Actualitate

Pasagerii din „microbuzul morţii”, lăsaţi pe mâna unui şofer cu permisul reţinut pentru alcool

Şoferul vrâncean care a provocat accidentul mortal de pe DN2B, la trecerea peste calea ferată de la Bâlhacu, are grave probleme cu legea. Victor Viorel Linţeanu a fost poliţist până în 2016, când se pare că a fost trimis forţat la pensie din cauza unei condamnări de un an şi patru luni de închisoare, cu amâ­narea executării pedepsei pentru o perioadă de doi ani, pentru tăiere ilegală şi sustragere de arbori de pe raza Ocolului Silvic Dumitreşti, judeţul Vrancea.

Acesta nu se mai află însă sub incidenţa acestei condamnări însă fostului poliţist i s-a reținut permisul de conducere în vederea suspendării în luna februarie a acestui an, după ce poliţiştii buzoieni l-au depistat băut la volan. Pe 7 februarie, la un control de rutină, Victor Viorel Linţeanu a fost testat alcoolscopic, stabilindu-i-se o alcoolemie care l-a scăpat însă de dosar penal. El a fost sancționat contravențional cu amendă și i s-a reținut permisul de conducere în vederea suspendării. Ulterior a contestat procesul verbal al poliţiştilor la Judecătoria Rm. Sărat şi a obţinut certificat de grefă în baza căruia şi-a recuperat permisul de conducere până la solu­ţionarea definitivă a cauzei. Pe 8 mai este programat primul termen în acest proces.

Şoferul microbuzului în care luni seară şi-au găsit sfârşitul trei bărbaţi, iar o femeie de 24 de ani a decedat ulterior la Spitalul Judeţean Buzău din cauza traumatismelor suferite, este însă în stare critică, internat pe secţia Terapie Intensivă, şi nu a putut fi încă audiat de poliţişti. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU, Adriana Bunilă, acesta nu poate fi transferat la un spital din Ca­pitală, starea în care se află fiind una care nu permite transportul.

Alţi 12 pasageri au ajuns în spital luni noapte după ce microbuzul pe care vrân­ceanul îl conducea a fost lovit de tren la trecerea peste calea ferată de la Bâlhacu. Accidentul fe­roviar din Buzău s-a produs din cauza neatenţiei celui de la volan, acuză mama unui supravieţuitor. Fiul ei i-a povestit că şoferul nici măcar nu a realizat că se apropie de calea ferată. „În microbuzul lui urla muzica, iar el era mai concentrat la telefon”, spune femeia. Poliţiştii au confirmat că nu s-a respectat nicio regulă de circulaţie.

„Vorbea la telefon şi conducea cu coatele”

Mama uneia dintre victime spune: „Şoferul vorbea tot timpul la telefon, conducea doar cu coatele şi fetele fumau, se distrau, muzica la maximum, nu a văzut, nu a auzit absolut nimic. A intrat prin barieră şi în momentul ăla toţi din microbuz au strigat <Murim>”.

Asta s-ar fi întâmplat cu câteva clipe înainte ca microbuzul cu 15 pasageri la bord să fie izbit în plin de tren. şoferul ar fi realizat prea târziu că se apropie de calea ferată.

„Băieţii din maşină au strigat că vine trenul, dar şoferul nu a auzit. şi când au ajuns pe linie, atunci a frânat. În faţă, fetele erau cu picioarele pe bord. Au strigat băieţii şi el nu a auzit. Nu a vrut nimic, era mai concentrat la o convorbire telefonică”, mai spune aceeaşi sursă.

Într-o clipă, microbuzul în care se aflau a ajuns un morman de fiare. Autorităţile au activat imediat planul roşu de intervenţie. Dar, până la venirea salvatorilor, oamenii care erau în tren au sărit în ajutorul victimelor. O femeie în vârstă de 68 de ani din Galaţi şi doi tineri, de 24 şi 36 de ani, din Vrancea, au murit pe loc.

Dimineaţă, o femeie de 24 de ani, din Galaţi, s-a stins în mâinile medicilor, la spital. Alţi 11 pasageri şi şoferul microbuzului au ajuns de asemenea la spital. Pentru salvarea lor, spitalul a activat planul de intervenţie, iar 15 medici au venit de acasă.

 

Patru călători au păcălit moartea

Cursa infernală a început luni, la ora 12 în judeţul Bihor. Potrivit foii de parcurs, aici s-ar fi îmbarcat 20 de oameni care abia ajun­seseră în ţară, după ce au muncit în Franţa şi Germania. Ar fi trebuit să petreacă sărbătorile pascale cu familiile lor. Patru călători au păcălit moartea, după ce au coborât pe drum, înainte de producerea accidentului. Şoferul are 50 de ani şi deţine atestat pentru transportul de persoane. În trecut, el a fost poliţist în cel mai multe comune din Vrancea şi a efectuat serviciul de pază inclusiv la sediul IPJ Vrancea.

Asta nu l-a împiedicat să încalce toate regulile, fără să se gândească o clipă că 20 de oameni şi-au pus vieţile în mâinile sale, pentru a-i duce acasă.

Accidentul e greu de explicat chiar şi pentru anchetatorii care încearcă să afle cum a fost posibil ca un şofer profesionist să nu vadă şi să nu audă trenul.

La bariera de la Bâlhacu mai erau maşini staţionate, iar poliţiştii au demarat verificări pentru identificarea conducătorilor auto şi audierea acestora.

Toţi supravieţuitorii vor fi audiaţi. Şoferul este cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker