Ştiaţi că neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiu constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni – de la 4 sau 5 puncte – respectiv cu de la 580 lei la 725 lei şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de vehicul aflat în culpă? Peste 600 de şoferi care au uitat sau care, pur şi simplu, nu au cunoscut aceste prevederi legale, au rămas fără permisele de conducere după ce au fost prinşi în fapt de poliţiştii buzoieni de la Rutieră.

Situaţia este valabilă pentru perioada ianuarie -septembrie 2018, neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni fiind una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere de la noi. Pentru că nu au răbdare să aştepte în trafic, mulţi şoferi nu le acordă prioritate pietonilor la trecerile marcate.

Aşa a făcut şi o şoferiţă din Stâlpu zilele trecute. O înregistrare video de la bordul unui autovehicul suprinde momentul în care o mamă şi un copil din Buzău au fost la un pas de a fi spulberaţi, de maşina condusă de aceasta, pe o trecere de pietoni de la intrarea în municipiul Buzău dinspre Verneşti. Femeia s-a angajat în traversare, cu copilul de mână, iar înainte de a continua până la jumătatea zebrei s-a asigurat. A fost şi gestul salvator, deoarece, de pe banda a doua, a apărut cu viteză mare un autoturism, al cărui şofer a trecut inconştient peste trecerea de pietoni. Deşi abaterea este gravă iar autoturismul şi conducătorul auto, în acest caz o femeie, au fost identificaţi, Poliţia nu poate aplica sancţiuni din cauza le­gislaţiei lacunare, neacordarea de prioritate nefiind constatată în acel moment de un agent de circulaţie, iar imaginile de la bordul maşinii nu reprezintă mijloc omologat pentru a fi probă în instanţă. Şoferiţa a fost invitată la Poliţie pentru a i se aduce la cunoştinţă că a încălcat normele rutiere, dar nu poate fi şi sacţionată cu amendă sau cu ridicarea permisului de conducere.

Dovadă că încălcarea regulilor de circulaţie este o regulă, aceeaşi maşină a fost fotografiată pe strada Spiru Haret fiind oprită pe trecerea de pietoni din faţa Colegiului Pedagogic, pe contrasens.

DISTRIBUIȚI
loading...