Ofensivă declanşată de poliţişti împotriva fraudelor online. Zeci de persoane specializate în comiterea de fraude pe Internet au fost arestate în cadrul operaţiunii E-Commence 2018. În perioada 4-15 iunie, Poliţia Română, alături de alte 27 de state europene, a participat la aceste activităţi, sub coordonarea Europol.

Operaţiunea E-Commerce, coordonată de Europol, combate fraudele pe Internet produse în absenţa fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informaţii şi dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii şi mediul privat.

La Buzău, în ultima săptămână, poliţiştii de pro­ximitate şi cei de prevenire din cadrul I.P.J. au desfăşurat mai multe activităţi şi întâlniri informale în cadrul campaniei ,,Buy Safe, Pay Safe!”, mesajele informative fiind diseminate către mai mult de 100 de persoane şi diverşi agenţi economici.

Campania de prevenire şi conştientizare, intitulată generic  ,,Buy Safe, Pay Safe!”,  a fost lansată în luna iunie, simultan la nivelul a 28 de state europene, printre care şi România, împreună cu Operaţiunea E-Commence 2018 (eComm 2018), o acţiune de combatere comună, desfăşurată de orga­nismele de aplicare a legii din toate statele participante, inclusiv România.

Scopul activităţilor este acela de informare a cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care pot face cumpărături online în siguranţă, dar şi de a atrage atenţia acestora pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni.

Operaţiunea E-Commerce, coordonată de Europol, combate fraudele pe internet produse în absenţa fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informaţii şi dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii şi mediul privat.

Operaţiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul online, printr-o acţiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniunea Europeană şi din afara acesteia, ocazie cu care  95 de persoane specializate în comiterea de fraude online au fost arestate.

Totodată, această acţiune marchează începutul unei serii de investigaţii operative, care vor continua şi în următoarele luni.

Acţiunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică din cadrul Europol, cu sediul la Haga.

Poliţiştii din fiecare stat au format echipe de supraveghere şi investigaţii, care au beneficiat de sprijinul mai multor comercianţi, firme de logistică, instituţii financiare şi companii de analiză, pentru a aduna probe împotriva persoanelor specia­lizate în comiterea de fraude.

Totodată, companiile internaţionale emiţătoare de carduri au sprijinit investigaţiile în situaţiile în care cardul a fost emis de o bancă cu sediul în afara U.E.

Adesea, atunci când o achiziţie frauduloasă este efectuată în Uniunea Europeană, datele aparţin unui card emis de către o instituţie aflată pe alt continent.

După câteva luni de pregătire, în decursul a 11 zile, poliţiştii au efectuat peste 200 de percheziţii domiciliare, audieri şi reţineri. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe bunuri, precum bani, droguri, carduri şi dispozitive electronice.

Tot în urma investigaţiilor, poliţiştii au descoperit aproximativ 20.000 de tranzacţii frauduloase cu carduri de cre­dit compromise, a căror pagubă estimată depăşeşte 8 milioane de euro.

Din cadrul Poliţiei Române, au participat 12 poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii informatice, care au efectuat trei percheziţii ce au vizat patru persoane bănuite de săvârşirea de fraude informatice.

Poliţiştii buzoieni vă recomandă câteva reguli de siguranţă, care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:

  • verificaţi dacă dispozitivul pe care îl folosiţi pentru a efectua achiziţii online este configurat în mod corespunzător şi conexiunea de internet este sigură;
  • există anumite indicii care vă ajută să identificaţi o fraudă. Dacă sunteţi victima unei fraude online, sesizaţi poliţia! Dacă aţi cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizaţi de asemenea banca emitentă;
  • verificaţi-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunţaţi imediat banca emitentă dacă observaţi plăţi sau retrageri pe care nu le-aţi efectuat dumneavoastră.

DISTRIBUIȚI
loading...