Elevi din 24 de judeţe pasionaţi de literatură şi matematică au participat, în perioada 27-29 octombrie 2017, la Călăraşi, la Concursul Naţional cu participare internaţională „Ion Barbu-Dan Barbilian”. Au participat, de asemenea, elevi din Bulgaria şi Republica Moldova.

   Concursul se desfăşoară pe două secţiuni: „Literatură” şi „Matematică”. La secţiune ­„Lite­ratură”, judeţul Buzău a avut pe podium patru premianţi. Este vorba despre Alexandra-Elena Moldoveanu (clasa a VII-a, Şcoala 11, profesor Liliana Smreciu-Simionescu, Premiul al II-lea – medalie de argint), Petruţ Dinu (clasa a XII-a, Colegiul B.P. Hasdeu, profesor Ionel Banu, Premiul al III-lea), Carla Sava (clasa a VIII-a, Şcoala 15, profesor Alina Panait, Premiu Special), Ioana-Teodora Todorescu (clasa a XI-a, Colegiul B.P. Hasdeu, profesor Daniela Enache, Premiu Special). Elevii au fost însoţiţi de profesoara Antonia Damian.

   Elevii de liceu au avut de rezolvat, la literatură, trei subiecte, un comentariu pe un text la prima vedere, un eseu pornind de la simbolurile barbiene şi un text argumentativ pe marginea unui citat ce aparţinea poetului. Cei de la gimnaziu trebuiau să rezolve un subiect de limbă şi comunicare, să dovedească înţelegerea textului-suport şi să alcătuiască o compunere cu un titlu propus, ultimul subiect fiind un text argumentativ care să fructifice cuvintele memorabile ale poetului interbelic. 

   La concursul de la Călăraşi au participat personalităţi ale culturii române din domeniul filologiei, academicienii profesori dr. Silviu Angelescu şi Nicolae I. Nicolae, sau din domeniul matematicii, profesor dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Matematică şi antrenorul lotului ce reprezintă România la concursuri internaţionale, reprezentanţi ai ministerului, profesor dr. Mina Maria Rusu, subsecretarul de stat Ciprian Pandea.

 

DISTRIBUIȚI