Un fost poliţist se ţine scai de cei care nu l-au mai dorit în sistem din cauza problemelor penale pe care acesta le-a creat ani la rând. Este vorba despre Valeriu Iamandi, ajuns „vedetă“ după ce, în 2016, a fost prins la furat plasă sudată din gardul unei ferme de la Spătaru şi condamnat ulterior şi pentru divulgare de informaţii secrete din dosare. Acesta a dat în judecată atât Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău cât şi Ministerul Afacerilor Interne şi cere judecătorilor anularea actului prin care a fost exclus din Poliţie. Însă, din luna iulie 2017, plângerea sa este pasată de la Tribunalul Buzău la Tribunalul Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a decis că cererea lui Iamandi trebuie judecată la cea de-a doua instanţă.

În luna februarie 2017, Valerică Iamandi a fost condamnat definitiv, pentru divulgare de informaţii cu regim secret sau nepublice şi favorizarea făptuitorului, la 1 an şi 7 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe termen de 2 ani, cu interdicţia de a exercita timp de 1 an profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii. Şefii din IPJ Buzău au crezut că poliţistul se va îndrepta dacă va fi mutat de pe o funcţie pe alta, însă nu a fost aşa. În timp ce era judecat pentru divulgare de informaţii din dosare, Iamandi a fost prins sustrăgând plasă sudată din gardul unei ferme de la Spătaru. Dosarul s-ar fi închis după ce poliţistul, inspector principal la acel moment, s-ar fi împăcat cu păgubitul, dar procurorii au cerut instanţei confiscarea cleştelui cu care Iamandi a fost prins tăind plasa.

La începutul lui 2017, Iamandi a fost condamnat definitv, prin decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti, fiind obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul SC URBIS SERV SRL BUZĂU sau RER ECOLOGIC ­SER­VICE SA BUZĂU, pe o perioadă de 60 de zile.

Valeriu Iamandi a creat pro­bleme încă de la încadrarea la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău şi a dovedit că nu are vreo legătură cu statutul de poliţist. De la începutul activităţii sale de om al legii, Iamandi a călcat strâmb.

La vârful IPJ, abaterile repetate ale poliţistului nu prea au fost văzute cu ochi buni. A fost mutat dintr-un post în altul, doar-doar ofiţerul se va potoli. De pildă, Valerică Iamandi a fost o vreme la IPJ, apoi la Poliţia Municipală Buzău, de unde a fost detaşat la Poliţia Municipală Râmnicu Sărat şi sfătuit să se liniştească. Nu a făcut-o, iar superiorii săi au propus Consiliului de Disciplină excluderea lui din Poliţie. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Iamandi a fost anchetat pentru divulgarea de informaţii secrete din dosarele instrumentate de el şi colegii săi. Aflat în colimator, Iamandi a fost prins că-i spunea unui infractor investigat de Poliţie date despre mersul anchetei şi-l învăţa cum să facă astfel încât să iasă basma curată. De altfel, îşi făcuse un obicei din a divulga date secrete din dosare. Aşa că a fost mutat de pe un post pe altul, timp în care i-a fost monitorizată atent activitatea. Când s-au strâns suficiente date, a fost dat pe mâna procurorilor.

Comisarul care circula cu numere false la maşină

Un alt poliţist care a ajuns pe mâna procurorilor a fost fostul şef al Serviciului Rutier.

În luna niembrie 2017, fostul şef al Poliţiei Rutiere Buzău, comisarul şef de poliţie Vasile Nicolae,  a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Ofiţerul este acuzat de procurori că în calitatea sa de şef al Serviciului Rutier a circulat pe drumurile publice şi chiar a introdus în curtea instituţiei un autoturism neînmatriculat care avea numere false. Timp de peste jumătate de an, comisarul şef a venit la serviciu şi a parcat în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău un autovehicul marca Alfa Romeo care nu era înmatriculat. „În perioada 06.10.2014-22.06.2015, inculpatul Nicolae Vasile, la data săvârşirii faptelor având calitatea de comisar şef de poliţie – şef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Buzău, a condus  pe  drumurile publice şi a introdus în parcarea I.P.J. Buzău autoturismul marca Alfa Romeo care nu era înmatriculat şi care avea montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare BZ 48 FCD”, anunţa un comunicat dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care a instrumentat acest caz. După izbucnirea scandalului, fostul şef de la Circulaţie a intrat în concediu medical şi pentru ca apoi să se pensioneze. Gestul fostului şef al Poliţiei Rutiere Buzău i-a fost impus de condu­cerea IPJ Buzău după ce anchetatori sosiţi de la Bucureşti l-au informat pe şeful IPJ Buzău, comisarul şef Laurenţiu Pantazi, că subalternul său a circulat cu un autoturism cu numere false.  Vasile Nicolae a cumpărat un autoturism adus dintr-o ţară vest-europeană şi, ulterior, a constatat că înscrierea acestuia este deosebit de costisitoare din cauza taxei de mediu pe care era obli­gat să o achite.  El a găsit o metodă cât se poate de simplă de a evita înscrierea maşinii. Ca şef la Rutieră, el mergea la ghişeul de înmatriculări auto, de unde avea un complice care îl  „servea“ cu diverse plăcuţe de înmatriculare, provizorii, pe care le monta pe autoturismul cu care făcea zilnic naveta de la Buzău la Râmnicu Sărat, oraşul său de domiciliu,  fiind sigur că nu va fi oprit în ­tra­fic. Autoturismul, cu diverse numere de înmatriculare, a fost filmat, în repetate rânduri, de camerele montate pe autoturismele Serviciului Rutier, dar şi de camerele de supraveghere de la poarta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, pe care a intrat de mai multe ori cu maşina perso­nală.  Astfel că documentarea cazului a fost cât se poate de simplă, ofiţerii de la Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliţiei Române nefăcând altceva, într-o primă fază, decât să vizioneze înregistrările respective.  Coincidenţa a făcut ca, în luna martie a anului 2016, la scurt timp după izbucnirea scandalului, maşina Alfa Romeo cu numărul de înmatriculare la care procurorii fac referire în rechizitoriu să se facă scrum pe şoseaua europeană.

La primul termen în dosar, Vasile Nicolae a cerut amânare pentru angajarea unui avocat.

DISTRIBUIȚI
loading...