Copii şi elevi cu vârste între 6 şi 19 ani, profesori şi animatori, reprezentanţi a mai multor state – România, Polonia, Franţa, Belgia, Haiti şi Camerun-, au realizat  miercuri un atelier de dans şi muzică francofonă pentru dezvoltarea comunicării între generaţii. Evenimentul a avut loc la Complexul de Servicii pentru Persoane Vârstnice ,,Alexandru Marghiloman”, în faţa bunicilor care i-au apaludat. Copii au venit şi cu daruri pentru vârstnici, reprezentate de colaje realizate în cadrul atelierelor de creaţie în limba franceză, aplicaţii făcute manual cu tricolorul ţării, care să le amintească de faptul că România se află la Centenar. Activitatea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Buzău.

La această reuniune a copiilor cu vârstnicii au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei buzoiene din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, ofiţerii Emilia Mihăilescu şi Adela Stoica. Înainte de această activitate, copiii au făcut un popas la expoziţia de pe Calea Eroilor şi au depus decoraţiuni tricolore la Cimitirul Eroilor din Buzau, în parteneriat cu Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Buzău.

Sfaturi preventive de la oamenii legii

După mini-spectacolul realizat în limba franceză şi în limba română, cu dans şi muzică, copiii au avut multe întrebări de pus ofiţerilor de poliţie, şi au apreciat faptul că oamenii legii au luat parte la această activitate special pentru a se întâlni cu ei şi pentru a le vorbi despre prietenie,  modul de rezolvare a disputelor cu fair-play şi fără a se recurge la violenţă, făcândule recomandări de vacanţă. sPoliţiştii i-au învăţat pe copii să fie atenţi ce informaţii furnizează pe paginile lor de socializare, astfel încât să nu dea de veste infractorilor când sunt plecaţi cu părinţii şi nu este nimeni acasă, dar şi să nu socializeze cu persoane necunoscute, recomandându-le să se întâlnească cu prietenii în parc sau în tabără decât să stea la discuţii ore întregi cu persoane cunoscute sau necunoscute pe Internet.

Au fost aduse, astfel, în discuţie probleme grave precum traficul de persoane, legislaţia privind infracţiunile comise de minori, violenţa în rândul minorilor, în şcoală şi în afara ei etc.

Poliţiştii au oferit copiilor şi pliante cu informaţii preventive, care să-i ajute pe ei, dar şi pe părinţii lor, la reîntoarcerea acasă, sfaturi care să le fie de folos tuturor pentru  o vacanţă lipsită de incidente neplăcute.

De la Complexul  de Servicii pentru Persoane Vârstnice ,,Alexandru Marghiloman” copii au pornit către Vulcanii Noroioişi, Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de ­­Scu­l­ptură de la Măgura, fiind o activitate, realizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău, pentru promovarea patrimoniului naţional cultural.

Centrul de Informare Europe Direct, în dialog cu copiii pe teme europene

Aceasta a fost cea de-a patra zi a taberei care a debutat cu o festivitate de deschidere, atelier de bricolaj şi seara tradiţionala românească, prezentată de elevii şcolii Gimnaziale Merei. A doua zi, adică pe 2 iulie, Centrul de informare Europe Direct Buzău a avut, de asemenea, o sesiune de informare prezentată participanţilor, la Centrul Francofon Internaţional. Centrul de Informare Europe Direct Buzău a participat la eveniment cu un stand documentar, de unde participanții au putut afla răspunsuri la întrebările de interes european, au comunicat pe teme europene, multilingvism, îndrumaţi de către reprezentanţii Centrului care au stimulat participanţii la un schimb de opinii pe teme europene.  Apoi, pe 3 iulie, în tabără a fost organizat un picnic francofon, cu momente de comuniune şi comunicare între generaţii şi culturi. A fost o după-amiază efervescentă şi energizantă, cu tehnici de supravieţuire , coordonate de voluntari, ofiţeri activi şi în rezervă, de la ACMRR Buzău.

Elevi francofoni s-au reîntors în tabără luând cu ei amintiri frumoase şi experienţe noi, care le vor fi utile mai departe în viaţă.

Tabăra se desfăşoară în perioada 2-15 iulie 2017, la Hotelul MC Pietroasa de la Poiana Pinului. Tabăra este un proiect internaţional care promovează studiul limbii franceze şi al valorilor francofoniei, organizat de Centrul Cultural Francofon Buzău în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Franţei în România, Delegaţia Valonia-Bruxelles în România, Ambasada Elveţiei în România, Centrul Europe Direct Buzău, ACMRR Buzău, SC Dany Cris ‘93 Papetărie SRL Buzău, Fundaţia pentru Copii Sf Sava, unităţi şcolare din judeţul Buzău şi din alte judeţe.

DISTRIBUIȚI
loading...