27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:20 PM

Actualitate

Pentru reducerea deșeurilor medicale și protejarea sănătății populației / Două puncte de colectare a inhalatoarelor de la pacienții cu afecțiuni respiratorii, funcționale de ieri la Buzău

de Monica BĂNICĂ
Actualitate  |
18.05.2017, 00:00
313

   În această săptămână a fost lansat la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienții care suferă de boli respiratorii, cu scopul de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase după utilizare în aceste dispozitive medicale.

   Astfel, începând din data de 16 mai, pacienții care folosesc inhalatoare le pot depune, după expirare, în cele peste 200 de locuri speciale de colectare, care sunt amenajate în mai multe farmacii din țară, după care aceste dispozitive medicale sunt preluate și eliminate în natură, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru sănătatea oamenilor. Prin funcționarea acestei infrastructuri, în premieră la nivel național, se urmărește reducerea emisiilor cu efect de seră și amprenta de carbon și limitarea acumulărilor de deșeuri medicale.

   La nivelul județului nostru, pacienții cu afecțiuni respiratorii care folosesc inhalatoare au la dispoziție două puncte de colectare în care pot depune aparatele  medicale după folosirea sau expirarea acestora. Este vorba despre farmacia  Sensiblu nr. 8, de pe Bulevardul „N. Titulescu” nr. 18, din cadrul Policlinicii, și GFR 1, de pe strada Dorobanți, bloc 22, unde se pot colecta inhalatoarele folosite, în perioada mai-decembrie 2017. 

   Acest program unic în țara noastră este desfășurat de GSK România,  în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. 

   Importanța colectării în condiții de siguranță a acestor dispozitive medicale este demonstrată și de impactul negativ al acestor deșeuri medicale asupra mediului, în condițiile în care un număr de doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi poate genera aceeași amprentă de carbon ca o mașină care face înconjurul lumii.  De aceea, colectarea și distrugerea lor într-o modalitate responsabilă este scopul acestui program național.

   După ce sunt  aduse la centrele de colectare, inhalatoarele sunt ulterior preluate și eliminate printr-un proces de incinerare ecologică, acțiune care va fi efectuată de către o companie specializată în managementul deșeurilor medicale. Inițial, programul de colectare a inhalatoarelor a fost derulat în faza-pilot între 2013-2014, timp de șase luni, numai în București, pacienții depunând aproximativ 7.000 de asemenea aparate medicale utilizate.

   La nivel național, dacă fiecare pacient cu afecțiuni respiratorii care întrebuințează aceste tipuri de dispozitive medicale le-ar aduce în punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 de tone de dioxid de carbon într-un an.                 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker