Educație

Olimpicii buzoieni şi vrânceni la Religie, periplu cultural în Bucureşti

Peste 50 de elevi olimpici la Religie, alături de profesorii lor îndrumători, au fost invitaţi, sâmbătă, de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei într-o vizită culturală la Bucureşti. Este vorba despre 55 de elevi care s-au situat pe podiumul olimpiadei naţionale de Religie, faza judeţeană, şi a Concursului naţional „Cultură şi spiritualitate”.

„În contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română, am socotit firească vizitarea Muzeului Naţional al Satului <Dimitrie Gusti”> cel mai mare din ţară, cu obiective reprezentative din toate zonele etnografice, inclusiv din comunele Ruşeţu şi Chiojdu, din judeţul Buzău, precum şi din Soveja şi Nereju, din judeţul Vran­cea”, a declarat pr. prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial.

Tinerii au avut ocazia să viziteze gospodăriile de odi­ni­oară şi să observe măiestria lucrurilor atent realizate de meşterii români, după necesităţile din vremea lor, şi chiar să încropească un picnic oferit de organizatori, lângă magnoliile şi cireşii în floare. De asemenea, au fost provocaţi să experimenteze microcosmosul în care sătenii de odinioară îşi duceau viaţa de zi cu zi, reuşind chiar să se transpună în rolul feciorilor de altă dată ce cântau pe prispa casei, prin interpretarea unor cântece vechi româneşti, dar şi a ecteniei întreite, în limba engleză, admirând o biserică de lemn din secolul al XVIII-lea.

„Următoarea parte a vizitei culturale a fost, de fapt, un pelerinaj, la câteva dintre cele mai reprezentative lă­caşuri de cult, focare de cultură şi spiritualitate din Bucureşti: începând cu Catedrala Patriarhală, cu hramul <Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena>, ctitoria voievodului Constantin Şerban Basarab (1654-1658) şi a soţiei sale, Domniţa Bălaşa, dar şi clopotniţa, ctitorie brâncovenească. După cuvenitele informaţii istorice primite din partea organizatorilor, tinerii au urcat în tăcere Dealul Mitropoliei, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştiului, precum şi la moaştele Sfinţilor Împăraţi, ocrotitorii Catedralei, unde au putut vedea şi locul în care <aşteaptă obşteasca înviere> patru dintre cei cinci patriarhi ai Ro­mâniei”, a declarat pr. prof. Ionuţ Constantin, inspector de specia­litate.

De asemenea, tinerii au descoperit şi farmecul Centrului Vechi, asemănător vechilor pieţe occidentale, unde lumina caldă de pri­măvară, magnoliile şi coloritul viu al teraselor neîn­căpătoare i-au îmbiat la câteva momente de odihnă înaintea evenimentului la care au fost invitaţi seara: opera „Tosca”, de Giacomo Puccini, o superproducţie a Operei Naţionale din Bucureşti, pusă în scenă după mai bine de 20 ani, şi jucată cu casa închisă, într-o formulă de excepţie: marea soprană a lumii Anda-Louise Bogza, tenorul Adrian Dumitru, dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Mario De Carlo şi renumiţii artişti ai celei mai importante scene lirice româneşti.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker