Camera Deputaţilor a votat, miercuri, cinci proiecte de lege foarte importante pentru dezvoltarea zonelor montane: aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană, aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană, aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană şi aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană.

Deputatul social-democrat buzoian Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, unul dintre iniţiatorii celor cinci proiecte de lege, spune că acestea vor înlesni accesul la finanţare al agricultorilor şi crescătorilor de animale din zonele de munte: „Zona montană a fost mult timp trecută cu vederea. Era necesară o revitalizare a sa cu ajutorul acestor proiecte care vor facilita accesul la finanţare pentru crescătorii şi producătorii de la munte în domeniile lor de activitate. Vom vedea astfel investiţii şi dezvoltare în zonele dezavantajate în mod natural din cauza altitudinii sau climei şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii pentru locuitorii munteni”, spune Păle.

Acesta consideră că încurajarea acestor investiţii va avea ca efect ­va­lorificarea superioară a produselor montane, va determina creşterea numărului locurilor de muncă din zonele de munte prevenind astfel depopularea şi va oferi produse autohtone de calitate.

„Nu cred că pot repeta de suficient de multe ori cât de importantă este susţinerea agriculturii sub toate aspectele acesteia. Este, şi va fi mult timp de acum încolo, baza economiei româneşti, iar dezvoltarea pe toate planurile constituie premisele creşterii economice constante şi ­suste­nabile, chiar dacă doar o parte dintre colegii mei de­putaţi au reuşit să înţeleagă acest lucru”, mai spune de­putatul social-democrat de Buzău Dănuţ Păle.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Vorbe! Mai stați vreo 20 de ani ca să se miște ceva…Adică pasul 1.Distrugerea agriculturii din zona de deal și munte-30 de ani. mai sunt doi și se termină…Pasul 2. Inventarierea după criterii subiective a zonelor „favorizate”din deal și munte și a celor „defavorizate”din câmpie.-15 ani. Pasul 3. …nu este!! O batjocoră ordinară!!! Nici o directivă sau inițiativă în acest sens, încă peste o sută de mii de procese pentru pământuri aiurea reîntoarse la proprietari, nimic în sprijinul dezvoltării demografice, dispariția prin depopulare a satelor…totul e o crimă cu premeditare. Exemplu, comuna Scorțoasa, așezată în aceeași arie geografică cu comunele Cănești, Chilii și Mânzălești este considerată a fi în zonă„favorizată”în timp ce celelalte se află în zone defavorizate. Culmea e că nu e nici un studiu pedologic aici conform răspunsului primit de la Institutul Național de Pedologie, iar pantele și înălțimile sunt vizibil mai mari decât la vecini. Nici un proiect discutat la căldurică în parlament nu mai e de crezut!! Se produc activități pentru justificarea timpului și banilor cheltuiți în zadar, se „proiectează”noi acțiuni manipulatoare și se minte fără rușine!! Dacă în aproape 30 de ani, aceeași care ne conduc azi n-au făcut nimic, e de crezut că vor face ceva TOT EI, în următorii 30? Eu nu-i mai cred!!

Comments are closed.