România va construi două peni­tenciare noi printr-un credit contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a declarat, sâmbătă, la Botoșani, ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit agerpres.ro. Unul dintre acestea va fi ridicat în localitatea buzoiană Unguriu, pe amplasamentul unor foste unități militare.

Potrivit ministrului Justiției, împrumutul va fi utilizat atât pentru construcția a două unități de detenție noi, cât și pentru moderni­zarea și extinderea unor capacități existente.

„Guvernul are un memorandum prin care a aprobat anul trecut foaia de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor hotărârii-pilot CEDO referitoare la condițiile de detenție. Acolo, unul dintre capitole se referă la condițiile din penitenciare. Avem măsuri de natură legislativă, avem măsuri de natură instituțională, de penitenciare. Avem în vedere moder­nizarea acelor celule, spații care nu au condiții corespunzătoare. Din păcate, mai sunt și de acestea. Avem în vedere și extinderea stabilimentelor penitenciarelor existente, prin construcția unor pavi­li­oane noi, cum se va derula în scurt timp și aici la Botoșani. Avem în vedere și construcția a două peni­tenciare noi. Unul este la Berceni, în Prahova, depășind deja studiile de fezabilitate, și altul în localitatea Unguriu în județul Buzău“, a declarat Toader.

Reamintim că Guvernul a adoptat,  la începutului lunii ianuarie, un memorandum privind construirea celor două penitenciare în Prahova și Buzău. ,,Memorandum privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar, în vederea creării condițiilor optime de detenție la standarde europene – Memorandumul prevede: construcția unui nou penitenciar, cu o capacitate de 1.000 de locuri, în localitatea Berceni, județul Prahova; construcția unui nou pe­nitenciar, cu o capacitate de 1.000 de locuri, în localitatea Unguriu, județul Buzău; înființarea și operaționalizarea Institutului Național de Administrație Penitenciară și Probațiune (INAPP) pentru formarea continuă a funcționarilor cu statut special și a consilierilor de probațiune; reabilitarea și extinderea <Centrului de formare profesională și recuperarea capacității de muncă Rodbav>, județul Brașov”, scria, atunci, Tudorel Toader, pe Facebook.

Penitenciarul care va fi construit la Buzău va fi cel mai mare din regiune și unul dintre cele mai moderne din țară. Noul stabiliment va fi construit pe structura unităților militare din localitatea Unguriu, ale căror clădiri se află încă într-o stare foarte bună. Noul penitenciar care va ființa la Unguriu ar putea fi unul de de tip tampon și va asigura transferul deținuților care urmează să fie puși în libertate sau va găzdui deținuți atât timp cât timp alte penitenciare se vor afla în reabilitare. Noua investiție va crea în jur de 1.500 locuri de muncă și va determina o creștere a confortului locuitorilor zonei, în condițiile în care infrastructura de acces va fi reabilitată, astfel că impactul ei va fi unul important asupra economiei județene, nu numai locale.

DISTRIBUIȚI
loading...