27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:00 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Pensionari belgieni, lobby la Buzău pentru sprijinirea serviciilor medico-sociale la domiciliu pentru vârstnicii de la ţară

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
110

   13 ciclişti belgieni, în majoritate de vârsta a treia, au luat startul, miercuri dimineaţă, la Buzău într-o cursă de peste 1.000 de kilometri pe şoselele din România, cu scopul de a promova, timp de nouă zile, necesitatea serviciilor de îngrijire la domiciliu, şi pentru a strânge fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunităţile rurale din ţara noastră.

   Campania cicliştilor belgieni face parte dintr-un proiect început în 2016 de Fundaţia Româno-Belgiană TON şi o asociaţie din Timiş, derulat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

   Acţiunea de la Buzău a fost organizată cu sprijinul Fundaţiei Crucea Alb Galbenă Buzău, una dintre cele mai importante organizaţii înfiinţate de Belgia în România, scopul fiind acela de a cere sprijinul autorităţilor pentru implementarea proiectului în zonele rurale.

   „Este o acţiune nu doar interesantă, poate că noi ar trebui să roşim un pic că trebuie să vină cineva din Belgia să ne deschidă ochii pentru că, la un moment dat, fiecare dintre noi am putea avea nevoie de aceste servicii. Eu mulţumesc celor de la fundaţia  TON, parteneri cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă, care au venit să ne sensibilizeze, oameni de o anumită vârstă care fac acest sport şi care au ocazia să vadă şi ţara, şi problemele cu care se confruntă România. Ei vor parcurge cam 1.000 de kilometri până pe data de 21 septembrie, când va fi o conferinţă la nivel naţional, atunci când sper să sensibilizăm autorităţile ca să schimbe legislativ anumite aspecte iar oamenii care nu au posibilităţi materiale să ajungă să beneficieze de aceste îngrijiri. Noi, Consiliul Judeţean, am semnat un parteneriat cu partea belgiană şi finanţăm activitatea fundaţiei Crucea Alb Galbenă”, a declarat preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

   La rândul său, directorul executiv al Fundaţiei Crucea Alb Galbenă, Cristina Vasile, se aşteaptă ca, în urma acţiunii cicliştilor belgieni, lucrurile să se schimbe şi autorităţile să înţeleagă necesitatea îngrijirilor la domiciliu.

   „Ei dau un exemplu de implicare, iar pentru noi înseamnă mult că suntem în  atenţia lor. Ei vin ca să atragă atenţia asupra îngrijirii vârstnicilor. Nevoie  este mare, şi noi nu facem faţă solicitărilor. Din păcate, nu există prevenţie, şi la noi ajung când lucrurile sunt deja foarte grave. Sper ca după acest demers al  lor să reuşim să pătrundem în comunităţile rurale şi să fim partener al  primăriilor din comunităţile mici şi să facem îngrijiri aşa cum trebuie”, a declarat Cristina Vasile.

   Cursa cicliştilor belgieni urmează să se încheie pe data de 21 septembrie, la Bucureşti când unde va fi organizată o conferinţă la nivel naţional, unde iniţiatorii acţiunii vor  înainta autorităţilor centrale o listă cu paşii care ar trebui urmaţi  pentru implementarea acestor servicii la nivelul întregii ţări.

   În cei 14 ani de când furnizeză îngrijiri medico-sociale la domiciliu, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău a ajuns să bată drumurile din 29 de comune (din cele 82 ale judeţului Buzău) şi municipiul Buzău. În anul 2016 au fost furnizate servicii unui număr de aproape 950 persoane, dintre care 650 sunt persoane vârstnice, 460 provenind din mediul rural. Pentru vârstnicii din rural au fost făcute în anul 2016 peste 90.000 de vizite şi peste 360.000 de servicii de îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu, persoanelor cu diferite afecţiuni cronice sau boli incurabile. Serviciile sunt acordate pe termen lung, uneori ani de zile.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker