La nivelul Centrului Județean Buzău al APIA  fermierii buzoieni au depus, până la data de 5 aprilie, 8.383 cereri, pentru  30719,03 ha, față de 19.647 cereri, câte se aflau pe masa acestei instituții până la această dată în campania anterioară, ceea ce reprezintă un procent de 42%. Acesta este motivul pentru care conducerea APIA îi invită pe buzoieni să respecte programările și să se prezinte la data și ora stabilită pentru a evita supraaglomerarea din ultima etapă a depunerii cererilor.

Suntem în plină campanie de depunere a cererilor unice. Din păcate, fermierii buzoieni nu res­pectă programările  făcute de reprezentanții APIA, care, țin cont în realizarea acestora până și de aspectele meteorologice, de zilele de sărbătoare religioasă, numai ca lucrurile să meargă bine. ,,Fermierii sunt invitați în scris prin poștă și prin intermediul UAT-urilor cu care colaborăm foarte bine în fiecare an. Deși sunt invitați în scris la data și ora programată, există această întârziere și ne confruntăm cu același procent mai mic de prezență a fermierilor. Noi luăm niște măsuri corective în campanie de fiecare dată să nu lăsăm pe sfârșitul campaniei. La sfârșitul fiecărei săptămâni fermierii care nu s-au prezentat sunt comunicați către primării. Încercăm să-i reprogramăm astfel încât să evităm supraaglomerarea pe finalul campaniei, sfârșitul lunii aprilie și primele săptămâni din luna mai. Și ne orientăm inclusiv în funcție de starea vremii, sărbători”, a spus Claudia Stelea, directorul APIA Buzău.

Ca și în anii anteriori, și în 2019 APIA Buzău a început această activitate la 1 martie. Termenul final de depunere a cererilor este 15 mai fără penalități; termenul prevede și o perioadă de penalități, care înseamnă 1% pentru fiecare zi de întârziere. ,,Conform regulamentului European, 15 mai este termenul final de depunere și este stabilit prin Ordin al mi­nistrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; lucru care se face începând cu Campania 2017, pentru a ne permite nouă și, în final, fermierilor să derulăm activitățile într-un grafic foarte bine stabilit, astfel încât banii să ajungă cât mai repede la dumnealor”, mai spune directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

Potrivit aceleiași surse, în 2017 la APIA Buzău a fost un singur caz în care o cerere  a fost depusă în perioadă de penalități. În 2018 toate cererile au fost depuse în termen, iar reprezentanții APIA se străduiesc ca și în acest an toate cererile să fie depuse fără penalități. ,,Mă aștept, ca și anul acesta, chiar dacă lucrurile se prezintă ca și în anii anteriori, să nu avem niciun fermier care să fie nevoit să depună cerere după 15 mai. Până la 31 mai se mai pot aduce modi­ficări cererilor de plată în funcție de schimbări care ar putea interveni după momentul depunerii cererii”, a precizat directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

DISTRIBUIȚI
loading...