Politic

Păle: „Modificarea perioadei de muncă a zilierilor, măsură cu puternic impact social”

Legea privind exer­citarea unor activități cu caracter ocazional desfă­șurate de zilieri a fost ­mo­­dificată de Parlamentul României – cu 251 de voturi pentru și o singură abținere -, în sensul extinderii la 180 de zile a perioadei în care zilierii pot presta servicii în domeniile silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, precum și în acti­vitățile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”, al institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și al institutelor naționale, al instituțiilor de învăță­mânt agricol și silvic, se arată într-un comunicat de presă al deputatului social-democrat de Buzău Dănuț Păle, care reamintește faptul că, până acum, muncitorii din aceste domenii erau limitați la 90 de zile pe an pentru același beneficiar și 120 de zile indiferent de numărul de beneficiari.

Deputatul buzoian, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară și servicii specifice, comisie co-raportoare în cazul acestui proiect ­le­gislativ, consideră că adoptarea proiectului este binevenită pentru agricultura, dar și pentru economia românească. „Avem acti­vități în domenii ca recolta­rea de produse forestiere sau activitățile de după recol­tare, domenii în care, de exemplu, sezonul începe în mai și se termină în octombrie. Agenții economici au nevoie de personal pentru o perioadă mai lungă de timp și era necesar să le oferim posibilitatea legală de-și desfășura activitatea în bune condiții. Și zilierii sunt avantajați în acest mod, deoarece își vor putea extinde perioada de activitate, impactul social al proiectului fiind unul pozitiv”, spune Dănuț Păle.

Deputatul buzoian a propus, în timpul dezbaterii la comisie, ca și cei care își desfășoară activitatea conform codului 5520 din Clasificarea activităților din economia națională, „tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa”, să poată angaja prestatori de muncă necalificată cu caracter ocazional. „Parti­ciparea copiilor la tabere este un element care contribuie foarte mult la dezvoltarea de comportamente sociale, la acumularea de cunoștințe practice, chiar și la crearea unor amintiri frumoase. Dar, pentru ca aceste tabere, care au caracter sezonier, să funcțio­neze în parametri optimi, este nevoie de personal. De aceea am dorit ca unitățile care organizează tabere să poată angaja zilieri cu ajutorul cărora să își completeze nevoile de forță de muncă”, mai spune deputatul social-democrat de Buzău Dănuț Păle.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker