Actualitate

Paznicii fondurilor de vânătoare, total nepregătiți să acționeze în cazul pestei porcine africane în mediul sălbatic

Autoritățile sunt în alertă maximă după ce pesta porcină africană s-a extins alarmant în ultima perioadă pe fondurile de vânătoare din județul Buzău. Ultimele cazuri au fost confirmate joi pe fondul de vânătoare 44 Câlnău, pe raza administrativ teritorială a comunei Racovi­țeni, unde au fost identificate trei cadavre devorate de alte animale motiv, pentru care probe biologice au putut fi recoltate numai de la două exemplare.

De asemenea, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane și la un exemplar, găsit mort cu suspiciunea de braconaj, pe fondul de vânătoare 45 De­dulești, pe raza administrativ teritorială a comunei Topliceni. Duminică, a fost confirmată boala în cazul altui porc mistreț vânat pe fondul de vânătoare 45 De­dulești, în zona împădurită Spidele-Valea Largă aparți­nâ­nd comunei Buda. Alte cazuri au fost confirmate marți. Doi porci mistreți găsiți morți, unul pe fondul de vânătoare 27 Berca, iar cel de-al doilea pe fondul de vânătoare 41 Beceni, erau infestați cu PPA.

În acest moment, în total sunt doisprezece cazuri de PPA la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 44 Câlnău (două cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (3 cazuri), 42 Aldeni (două cazuri) și 45 Dedulești (două cazuri), iar riscurile extinderii virusului în mediul sălbatic din zona de deal mai ales este îngrijorător. Din cele 58 de fonduri de vânătoare existente în județ, aproape jumătate sunt gestionate de Asociația Jude­țeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău, 7 de Direcția Silvică, iar restul de gestionari privați. Autoritățile sanitar-veterinare arată cu degetul spre paznicii acestor fonduri de vânătoare, despre care spun că au o abordare ,,persona­lizată” în ceea ce privește porcii mistreți găsiți morți sau împușcați în partide de vânătoare, contribuind în mod conștient la împrăștierea virusului pestei porcine africane în mediul sălbatic, faptă care se pedepsește penal. Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, medicul Ciprian Botezatu a cerut gestionarilor privați ai fondurilor de vânătoare mai multă seriozitate în ceea ce privește supravegherea te­ritoriului și notificarea oricărui porc bolnav sau mort. Acesta după ce reprezentanții DSVSA ar fi constatat că aceștia, inclusiv Direcția Silvică, sunt total nepregătiți în a acționa în astfel de cazuri.

,,Paznicii fondurilor de vânătoare trebuie să-și asume responsabilități. Nu este posibil ca în actualul context epidemiologic național, dar mai ales în ceea ce privește evoluția pestei porcine africane în mediul sălbatic, să descoperim că există gestionari ai fondurilor de vânătoare care nu au nici măcar folie. Nu mai vorbim de inexistența unui mili­litru de substanță decontaminantă. Toate acestea vor fi verificate  de către noi , vor fi sancționate conform normelor în vigoare, iar în momentul în care situațiile descoperite exced competenței DSVSA ne vom îndrepta spre celelalte instituții competente”, a spus directorul executive adjunct al DSVSA Buzău într-o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor.

Zilele trecute au fost organizate instruiri cu gestionarii fondurilor de vânătoare pentru a li se explica cum trebuie să acționeze pentru a nu împrăștia virusul, gestionarii fiind avertizați că de-acum sunt responsabili și pasibili de răspundere penală pentru ceea ce se va întâmpla pe teritoriul lor.

Un focar de pestă porcină africană la mistreț se închide la doi ani de la diagnosticare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker