Producţiile de cereale, şi nu numai, este mică, la jumătate faţă de cele obţinute anul trecut de agricultorii buzoieni. Diminuarea recol­telor a fost cauzată, în principal, de lipsa precipitaţiilor, anul acesta fiind secetos mai ales în lunile aprilie şi mai.

„În anul 2018 situaţia nu mai stă aşa de bine, pentru că au fost  luni cu secetă, la momentul în care am avut nevoie de apă. Vorbim de lunile aprilie şi mai. La grâu avem o producţie medie de 4.000 kilograme la hectar , la rapiţă un record negativ de data aceasta, 1.850 kilogame, la orz 4.275 kilograme, la orzoaică de toamnă 4.400 kg, producţie medie pe hectar”, a detaliat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea, situaţia recoltelor de anul acesta. Situaţia critică în care au fost puşi agricultorii de seceta instalată în acest an a fost exemplificată de directorul instituţiei agricole. ,,La Penteleu, de exemplu, a plouat 3 litri într-o lună, unde, în mod normal, plouă şi la două zile, ca să vedeţi unde am stat în luna aprilie. Sunt situaţii, aici lângă Buzău, pe zona Ţinteşti – Pogonele, unde nu a plouat deloc din martie”, a precizat directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Pagube de sute de mii de euro

Ce ulterior nu a stricat seceta pentru că au fost făcute irigaţii a stricat grindina. Este cazul unui fermier din Movila Banului care a înregistrat o pagubă, potrivit devizelor înaintate Direcţiei Agricole Buzău, de circa 200.000 de euro. Grindina i-a distrus acestuia producţia de tomate cultivate pentru industrializare.

„Avem calamităţi pe secetă şi avem şi o grindină căzută acum două săp­tămâni, în zona Movila Banului, unde aveam un important cultivator de tomate pentru industrializare. Din păcate, nu a avut nici asigurare făcută şi are o pierdere, prin devizul de cheltuieli, de aproape 10 miliarde, aproximativ 200.000 euro”, a precizat directorul Direcţiei Agricole Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...