Cultură

Obiecte de etnografie cu o vechime de peste 100 de ani, donate Muzeului Județean

Colecția de etnografie a Muzeului Județean s-a îmbogățit, la începutul acestui an, în urma unei donații venite din partea unui buzoian din comuna Florica. Este vorba despre un război de țesut și mai multe obiecte necesare țesutului și prelucrării fibrelor: spete de diferite dimensiuni, ițe, furcă de tors, vârtelniță, sucală, mosoare, piepten pentru câlți.

Obiectele au peste 100 de ani vechime și au fost donate muzeului de Ion Neagu din comuna Florica, făcând parte din zestrea mamei donatorului, Risa Neagu.

„În primă fază, obiectele donate vor intra în carantină și reabilitare, urmând să fie tratate cu substanțe neutralizante pentru a nu împrăștia dăunători în rândul altor exponate din lemn. Apoi, donația va fi expusă în cadrul colecției de etnografie a muzeului, la Casa Vergu Mănăilă. Un astfel de război de țesut, în stare atât de bună, se găsește foarte rar. Mai avem și altele, dar acesta este foarte bine conservat”, a declarat directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Donația recent intrată în patrimoniul muzeului și povestea din spatele ei vin să aducă și câteva răspunsuri pentru cercetătorii care studiază cum au ajuns anumite motive tradi­ționale specifice vestimentației din zona de câmpie, în zona de munte a județului.

„Originară din localitatea Chiojd, sat de munte, unde meșteșugul prelucrării fibrelor textile era practicat aproape în fiecare gospodărie, mama donatorului s-a căsătorit într-un sat de câmpie, și a împărtășit din experiența ei vecinilor, aducând în zonă și motive populare din zona de munte. Este o explicație pentru a înțelege cum s-au răspândit anumite motive tradiționale prezente pe covoarele și hainele buzoienilor din zona de câmpie în zona de munte a județului și invers”, a mai declarat directorul Muzeului Jude­țean.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker