Cultură

Patru expoziții noi, vernisate la Muzeul Județean de Ziua Culturii Naționale

Moment de bilanț pentru reprezentanții Muzeului Ju­dețean Buzău la început de an. Marți, 15 ianuarie, în prezența președintelui Consiliului Ju­dețean, Petre Emanoil Neagu, a fostului ministru al Culturii, senatorul Lucian Romașcanu, și a vicepreședintelui CJ Adrian Petre, directorul muzeului, Daniel Costache, a prezentat principalele realizări ale instituției, în anul 2018. De asemenea, au fost aduse în discuție evenimentele care se vor derula pe parcursul acestui an și au fost vernisate patru noi expoziții.

La eveniment au participat elevi și militari din garnizoana Buzău.

„Publicul nostru este în creștere”

„Multe din activitățile noastre din anul 2018 au confirmat așteptările, lucru constatat din feed-back-ul obținut de la publicul nostru. Multe dintre ele au fost premiere. Printre activitățile noastre care ne-au așezat bine pe harta muzeală a României enumerăm programul Smart Museum – program prin care muzeul a devenit mai atractiv cu ajutorul unor boxe cu senzori de prezență-, programul <Keeping the exhibition alive> – la anumite expoziții buzoienii au putut participa la concerte susținute de orchestra Liceului Margareta Sterian – Centrul de Informare al Județului Buzău a fost modernizat, am monitorizat atent publicul de la sediul central al muzeului și am refăcut site-ul muzeului. Publicul nostru este în creștere, iar pentru 2019 ne dorim să continuăm activități precum <Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean>, <Zilele Femeii la Muzeul Județean”>,<Zilele Copilului> și <Mu­zeuFest”>, a declarat directorul Daniel Costache.

„Adevărata bogăție este cea spirituală”

Pe lângă conferința de presă, publicul buzoian a fost invitat la vernisarea celor patru expoziții, care vor fi des­chise publicului cu prilejul Zilei Culturii Naționale: „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”,  „Margareta Ste­rian”, „Brăduț Covaliu”, „Simbol și semn”.

„Sper ca anul acesta să avem și mai multe realizări împreună. Muzeul Județean, instituție din subordinea Consiliului Județean, s-a resetat de câțiva ani. Pentru asta le mulțumesc tuturor celor care au asigurat managementul instituției. Cred că muzeul a început să fie tot mai aproape de public, grație unor activități noi, prin care instituția a început să se implice în viața cetății. Mă refer la Ziua Copilului, Moș Crăciun vine la Muzeu, activități care aparent nu au legătură cu activitatea muzeală. Cred că adevărata bogăție nu este cea materială, ci cea spirituală, iar în ultima vreme, oamenii uită acest lucru”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

„Numărul de vizitatori a crescut de la 8.000 la peste 40.000”

Fost ministru al Culturii, buzoianul Lucian Romașcanu i-a asigurat pe reprezentanții muzeului că va susține în continuare cultura buzoiană în calitate de senator.

„Am copilărit la Buzău, în apropierea Muzeului Ju­dețean. Mă uit cu mândrie la ceea ce a devenit această instituție pe care o știu de când aici funcționa Liceul <Olga Bancic> și mâncam mere pădurețe din mărul din curte, de aici. Felicit muzeul buzoian pentru că este un muzeu extrem de viu. Numărul de vizitatori a crescut de la 8.000 la peste 40.000 în ultimii doi ani, ceea ce este o performanță. Mă bucur că lumea din județ își ia munca în serios pentru că pe noi ne interesează rădăcina culturală. Felicit și pe Petre Emanoil Neagu pentru că nu a neglijat zona culturală și se vede că îi pasă”, a declarat Lucian Romașcanu.

Cu ocazia evenimentului de ieri, cei prezenți au avut ocazia să vadă în premieră câteva exponate care nu au mai fost prezentate până acum: statueta Precucuteni descoperită la Lipia, inventarul funerar al unui mormânt din epoca bronzului cercetat la Cârlomănești-La Arman, un vârf de lance atribuit populației dacice de la Pietroasa Mică – Gruiu Dării și spada din epoca bronzului târziu descoperită într-o balastieră din Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker