27 de ani
de presa libera
Sambata, Mai 27, 2017 01:48 AM
dragaica

Cultura

O zi pe urmele dacilor şi romanilor, cu arheologii buzoieni (galerie foto)

de
Cultura  |
23.08.2012, 21:00
1888

            Întoarcere în timp cu mii de ani în urmă. Într-o lume dominată de telefoane mobile şi gadget-uri de tot felul, reprezentanţii Muzeului Judeţean le-au propus buzoienilor să vadă cu ochii lor cum trăiau înaintaşii noştri pe vremea în care singurele unelte erau confecţionate doar din piatră sau, mai târziu, atunci când armatele migratoare se confruntau în aceste locuri cu legiunile romane.

           Întoarcere în timp cu mii de ani în urmă. Într-o lume dominată de telefoane mobile şi gadget-uri de tot felul, reprezentanţii Muzeului Judeţean le-au propus buzoienilor să vadă cu ochii lor cum trăiau înaintaşii noştri pe vremea în care singurele unelte erau confecţionate doar din piatră sau, mai târziu, atunci când armatele migratoare se confruntau în aceste locuri cu legiunile romane.  

          Aproape 100 de oameni au luat parte ieri la Ziua Porţilor Deschise organizată pe şantierele arheologice de la Pietroasele, acolo unde specialiştii buzoieni le-au descifrat mărturiile dezgropate de-a lungul timpului în locurile în care s-a găsit celebra Cloşcă cu Puii de Aur. Expediţia a început undeva în jur de ora 10.00, când arheologul Marius Constantinescu a invitat publicul să viziteze zona termelor din castrul roman, zonă aflată sub podul ridicat anii trecuţi.

 

Încălzire centrală în locuinţe de acum 1.700 de ani

 

            „Ceea ce vedeţi aici sunt urmele termelor romane, construcţie de mare rafinament care datează din perioada 324-330 şi care era dotată inclusiv cu încălzire centrală. Exista un focar, adică locul unde se făcea focul şi de unde aerul cald pleca spre toată clădirea. Pardoseala era realizată aşa cum se poate încă vedea din trei straturi de cărămizi şi trei de mortal, plus marmură la suprafaţă, iar pe dedesubt circula căldura prin nişte mici tuburi. Totodată pe pereţi, de la parter la etaj erau mici ţigle cu picioruşe pe sub care putea să circule căldura. Tot acest focar asigura încălzirea apei care curgea în bazinetele folosite pentru igienă şi tratament. Să nu uităm că una dintre camere avea o tencuială pictată deosebit şi ferestre din vitralii. Eu cred că era o cameră destinată unei personalităţi, poate chiar pentru Dalmatius, comandant pe linia Dunării în anul 335, nepotul lui Constantin cel Mare”,  a declarat Marius Constantinescu.

            După prezentarea câtorva descoperiri importante, precum un pieptene din os decorat, obiecte de toaletă, cărămizi cu ştampila legiunii a XI-a romane, grupul de oameni porneşte agale către parcul din centrul comunei, acolo unde se află alte ziduri din castru şi harta întregului aşezământ astăzi acoperit de gospodăriile localnicilor.

 

Tezaurul, un tribut îngropat

 

            Canicula începe încet, încet să  pună stăpânire pe întreaga localitate, iar vizitatorii sunt „alimentaţi” cu sticle de apă rece. Lăsăm în urmă asfaltul celebrului Drum al Vinului şi urcăm spre locul în care a fost descoperită în 1837 Cloşca cu Puii de Aur. Drumul pietruit este din ce în ce mai greu ajungând conform spuselor ghizilor noştri, până la 534 de metri altitudine. „După plecarea romanilor din castru, locul lor a fost luat de goţi. La vreo 15-20 de ani, romanii i-au alungat. Tezaurul a aparţinut goţilor şi probabil a fost primit ca un tribut din partea romanilor ca să nu mai atace Imperiul. El a fost îngropat apoi probabil în timpul unei expediţii a romanilor asupra goţilor sau poate din cauza hunilor, care au preluat mai târziu controlul aici”, povesteşte directorul Muzeului Judeţean, Sebastian Matei.

            La câteva sute de metri de pancarda ştearsă care indică locul unde s-a descoperit Cloşca cu Puii de Aur, drumul devine tot mai abrupt. Aici se găseşte Gruiul Dării, loc în care existenţa mai multor civilizaţii poate fi probată încă prin straturile diferite de pământ pe care doar arheologii ştiu să le citească. Primele mărturii în acest loc, din care se spune că atunci când e senin se vede chiar şi oraşul, provin din Epoca Pietrei, celebra cultură Cucuteni, adică cam de acum 5.500 de ani. După alţi 500-900 de ani în acelaşi loc în care se mai zăresc ziduri din piatră s-a stabilit o altă comunitate în Epoca Bronzului. 

Cetatea dacilor, distrusă de romani

            „Cele mai importante vestigii de la Gruiul Dării sunt însă din epoca dacică. Ei au făcut aici, în secolul I î. H.,  o cetate de apărare împotriva altor triburi dacice, iar în timpul împăratului Augustus, ea a fost distrusă de romani. Acest loc capătă apoi o altă importanţă: loc de cult, unde dacii făceau o serie de depuneri sacre probabil în memoria celor morţi”, mai spune directorul Sebastian Matei arătându-le celor prezenţi un cerc de pietre care servea dacilor drept vatră de ritualuri. La doi paşi de săpături, arheologii ne arată câteva descoperiri: podoabe, fragmente dintr-un ciocan din piatră, dintr-o coasă, obiecte de lut etc, toate de o valoare deosebită. 

            Urmând firul istoric, mica cetate dacică de la Gruiul Dării a fost din nou cucerită de către romani, care cel mai probabil au construit întregul castru roman şi pentru a se asigura că dacii nu se mai întorc. Cercul se închide astfel cu locaţia în care am început dimineaţă expediţia. Este deja ora prânzului şi căldura a devenit înăbuşitoare. Primim cu toţii alte sticle de apă şi ne îndreptăm agale spre oraş, fascinaţi de informaţiile primite şi de aceşti oameni care îşi definesc munca făcând aluzie la săpăturile permanente imposibil de conservat: „arheologia este ca o carte ale cărei pagini, după ce le citeşti, le arunci”.

            Buzoienii interesaţi să ia parte la o asemenea excursie sunt aşteptaţi şi zilele următoare pe şantierele arheologice de la Pietroasele, unde vor găsi un reprezentant al Muzeului Judeţean care să le prezinte zona.

{loadposition zgalerie08242}

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Atentat la Manchester: Rex Tillerson vrea să îi elimine pe extremiști "de pe fața pământului"
Sambata, Mai 27, 2017 01:05 AM

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, s-a deplasat vineri la Londra pentru a-și exprima solidaritatea față de poporul britanic după atentatul de la Manchester, lansând un apel la "ștergerea" extremiștilor de pe fața pământului", transmite AFP.

Tenis: Andreea Mitu s-a oprit în sferturile turneului ITF de la Caserta (Italia)
Sambata, Mai 27, 2017 00:43 AM

Jucătoarea română de tenis Andreea Mitu a fost învinsă de italianca Jessica Pieri cu 7-6 (3), 1-6, 6-4, vineri, în sferturile de finală ale turneului ITF de la Caserta (Italia), dotat cu premii totale de 25.000 de dolari.

Badminton: Reprezentanții noștri au părăsit toate probele la Internaționalele României
Sambata, Mai 27, 2017 00:30 AM

Reprezentanții țării noastre au părăsit, vineri, rând pe rând, toate cele cinci probe din cadrul ediției a 17-a a Internaționalelor de badminton ale României, găzduite de Sala Constantin Jude din Timișoara.

Marea Chinei de Sud: Avioane de luptă chineze au interceptat un avion militar american (Pentagon)
Sambata, Mai 27, 2017 00:09 AM

Un avion de patrulare maritimă american a fost interceptat miercuri în mod "neprofesionist și lipsit de siguranță" de două avioane de luptă chineze deasupra Mării Chinei de Sud, a informat Pentagonul vineri, scrie AFP.

Înot: Campionatele Internaționale ale României - Patru victorii pentru România, în nouă finale
Vineri, Mai 26, 2017 23:50 PM

România a obținut patru victorii în cele două finale desfășurate vineri, în cadrul ediției a treia a Campionatelor Internaționale de înot ale României, găzduite de Bazinul Olimpic Tolea Grințescu din Complexul Sportiv Dinamo din București.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 May, 22:24 Zbor deasupra unui cuib de cuci
Laura a comentat pentru articolul Oferte avantajoase la bilete pentru spectacolele de teatru ale studenților de la UNATC:
Un spectacol foarte,foarte bun!! Felicitări studenților de la Universitatea Ovidius-Constanța!! Interpretarea a fost curată, ireproșabilă,auzeam în sală persoane care spuneau că acest spectacol greu a fost jucat cu profesionalism. Foarte mult mi-a plăcut rochițele ,,puicuței,, Candy Star!! Tipa dezinvoltă,foarte frumoasă a deschis acest spectacol cu aparițiile ei. Toți actorii ai fost la înălțime!! Mai vrem astfel de spectacole în orașul nostru.
26 May, 20:42 Oproescu
marin ifrim a comentat pentru articolul A murit Alex. Oproescu:
Dumnezeu să-l ierte. A fost un om în care au coexistat natura umană cu livrescul profesiei. Ne-am ciondănit mult, niciodată cu patimi inumane. Mi-a făcut mult bine. Am aflat că a murit de la Nistor Tănăsescu, acum câteva minute. E o pierdere matematică pentru cultura buzoiană. Au încercat să-i prelungească zilele doamna Marcela Chiriță și doamna avocat Mihaela Roxana Constantinescu. Suflete rare. Domnul să-l aibă în pază. A fost un om mai inconfundabil decât amprentele umane...
26 May, 18:30 Phoenix,Mani Neuman!O tempora!
Dan a comentat pentru articolul Mani Neumann și Farfarello, la Buzău într-un concert extraordinar:
PHOENIX! Mani NEMAN! O tempora,ce vremuri,ce muzica! .....Poate sa-mi spuna cineva unde este situat pub-ul O"Brothers? Multumesc!
Google PageRank Checker