Consiliul Judeţean Buzău, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Asociaţia Pacienţilor cu Boala Parkinson ,,Laleaua Buzăului“, a marcat miercuri, 11 aprilie,  Ziua Mondială a Bolii Parkinson, ocazie cu care au fost oferite bolnavilor 50 de bastoane reflectorizante. Tot atâtea bastoane reflectorizante au fost oferite şi la prima ediţie a acestei manifestări , care a avut loc anul trecut în aceeaşi formulă, adică aceeaşi parteneri  s-au implicat pentru ajutorarea persoanelor bolnave de Parkinson.

La nivelul judeţului Buzău se află înregistrate şi în tratament 1.500 de persoane cu această boală. Implicarea Asociaţiei care a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Buzău este cu atât mai importantă cu cât din ce în ce mai mulţi tineri se regăsesc în această situaţie, circa 15% din persoanele bolnave de Parkinson fiind persoane relativ tinere, după cum spune Angela Mână­scurtă, în calitate de medic neurolog, dar şi preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ,,Laleaua Buzăului”. ,,În România sunt circa 75.000 de persoane care suferă de această boală, dintre care 1.500 în judeţul Buzău; Suprinzător este faptul că, în ultima vreme, au apărut cazuri la vârste de 20, 30 sau 50 de ani, în general la persoane relativ tinere”, a declarat  medicul Angela Mânăscurtă.

„Noi, Asociaţia Pacienţilor cu Boala Parkinson <Laleaua Bu­zăului>. Împreună cu Consiliul Judeţean şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău marcăm această zi într-un mod deosebit pentru pacienţii noştri. Anul trecut am lansat acest proiect, însă prin progamul educaţional al pacientului pot beneficia toate persoanele care au dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii acestora. Mulţumim Consiliului Judeţean care ne-a ajutat şi continuă să ne ajute prin promovarea acestui proiect şi a oferit pacienţilor noştri, în această zi minunată de primăvară, 50 de dispozitive medicale, pentru o stabilitate mai bună în timpul mersului  pacientului. Acest bastoin are aplicată o bandă reflectorizantă alb-roşie pentru siguranţa  pacientului în trafic şi pentru atenţionarea conducătorilor auto participanţi la trafic, mai ales pe timp de vizibilitate redusă. Fac un apel aceştia să fie mai înţelegători, să aibă un comportament civic să nu înjure sau să intimideze, prin claxonare  pe treceri, pacienţii bolnavi de Parkinson, care pot să se blocheze în timpul trecerii“, a mai adăugat medicul Mânăscurtă.

„Era normal ca şi Inspectoratul de Poliţie să se alăture unei astfel de inţiative, pentru că, aşa cum ştim, întotdeauna ducem o muncă asiduă pentru prevenirea riscului de victimizare. Şi în această situaţie, pentru această categorie de persoane vorbim de un risc sporit de victimizare în trafic. Aşa cum spunea dna doctor şi domnul preşedinte există un risc crescut în trafic, pe de o parte din cauza dificultăţii de deplasare, pe de altă parte din cauza nerăbdării conducătorilor auto . Şi acest dispozitiv, prin creşterea gradului de vizibilitate, reduce riscul de implicare în accidente rutiere al acestor persoane”, a spus scms. Emilia Mihăilescu, ofiţer specialist în cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, care a fost însoţită la această activitate de un alt specialist al aceluiaşi compartiment al IPJ Buzău, subinspectorului Adela Stroe.

„Acest proiect l-am început anul trecut. Mulţumesc doamnei doctor, care face lucruri deosebite. Aceşti oameni, care din nefericire au această problemă, au acelaşi drepturi ca şi noi ceilalţi. Şi, împreună cu IPJ Buzău, am făcut un lucru absolut firesc, să sprijinim şi conducătorii auto şi pietonii şi aceste persoane care au această problemă în condiţii de siguranţă, atât pentru pietoni şi conducătorii auto. Nu trebuie să spunem că am făcut lucruri deosebite. Lucrurile deosebite le face medicul Mânîscurtă şi asociaţia pentru că este o muncă cu un mare consum psihic. Noi nu am făcut decât să aducem un pic de bine şi pentru aceşti cetăţeni“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.