țara noastră este desfășurat de GSK România,  în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. 

   Importanța colectării în condiții de siguranță a acestor dispozitive medicale este demonstrată și de impactul negativ al acestor deșeuri medicale asupra mediului, în condițiile în care un număr de doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi poate genera aceeași amprentă de carbon ca o mașină care face înconjurul lumii.  De aceea, colectarea și distrugerea lor într-o modalitate responsabilă este scopul acestui program național.

   După ce sunt  aduse la centrele de colectare, inhalatoarele sunt ulterior preluate și eliminate printr-un proces de incinerare ecologică, acțiune care va fi efectuată de către o companie specializată în managementul deșeurilor medicale. Inițial, programul de colectare a inhalatoarelor a fost derulat în faza-pilot între 2013-2014, timp de șase luni, numai în București, pacienții depunând aproximativ 7.000 de asemenea aparate medicale utilizate.

   La nivel național, dacă fiecare pacient cu afecțiuni respiratorii care întrebuințează aceste tipuri de dispozitive medicale le-ar aduce în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 de tone de dioxid de carbon într-un an.                 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker