În cadrul unei ceremonii militare şi religioase, luna trecută, autorităţile locale şi militare buzoiene au adus din nou un omagiu militarilor Regimentului 48 Infanterie Buzău căzuţi la datorie acum mai bine de o sută de ani pe acele meleaguri şi îngropaţi în ­ci­mitirul eroilor din satul Maxut, comuna ieşeană Deleni.

Cimitirul Militar Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012, la iniţiativa Fundaţiei ,,Mareşal Alexandru Averescu” din Buzău, prin grija Primăriei Deleni. Ci­mitirul are o suprafaţă de 480 metri pătraţi şi are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni. Ansamblul mai cuprinde o troiţă din lemn de stejar, sculptată de Maricel Potoroacă din Iaşi, o placă comemorativă pe care stă scris: ,,În iarna 1916/1917, în timp ce se aflau în refacere, cantonaţi în bordeie săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de ­mi­litari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ­ra­vagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populaţiei din greu încercata Moldovă. Parte dintre ei se află înhumaţi aici, în gropi comune, în şanţuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război şi continuată dincolo de mormânt”.

Ceremonia, desfăşurată în cadrul programului Centenarului, a fost organizată de către Divizia 2 Infanterie ,,Getica” şi Primăria comunei Deleni, cu sprijinul Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt”. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a fost prezent la comemorare, alături comandantul Diviziei 2 Infanterie, generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad, şeful Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Apărării, generalul de brigadă Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonelul Remus Bondor, comandanţii marilor unităţi şi unităţi din structura Diviziei 2 Infanterie. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor ­mi­litare în rezervă şi retragere şi veteranilor de război din Buzău, ai Fundaţiei ,,Mare­şal Alexandru Averescu”, autorităţi centrale şi locale, elevi şi profesori, locuitori ai comunei. ,,În fiecare an, începând cu anul 2012, noi ne comemorăm aici înaintaşii. S-a reuşit deschiderea acestui cimitir printr-un efort comun şi trebuie să amintesc ajutorul dat atunci de Elena Viţelariu, în vârstă de 105 ani, ce a indicat cu precizie locul unde îşi dormeau somnul de veci câteva sute de eroi buzoieni”, a declarat generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad.

În cadrul ceremoniei, locuitorilor comunei Deleni le-a fost acordată Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, distincţie instituită de către regele Ferdinand I.

DISTRIBUIȚI
loading...