Joi a avut loc Forumul pentru Siguranţa alimentară şi securitatea resurse­lor de apă, eveniment derulat în cadrul expoziţiei IndAgra de la Centrul Expoziţional Romexpo din capitală şi organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, împreună cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Forumul i-a avut ca invitaţi pe Hans Klemm, Ambasadorul S.U.A. în România, pe Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, alături de reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului României şi ai organi­zaţiilor şi industriilor de profil din ţară şi din străinătate.

Deputatul social-democrat de Buzău Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din camera inferioară a Parlamentului, a vorbit în cadrul forumului despre măsurile pe care le ia Legislativul în privinţa siguranţei alimentare. ,,În fiecare zi, preocuparea mea, şi cred că şi a multora dintre colegii mei, este crearea unui cadru legal care să ducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru noi toţi, calitate care se răsfrânge şi asupra ­si­guranţei alimentare, componentă esenţială a siguranţei naţionale. Acest fapt este reflectat cel mai bine de rapoartele care arată că suntem pe calea cea bună. De exemplu, raportul Indicelui Global al Securităţii Alimentare de la începutul săptămânii a arătat pentru România o îmbunătăţire cu un punct în clasamentul a 113 ţări ­ana­lizate, ţara noastră ajungând astfel pe locul 38. Ne concentrăm eforturile pe crearea instrumentelor necesare creşterii producţiei, a calităţii alimentelor, dezvoltarea sustenabilă a ­mediu­lui rural, susţinerea microfermelor sau oportunităţile de finanţare pentru fermieri. Toate acestea duc la o ofertă din ce în ce mai sănătoasă şi corectă din punct de vedere nutriţio­nal a produselor prezente pe piaţa autohtonă, disponibile consumatorului din ţara noastră”, a spus Dănuţ Păle.

Forumul s-a concentrat pe dezbaterea unor subiecte de interes pentru siguranţa alimentară şi securitatea resurselor de apă. Au fost discutate strategiile de securitate naţională în vederea asigurării alimentelor şi resurselor de apă pentru supravieţuirea în caz de dezastre, reabi­litarea canalelor de irigaţii, modernizarea barajelor de apă şi reducerea riscurilor inundaţiilor, creşterea randamentului producţiei agricole şi reducerea dependenţei României de importurile de alimente, dezvoltarea de tehnologii de furnizare a resurselor de apă şi a sistemelor de depozitare a recoltelor, precum şi a procesării locale de produse agro-alimentare dar şi bunele practici şi expertiza în industria de afa­ceri agricole din Statele Unite ale Americii.

„Discuţiile au fost foarte interesante, iar perspectiva pe care o oferă experienţa celor care activează în diverse domenii care privesc agricultura, cu subramurile sale precum creşterea plantelor şi animalelor, industria agroalimentară sau exploatarea potenţialului agricol şi a terenurilor agricole este foarte importantă pentru noi, cei care trebuie să avem grijă ca actele normative care vor fi aplicate să fie oportune, eficiente şi să reflecte nevoia actuală a agriculturii”, a precizat deputatul buzoian.

Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei IndAgra are loc în perioada 31 octombrie-4 noiembrie.

DISTRIBUIȚI
loading...