27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:17 PM

Actualitate

Pensionari belgieni, lobby la Buzău pentru sprijinirea serviciilor medico-sociale la domiciliu pentru vârstnicii de la ţară

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
164

   13 ciclişti belgieni, în majoritate de vârsta a treia, au luat startul, miercuri dimineaţă, la Buzău într-o cursă de peste 1.000 de kilometri pe şoselele din România, cu scopul de a promova, timp de nouă zile, necesitatea serviciilor de îngrijire la domiciliu, şi pentru a strânge fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunităţile rurale din ţara noastră.

   Campania cicliştilor belgieni face parte dintr-un proiect început în 2016 de Fundaţia Româno-Belgiană TON şi o asociaţie din Timiş, derulat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

   Acţiunea de la Buzău a fost organizată cu sprijinul Fundaţiei Crucea Alb Galbenă Buzău, una dintre cele mai importante organizaţii înfiinţate de Belgia în România, scopul fiind acela de a cere sprijinul autorităţilor pentru implementarea proiectului în zonele rurale.

   „Este o acţiune nu doar interesantă, poate că noi ar trebui să roşim un pic că trebuie să vină cineva din Belgia să ne deschidă ochii pentru că, la un moment dat, fiecare dintre noi am putea avea nevoie de aceste servicii. Eu mulţumesc celor de la fundaţia  TON, parteneri cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă, care au venit să ne sensibilizeze, oameni de o anumită vârstă care fac acest sport şi care au ocazia să vadă şi ţara, şi problemele cu care se confruntă România. Ei vor parcurge cam 1.000 de kilometri până pe data de 21 septembrie, când va fi o conferinţă la nivel naţional, atunci când sper să sensibilizăm autorităţile ca să schimbe legislativ anumite aspecte iar oamenii care nu au posibilităţi materiale să ajungă să beneficieze de aceste îngrijiri. Noi, Consiliul Judeţean, am semnat un parteneriat cu partea belgiană şi finanţăm activitatea fundaţiei Crucea Alb Galbenă”, a declarat preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

   La rândul său, directorul executiv al Fundaţiei Crucea Alb Galbenă, Cristina Vasile, se aşteaptă ca, în urma acţiunii cicliştilor belgieni, lucrurile să se schimbe şi autorităţile să înţeleagă necesitatea îngrijirilor la domiciliu.

   „Ei dau un exemplu de implicare, iar pentru noi înseamnă mult că suntem în  atenţia lor. Ei vin ca să atragă atenţia asupra îngrijirii vârstnicilor. Nevoie  este mare, şi noi nu facem faţă solicitărilor. Din păcate, nu există prevenţie, şi la noi ajung când lucrurile sunt deja foarte grave. Sper ca după acest demers al  lor să reuşim să pătrundem în comunităţile rurale şi să fim partener al  primăriilor din comunităţile mici şi să facem îngrijiri aşa cum trebuie”, a declarat Cristina Vasile.

   Cursa cicliştilor belgieni urmează să se încheie pe data de 21 septembrie, la Bucureşti când unde va fi organizată o conferinţă la nivel naţional, unde iniţiatorii acţiunii vor  înainta autorităţilor centrale o listă cu paşii care ar trebui urmaţi  pentru implementarea acestor servicii la nivelul întregii ţări.

   În cei 14 ani de când furnizeză îngrijiri medico-sociale la domiciliu, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău a ajuns să bată drumurile din 29 de comune (din cele 82 ale judeţului Buzău) şi municipiul Buzău. În anul 2016 au fost furnizate servicii unui număr de aproape 950 persoane, dintre care 650 sunt persoane vârstnice, 460 provenind din mediul rural. Pentru vârstnicii din rural au fost făcute în anul 2016 peste 90.000 de vizite şi peste 360.000 de servicii de îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu, persoanelor cu diferite afecţiuni cronice sau boli incurabile. Serviciile sunt acordate pe termen lung, uneori ani de zile.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dragnea despre absența senatorilor din Comisia de apărare: În general nu cred în coincidențe
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:10 PM

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, obiective comune româno-egiptene
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:09 PM

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, dar și atragerea de investiții egiptene în România au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informează marți ministerul de resort.

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker