sdr

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Ca­mera Deputaţilor s-a reunit în cadrul unei şedinţe informale pentru a dezbate, la solicitarea reprezentanţilor asociaţiilor din domeniul apicol, problema mierii falsificate de pe piaţa din România.

Crescătorii de albine prezenţi la şedinţă au semnalat faptul că în magazinele din ţara noastră există produse vândute cu ­de­numirea de miere, de o calitate îndoielnică şi la preţuri mult mai mici decât mierea reală. Acest fapt duce la imposibilitatea ca producătorii de miere români, care oferă produsul natural de bună calitate, să poată concura cu preţurile de dumping ale falsurilor.

Deputatul social-democrat de Buzău Dănuţ Păle, vicepreşedintele Comisiei de agricultură, a participat la discuţiile cu reprezentanţii crescătorilor de albine şi le-a propus acestora să vină cu soluţii, ei fiind cei mai în măsură să precizeze ­pro­blemele pe care le au şi cum s-ar putea rezolva acestea.

„Avem în dezbatere un proiect pentru modificarea Legii apiculturii. Vom introduce norme de etichetare clare, dorim să creştem nivelul de informare în privinţa conţinutului dintr-un borcan cu miere, să ajutăm crescătorii de albine să îşi poată vinde produsele, iar cumpă­rătorii să fie în cunoştinţă de cauză atunci când aleg de pe raft. Le-am spus celor prezenţi să ia proiectul de lege, să se consulte cu ceilalţi din ţară şi să vină cu sugestii care să fie în avantajul apicultorilor români, noi suntem deschişi să le ascultăm argumentele şi să introducem aceste prevederi în proiect. Dorim să avem la final o lege care să fie în acord cu standardele europene, să fie benefică pentru apicultori şi care să aibă ca produs final mierea de cea mai bună calitate disponibilă consumatorului român”, a spus deputatul Dănuţ Păle.

În cadrul aceleiaşi şedinţe a fost abordat şi subiectul pestei porcine africane şi măsurile instituite pentru a stopa evoluţia acesteia în ţara noastră. În momentul de faţă, România se confruntă cu 427 de focare de pestă porcină, cea mai afectată fiind regiunea de Sud-Est, cu peste 300 de focare în judeţul Tulcea.

„Problema pestei porcine trebuie privită cu foarte mare seriozitate. Toţi factorii implicaţi în menţinerea acestor focare sub control trebuie să fie foarte ­ri­guroşi şi severi în aplicarea legii şi măsurilor de securitate. ­Într-a­devăr, virusul nu se transmite la om şi nici la altă specie. Dar, din punct de vedere economic, pesta porcină este devastatoare. Are o mortalitate de aproape 100%, nu răspunde la antibiotice, nu există vaccin pentru aceasta. Rog crescătorii de suine să se informeze asupra bolii, a modalităţilor de transmitere şi de menţinere sub control, să anunţe imediat autorităţile când observă probleme la animalele lor şi să coopereze cu acestea pentru a stopa focarele. De asemenea, trebuie să ştie că statul acordă despăgubiri în cazul celor care pierd animale din cauza pestei”, a mai afirmat deputatul social-democrat de Buzău Dănuţ Păle.

DISTRIBUIȚI
loading...