Părinţii care doresc să-şi dea copiii la şcoală de la vârste fragede trebuie să ştie că acest lucru se poate numai dacă cel mic este admis în urma unei evaluări psihosomatice efectuată de specialişti, adică de psihologi sau logopezi. Evaluarea urmăreşte dezvoltarea copilului nu doar la nivel cognitiv, dar şi la nivel emoţional şi motric. Evaluarea se desfăşoară sub forma unei discuţii între psiholog şi copil, pornind de la întrebări despre cunoştinţe de bază pentru un copil de 6 ani.

La evaluare asistă şi părintele, dar acesta nu are voie să intervină în procesul de apreciere  a abilităţilor cognitive şi emoţionale ale copilului. Rezultatele evaluării copilului sunt transmise părinţilor în scris, iar în situaţia în care acesta este nefavorabil, părintele trebuie să îl înscrie pe cel mic la grădiniţă la grupa mare.

Care sunt copiii supuşi evaluării psihosomatice

Pentru anul şcolar 2018-2019 evaluarea psihosomatică a copiilor care nu au împlinit vârsta de 6 ani, este în plină desfăşurare. Evaluarea psihosomatică a copilului pentru înscrierea în clasa pregătitoare  se realizează numai dacă părintele vrea ca cel mic să meargă la şcoală înainte să împlinească 6 ani, copilul împlinind această vârstă după data de 31 august 2018. Părinţii cu copii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv nu trebuie să-şi înscrie copilul pentru evaluare psihosomatică şi sunt obligaţi să îi înscrie pe cei mici în învăţământul primar, în clasa pregătitoare. În cazul copiilor care împlinesc 6 ani după data de 1 septembrie  pot să îi înscrie în clasa pregătitoare numai dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice, ,,făcută de specialişti, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare“ se arată în “Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2018”.

Evaluarea psihosomatică a copiilor are loc până în data de 23 martie. După această dată se sistează activitatea de evaluare în cabinetele propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău,  urmând ca, pentru orice solicitare, să se facă programare la CJRAE Buzău, la telefon 0238/711470 sau la adresa de mail [email protected]

Ce documente trebuie să prezinte părinţii

Atunci când se prezintă la evaluare, părintele sau tutorele copilului trebuie să prezinte cartea de identitate însoţită de certificatul de naştere al copilului. De asemenea, părintele trebuie să completeze o cerere de solicitare a evaluării psihologice pusă la dispoziţie de un membru din comisia de evaluare.

Nu toţi copiii sunt supuşi acestei evaluări. Categoriile de copii care intră în evaluare sunt doar cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018, inclusiv, şi părintele doreşte înscrierea în clasa pregătitoare. De asemenea, se mai face evaluare pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani după 31 decembrie 2018 şi rezultatul evaluării atestă parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Care sunt unităţile de evaluare propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău

Unităţile din mediul rural pot programa copiii la evaluare la cel mai apropiat centru de testare, folosind numerele de telefon puse la dispoziţie. Informaţiile se regăsesc şi pe site-ul www.cjraebuzau.ro

Pentru a facilita accesul părinţilor şi al copiilor la această evaluare, inspectoratul Judeţean Şcolar Buzău le propune acestora să se adreseze următoarelor centre: în Buzău la Sediul CJRAE Buzău din str. Horticolei, nr. 56, telefon 0238/711.470, în Râmnicu Sărat la Cabinetul de asistenţă psihopedagogică din Şcoala Gimnazială „Vasile Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, tel. 0766.693.825, în Pătârlagele, la Cabinetul de asistenţă psihopedagogică din Liceul Teoretic „Radu Vlădescu“ Pătârlagele, tel. 0747.018.339, şi la Nehoiu, la Cabinetul de asistenţă psihopedagogică din Liceul Teoretic “Nicolae lorga’’ Nehoiu, tel. 0723.267.840.

 

DISTRIBUIȚI
loading...