Regia Autonomă Municipală a început, livrează de luni energie termică pentru încălzire. Furnizarea căldurii se va face însă în funcţie de temperatura mediului exterior. ,,Urmăm o diagramă şi există posibilitatea ca livrarea să se facă continuu, când temperatura mediului exterior este mică, sau să se facă fracţionat”, a spus directorul RAM, Constantin Tacea. El a precizat şi faptul că, în funcţie de evoluluţia temperaturilor, este posibil să se stabilească un calendar de livrare pe perioada zilei şi pe perioada nopţii. ,,Dacă este necesar, noaptea vom împărţi perioada în zone de funcţionare sau de oprire”, a precizat directorul RAM.

Câteva blocuri au solicitat RAM să amâne furnizarea energiei termice pentru luna noiembrie

   Nu toate asociaţiile de proprietari primesc agent termic. Este vorba despre cele din zona Unirii Sud, Bulevardul Bălcescu, zona Episcopiei, care au depus cerere la RAM prin care informează conducerea instituţiei că nu doresc ca, în cursul lunii octombrie, să li se furnizeze agent termic. Astfel, de la asociaţia PT10, nu primesc energie blocurile 133 A, 133 B, 134, 135 şi 136, în blocul Camelia nu beneficiază de agent termic scara F, la PT 17, nu primesc energie termică U1, U2, U3, iar la PT40, nu se va furniza energie termică în octombrie către blocul 5F. Directorul RAM, Constantin Tacea, spune că toate asociaţiile care nu doresc furnizarea energiei termice în octombrie trebuie să procedeze precum cele mai sus menţionate şi să înştiinţeze RAM. ,,Cei care nu vor să primească energia termică vor trebui să facă cereri scrise către Regie, pentru a închide accesul agentului secundar în blocurile respective”, a spus directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

   Şi anul trecut au existat câteva asociaţii care au solicitat să nu li se furnizeze energie termică în luna octombrie. Anul trecut, furnizarea energiei termice s-a făcut începând cu data de 8 octombrie. Şi atunci, ca şi acum, RAM a respectat decizia proprietarilor. ,,Nu am facturat pe luna octombrie. Pentru a se lua  o astfel de măsură, toţi locatarii blocului respectiv trebuie să fie de acord să nu se înceapă livrarea energiei termice”, spune directorul RAM Constantin Tacea.

De ce nu vor unele asociaţii să li se furnizeze caldură din luna octombrie

   Refuzul furnizării energiei termice din luna octombrie are la bază câteva aspecte. Pe de o parte, acest refuz de energie termică ar putea fi cauzat de faptul că instalaţiile interioare nu sunt pregătite, pentru că anul acesta s-a bătut recordul la debranşări şi sunt lucrări specifice. Pe de altă parte, sunt destui locatari care nu îşi permit să plătească energia termică din luna octombrie, mai ales că subvenţiile se vor acorda începând cu luna noiembrie.

   Reamintim că formularele în baza cărora vor fi acordate subvenţiile la energia termică  au ajuns deja la Regia Autonomă Municipală şi au fost distribuite tuturor asociaţiilor de proprietari din oraş care primesc energie termică în sistem centralizat. Documentele necesare pentru a putea beneficia de ajutorul de încălzire acordat de Primărie trebuie să ajungă la RAM până pe 20 octombrie, pentru a putea beneficia de subvenţie începând cu luna noiembrie. Reamintim că, de la 1 iunie, conform unei hotărâri aprobate în Consiliul Local Municipal, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat plătesc facturi mai mari pentru fiecare gigacalorie consumată. Majorarea preţului pe gigacalorie aprobată în CLM, de la 185 la 230 lei, se va simţi abia acum, iar cei care amână furnizarea energiei termice iau în calcul acest lucru.

   Dacă asociaţiile de proprietari nu s-au înghesuit să solicite furnizarea agentului termic, au fost însă  depuse la Regia Autonomă Municipală  şi cereri pentru furnizarea căldurii. Ele au venit din partea conducerii unor şcoli şi grădiniţe.

   Regia Autonomă Municipală nu a pornit însă instalaţia de încălzire a oraşului până luni, pentru că nu fuseseră întrunite condiţiile cu privire la temperaturile înregistrate pe timpul nopţii.

DISTRIBUIȚI