27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 14:10 PM

Politic

Patru consilieri au lipsit strategic de la ședința Consiliului Municipal / Cum și-a schimbat Bârlă peste noapte ideile despre organigrama Poliției Locale

de Călin BOSTAN
Politic  |
12.05.2017, 00:00
1676

  Consiliul Local a aprobat, la șe­dința extraordinară de joi, orga­nigrama Poliției Locale ca instituție de interes public cu personalitate juridcă, vot aflat la a doua strigare, după ce, la ședința ordinară de la sfârșitul lunii trecute, același proiect de hotărâre înregistrase un vot nedecis, de 11 „pentru“ și 11 „împotrivă“, după două defecțiuni în interiorul coaliției PSD-ALDE, respectiv fostul viceprimar Fănică Bârlă și consilierul Mihai Alexandru.

   De această dată, proiectul a trecut cu 12 voturi „pentru“, patru „împotrivă“ (consilierii Partidului Mișcarea Populară și ai Partidului Social Românesc) și trei abțineri (consilierii Partidului Național  Libe­ral Ion Barbu și Liviu Bănică, cărora li s-a adăugat independentul Constantin Ionescu). De notat că au absentat de la ședință, imparțiali ca tot românul, social-democratul  Alexandru Dunel și   li­beralii Liviu Barbu, George Vlad și Șerban Nicolae. De acestă dată, Fănică Bârlă a votat pentru proiectul de hotărâre, după ce, conform unor informații - negate însă atât de el, cât și de primarul Constantin Toma - ar fi cerut, în schimbul votului de ieri, postul de director executiv al Direcției Administrație Publică Locală din Palatul Comunal.

   Toma: „Dacă Bârlă a votat așa, înseamnă că i-a venit mintea la cap“

   Ce se va întâmpla după votul de joi, a explicat primarul Constantin Toma: „Pașii următori vor fi emiterea deciziilor de desfacere a contractelor de muncă (polițiștilor locali angajați peste numărul legal de 138, cât prevede noua organigramă a Poliției Locale, n.r.), res­pectiv emiterea preavizelor, după care o luăm de la zero începând de luni. Dacă va fi atacată în instanță și această hotărâre, vom vedea, Justiția este Justiție, a treia putere în stat, mergem înainte. Sper de data aceasta să nu mai fie atacată, pentru că proiectul vechi (al organigramei Primăriei, n.r.) s-a abro­gat, deci obiectul acelor dosare nu mai există, dar din momentul acesta vor începe, probabil, o altă acțiune, dar am justificate toate deciziile pe care le-am luat, avem avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, sper să fie treaba OK. Avem hotărâre de Consiliu Local, avem organigramă separată pentru Poliția Locală, acum să vedem ce vor contesta, pentru că avem și avizul de lega­litate de la Prefectură“, a spus Toma.

   Întrebat dacă Bârlă va primi ceva în schimbul votului de joi,  primarul Toma a spus: „Da, îl vom pune primar la următoarele alegeri. Dacă a votat așa, înseamnă că i-a venit mintea la cap. Bine­î­n­țeles că am discutat cu el, eu discut cu toată lumea, nu este normal să discut? Este consilier local PSD, am avut o discuție și văd că a prins bine această discuție“. El   s-a abținut să comenteze însă în legătură cu situația fostului viceprimar în partid: „Nu pot să știu, sunt membru PSD, vom vedea în forurile PSD ce se va întâmpla; dar a făcut azi o faptă bună, ați observat, și probabil se va ține cont atunci când va fi judecat“, a mai spus Constantin Toma.

Bârlă: „Nu cred că domnul primar merge într-o direcție bună“

   Consilierul Fănică Bârlă a ținut, însă, să spulbere rapid optimismul primarului Constantin Toma legat de faptul că i-ar fi venit mintea la cap. Spunem acest lucru date fiind fracturile de judecată din momentele în care i s-a cerut să justifice votul de joi, în condițiile în care mai ieri, când a votat exact pe dos, și-a explicat gestul în acest fel: „Prima oară când am votat împotriva unor cetățeni și împotriva drepturilor unor cetățeni mi-a părut foarte rău. Și în momentul ăla mi-am jurat mie însumi că niciodată în viața mea, cât voi avea o funcție publică, nu voi mai vota sau nu voi mai scrie cu stiloul sau cu pixul meu ceva împotriva unor drepturi ale unor oameni care le-au câștigat. De aceea sunt social-democrat“

   Joi, însă, discursul lui Bârlă a sunat total diferit: „Nu este un mod de a spune că m-am răzgândit. În primul rând efectele juridice s-au produs de săptămâna trecută, iar astăzi, proiectul ăsta de hotărâre, din punctul meu de vedere, nu mai avea niciun rost și niciun rol. În instanță se va tranșa totul în ceea ce privește Poliția Locală, și sper să aibă câștig de cauză (…) Astăzi am votat pentru 138 de oameni, nu am votat împotriva lor. Restul 300 rămân acolo unde sunt și astăzi, și ieri. Au fost angajați legal, nimeni nu a putut să îi dea afară, după cum observați sunt la serviciu și-și primesc salariile, iar o instanță va hotărî. Când va hotărî o instanță, voi vota strict legat de acea instanță“, a spus Bârlă.

   La rândul său, acesta a negat orice negociere legată de vreun post pe care l-ar putea primi la schimb cu votul de joi: „Nu am fost chemat la partid, nu am vorbit cu absolut nimeni din conducere, dar am observat strategia de astăzi, în care s-a retras un consilier local, din nu-știu-ce motive să nu fie prezent, numai ca să mi se forțeze mâna. Și ca să fie foarte siguri, au retras și trei consilieri PNL, care au trecut și prin Primărie acum câteva zile (…) Vă jur că nu m-am întâlnit cu absolut nimeni din partid. Vă dau cuvântul meu de om, nu am discutat cu nimeni din partid, nu m-a căutat nimeni din partid, și nu am discutat cu absolut nimeni și nu am negociat niciun post din Palatul Comunal, nu am solicitat și nu voi solicita un post în Palatul Comunal, nu negociez posturi și locuri, nu am nevoie să negociez posturi și locuri și nici nu-mi doresc asemenea post în Palatul Comunal. Am avut o discuție cu domnul primar, privată, de principiu, și nu are legătură cu votul de astăzi sau cu vreun angajament din partea dumnealui sau din partea mea“, a mai spus Bârlă.

   El nu s-a abținut să nu iasă, însă, la un atac la baionetă împotriva primarului Constantin Toma: „Sunt un om de societate și era normal să discut și cu primarul municipiului; nu înseamnă că dacă suntem și avem păreri divergente, nu înseamnă că dacă mi se solicită să dau un sfat administrativ să nu îl dau oricui ar fi fost primar, indiferent dacă nu avem aceleași puncte de vedere. Principiile administrației sunt aceleași și pentru un primar care vrea să vadă       într-un fel direcția Buzăului sau vrea să o vadă în alt fel. În ce direcție merge domnul Toma o veți constata singuri, eu sunt un simplu pieton și cetățean al municipiului, și constat în plan personal direcția în care a luat-o. Nu cred că este o direcție bună, nu cred că războaiele acestea duc la un progres pentru municipiul Buzău; viziunea mea era mult mai clară și mai simplă. Ce a fost bun înainte trebuia conservat și trebuia amplificat, ce nu a fost bun pe administrația cealaltă - a primarului Boșcodeală și a mea, pentru că și eu am făcut parte din acea administrație -, trebuia în­­­­drep­tat. Dar, ca să deschizi răz­boaie în permanență… Este atât de evident că războiul acesta nu duce la nimic bun, se vede atâta personalizare a lui încât nu este benefic nici pentru domnul primar, nici pentru societățile Pri­mă­riei și, în esență, nu este bene­fic nici pentru buzoieni“.

   Indiferent de declarațiile publi­ce, un lucru este cert: chiar dacă a cerut sau nu un post de director  executiv în Primărie în schimbul votului, un lucru este cert: fie că este conștient sau nu, lui Fănică Bârlă i s-a urât în Partidul Social Democrat, o formațiune politică în care nu se mai regăsește după ce grupul abonat la secătuirea bugetului public a fost marginalizat, cel puțin în administrația locală. Este mai mult decât evident că, dacă nu va primi un post - o posibilitate fiind aceea de a fi reciclat și el de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu -, el va părăsi partidul, indiferent în ce mod se va produce ruptura oficială. Condiții în care este prea puțin important dacă acum îi surâd merele verzi ale băseștilor de Buzău sau caii verzi de pe pereții politicii conduși de Victor Ponta.

Comentarii

Dreptate (12 May, 08:35)
Dionise

Toma a învins balaurul lui boscodeala

Raspunde
de a buzaului (12 May, 09:38)
marinescu rodica

dl primar a curatit centrul orasului bis sf ingeri de bazar caci nici intr un oras nu exzista asa tiganie las intrba pe dl birla ce a facut el si boscodeala cit a domnit a adus tiganimea in piata si nu a facut nimica in acest oras ddddaaaar acuma se vede sa luminat parcul de la piata de dughene si multe dar fosti primari sunt orbi nu vad sa le fie rusine ca au facut numai hotiii care tot ies la iveala

Raspunde
Nimic notabil (12 May, 19:02)
Tanase

Problema de fond este că până la acest moment nu s-a realizat absolut nimic notabil totul este doar praf în ochi domnul primar nu s-a remarcat cu absolut nimic ! Incapacitatea de a atrage fonduri pentru dezvoltare reală și durabilă lovește din plin imaginea de ansamblu Buzăului !Această incapacitate este predominantă de lipsa de incompetență și de personal care nu se va remedia în scurt timp având în vedere că salariile sunt mizere iar condițiile aș putea spune spune nu ne sănătoasă

Raspunde
Tănase, ce fumezi, că vreau și eu! (13 May, 08:53)
Pixelu afumat

Ce-ți mai place să mesteci lozinci! Te asemeni izbitor cu șefa interimară a dreptacilor. Și ea este campioană la „lipsa de incompetență”:

„PSD-ul este lipsit de imoralitate.”

„Dragnea, Grindeanu, Guvernul și PSD-ul să-și dea demisia în alb.”

Pune problema obiectiv. Ca să faci ceva, ai nevoie de bani. Nu este suficientă voința.
Ce bani a avut la dispoziție Primăria Buzău de când este Toma primar?
Pe ce s-au cheltuit acești bani și pe ce ar fi fost bine să fie cheltuiți, după tine, ca să se realizeze ceva notabil?
Salariile sunt mizere din cauza lui Toma!?

Raspunde

Stiri Agerpres

Jandarmii au confiscat 22 de bilete comercializate ilegal pentru meciul FCSB - Sporting Lisabona
Marti, August 22, 2017 13:57 PM

Jandarmii bucureșteni au confiscat marți, în urma unei acțiuni desfășurate în zona Arenei Naționale, 22 de bilete la partida de fotbal dintre FCSB și Sporting Lisabona comercializate la suprapreț de către o persoană, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Capitalei.

Teleorman: Autoritățile locale se opun realizării centralei de la Belene
Marti, August 22, 2017 13:52 PM

Autoritățile locale din Teleorman și reprezentanții Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia se împotrivesc realizării Centralei Nucleare de la Belene, cele două părți stabilind, marți, în cadrul unei întâlniri oficiale desfășurate la sediul Palatului Administrativ din Alexandria, măsurile ce se impun a fi luate pentru stoparea proiectului de la Dunăre, situat la 13 kilometri de Zimnicea.

Rusia nu crede că noua strategie a lui Trump privind Afganistanul va aduce vreo schimbare pozitivă
Marti, August 22, 2017 13:48 PM

Rusia nu crede că noua strategie a președintelui american Donald Trump cu privire la Afganistan va duce la vreo schimbare pozitivă în această țară, a declarat pentru Interfax o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Federației Ruse, potrivit Reuters.

Schi fond/Dopaj: Norvegianca Therese Johaug va rata JO 2018 după ce TAS i-a mărit suspendarea
Marti, August 22, 2017 13:46 PM

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit marți la 18 luni suspendarea dictată împotriva norvegiencei Therese Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond va rata Jocurile Olimpice de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud), informează AFP.

Furtuni violente de zăpadă se produc pe planeta Marte în timpul nopții
Marti, August 22, 2017 13:44 PM

Furtuni violente de zăpadă se dezlănțuie pe planeta Marte în timpul nopților, potrivit unui studiu publicat luni, însă asta nu înseamnă că vom putea face oameni de zăpadă sau schia pe ''Planeta Roșie'', explică autorul cercetării pentru AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 13:47 Isj
Bogdan a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
https://www.facebook.com/groups/CostinNenitescu/permalink/1502194739841212/
22 Aug, 13:44 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Are dreptate Pixelul corporatist...daca castigatorul o ia razna in timpul mandatului este firesc sa fie indepartat...aceeasi masura sunt sigur ca se va lua si cu unii directori din municiupiu. Stiu sigur ca mai multe documente si inregistrari ale unei directoare au fost trimise la minister si se asteapta rasuns
22 Aug, 13:36 Nenitescu
Observator a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Daca dvs inchideti ochii la abuzurile conducerii Lic Tehn C. Nenitescu, uite ca ministerul nu a inchis ochii la neregulile ISJ. ISJul de ce nu raspunde petitiilor depuse la secretariatul inspectoratului?Ei nu functioneaza dupa legislatia in vigoare? Acelasi lucru care se intampla acum dnei insp general o sa i se intample si conducerii liceului mai sus mentionat. Sper ca cei din minister sa raspunda solicitarilor trimise.
Google PageRank Checker