Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 5 iunie 2019, cu 211 voturi ,,pentru”, ­pro­punerea legislativă pentru mo­dificarea și completarea ordonanței guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și pentru modificarea unor acte normative, inițiată de deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle.

Conform acestuia, care este de profesie medic veterinar, propunerea legislativă instituie obligația direcțiilor județene sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor de a încheia contracte de concesiune pe o durată de cinci ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii. De asemenea, se prevede acordarea, din bugetul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a unei sume lunare de 10.000 lei fiecărui medic veterinar cu drept de liberă practică care deține contract, pentru efectuarea, în exploatațiile non profesionale, a unor activități sanitar-ve­terinare cuprinse în programul acțiunilor de suprave­ghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvi­deelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care ANSVSA trebuie să le pună în aplicare, pentru transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, pentru formarea profesională aferentă acti­vităților contractate.

„ANSVSA a încheiat contracte de concesiune care expiră în 2021 și contracte de prestării servicii cu acord-cadru pentru patru ani de zile. ­Ta­rifele pentru contractele de concesiune erau aprobate prin H.G. nr. 1156/2013, iar pentru cele de prestări servicii ANSVSA plătește prețul ofertat de prestator. Astfel, aveam discrepanțe enorme între medicii veterinari și am considerat că este necesară o uniformizare. Mă bucur că o mare parte din colegii mei au înțeles demersul pe care l-am făcut și importanța acestuia”, spune deputatul social-democrat.

Păle suține și că lipsa medicilor veterinari, care nu erau atrași de activitatea în anumite zone ale țării, cum ar fi cele montane, deoarece le­gislația nu le era favorabilă, s-a resimțit foarte mult mai ales în perioada în care România s-a confruntat cu epidemia de pestă porcină. „Modificările aduse de acest proiect sunt un sprijin pentru medicii veterinari, care vor fi încurajați să vină și să rămână să activeze în zonele care se confruntau cu pro­bleme în acest sens, fiind un real ajutor și pentru agricultori, pentru fermierii care au nevoie ca animalele lor să fie suprave­gheate medical în zonele neacoperite de medici veterinari. Cred că aceste schimbări aduse de proiect vor contribui foarte mult la prevenirea și controlul mai bun al epidemiilor la animale și om, iar pentru economia zonelor în care activează medicii veterinari acesta este un proiect benefic, deoarece fiecare contract va însemna crearea de noi locuri de muncă, siguranță și securitate alimentară pentru cetățeni”, mai precizează acesta.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Domnule doctor, de ce aveti grija numai de buzunarul dvs., de ce nu spuneti nimic si de tehnicienii veterinari care fac treaba din teritoriu si care sunt platiti cu salarii de mizerie? Din aceasta cauza cei mai multi au plecat, s-au reprofilat, iar in unele comune nu mai este nimeni, nici doctor, nici tehnician. Acum statul plateste o gramada de bani doctorului care mai scapa cate ceva la tehnicieni, la cei care muncesc. Daca s-ar face un calcul serios s-ar vedea ca statul ar plati cu mult ma putini bani daca salariile ar fi platite fiecaruia in parte dupa pregatire si volumul de munca. Dar nu se face asa, dam mereu vina pe UE cand trebuie sa facem ceva ce nu le convine guvernantilor. La Gura Teghii nu este nici doctor si nici tehnician. Vine o data pe saptamana domnul doctor de la Nehoiu dar ce sa faca si dinsul mai intai? Are o circa destul de grea la Nehoiu si de care raspunde in primul rand. Primaria Gura Teghii i-a gasit si un „tehnician”, in fapt un analfabet fara nici o scoala care omoara animalele oamenilor.Daca sunteti de meserie de ce nu va interesati cum este posibil asa ceva? Sunt in Gura Teghii si tehnicieni dar nimeni nu vrea sa-i plateasca, nici macar nu au fost solicitati.Va rugam sa ne spuneti ce ati constatat si ce masuri ati luat impreuna cu ANSVSA.

  2. De unde zici tov.Pile ca dai la medicii veterinari sume de bani?Voi astia de la psd tot dati,pensii speciale la smecheri,salarii faraonice la bugetari,intrebarea-i de unde?a-ti descoperit cumva lampa lui aladin?

    Vremea aburelilor a cam trecut,treceti la restructurare si lasati piata sa functioneze liber ,altfel doar spre faliment indreptati o tara pe care-a-ti spoliat-o in 4-5 ani de cind sunteti la putere,mai nou pina si caty a inteles ca nu mai

    e posibil sa-i faci pe toti cu facultate

Comments are closed.