Deputatul buzoian Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din camera inferioară a Parlamentului, a participat la dezbaterea cu tema „Viitorul Politicii Agricole Comune în contextul noului cadru financiar multianual”, găzduită de Academia de Studii Economice din Bucureşti. La dezbatere au participat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, precum şi prof. univ. dr. Valeriu Tabără, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Deputatul Dănuţ Păle consideră că este necesară menţinerea cadrului legal permanent actualizat astfel încât să fim în permanenţă conectaţi la spaţiul comunitar, dar, că este la fel de important ca România să îşi impună amprenta specifică asupra acestuia, în sensul adaptării şi coroborării directivelor cu realitatea autohtonă: „Realitatea de acum a agriculturii româneşti este nevoia a pune în centru ferma de familie. Recent, am început să ne adresăm micilor agricultori şi producători şi cred că acesta este trendul pe care trebuie să îl urmăm, aceasta este direcţia în care trebuie să se îndrepte România şi Uniunea Europeană. încurajarea tinerilor să rămână sau să se întoarcă în zona rurală, să elaboreze proiecte de extindere a exploataţiilor agricole şi vânzarea produselor pentru profit, aplicarea pentru subvenţii care ar determina creşterea gradului de moder­nizare, crearea de reţele pentru un schimb eficient de informaţii şi consultări, toate sunt importante. Astfel, am putea începe combaterea efectelor depo­pulării zonelor rurale, am contribui la reîntinerirea satului românesc, la dezvoltarea economică a gospodăriilor şi implicit a ţării noastre, la creşterea calităţii vieţii şi a produselor disponibile pe piaţă pentru consum”, a spus Păle.

Mesajul pe care a dorit parlamentarul PSD de Buzău să îl transmită în privinţa subiectului dezbaterii este cel că Uniunea Europeană trebuie să se adreseze acum politicilor pentru dezvoltarea fermelor mici şi ­mij­locii, iar România, ca membru al acesteia, care are un avantaj major, cel a fertilităţii terenurilor, şi, la fel ca ministrul Agriculturii, crede că ţara noastră trebuie să devină un actor principal în elaborarea acestor politici pentru a ne asigura că vom crea locuri de muncă în domeniul agriculturii, durabilitate, sustenabilitate şi calitate.

„În acelaşi timp, pe plan intern trebuie să adoptăm planuri de comunicare şi informare, de schimbare a mentalităţilor în ceea ce priveşte munca în agricultură, să prezentăm şi să susţinem avantajele acesteia, să arătăm că agricultura poate reprezenta o opţiune interesantă şi provocatoare, nu o alternativă în lipsa a altceva mai bun”, a mai spus deputatul social-democrat buzoian care, la finalul dezbaterii, a lansat o provocare rectorului Academiei de Studii Economice, de a se efectua studii asupra aplicării unei fiscalităţi diferite în agricultură.

DISTRIBUIȚI
loading...