Portalul HotNews publică, în serial, un material amplu legat de persoanele instalate de reprezentanţii Primăriei ­Ge­nerale a Capitalei la conducerea societăţilor cu capital public aparţinând acestei unităţi administrativ-teritoriale. Episodul al doilea al serialului ,,Ce competenţe au cei care conduc companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea”, se referă la Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje SA– una dintre cele 22 de asemenea companii înfiinţate anul trecut de Primăria Capitalei – care are în acest an un buget estimat la 120 milioane de lei şi care se va ocupa de asfaltarea străzilor din Bucureşti, dar şi de construcţia de mari lucrări de infrastructură, precum poduri şi pasaje.

Conform sursei citate, directorul companiei este Petre Foamete, de profesie inginer, care a absolvit Universitatea din Petroşani, domeniul ”Exploatări miniere subterane”. Din consiliul de administraţie fac parte un fost detectiv particular, un ofiţer de poliţie şi un proprietar de ziar online – actual vicepreşedinte ALDE Sector 5 -, o fostă consilieră parlamentară care a absolvit cursuri de televiziune la Intact Media Academy, un ,,consilier de organizare” la PSD şi soţul unui consiliere generale PSD-ALDE, preum şi un secretar executiv PMP. Din consiliul de administraţie mai face parte decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică, Universitatea Politehnică, Mariana Ştefănescu.

Dintre cei sus-menţionaţi, se distinge Iuliana Mărculescu, o buzoiancă în vârstă de 30 de ani, al cărei CV cuprinde următoarele repere ale activi­tăţi profesionale: din 2017 este consilier juridic la Garda Naţională de Mediu Bucureşti, în 2017 a fost consilier parlamentar, în anul 2016 a funcţionat ca şi consilier juridic la Crissor SRL Buzău, în perioada 2015-2016 a fost consilier parlamentar la Senat, iar în intervalul 2011–2016 a lucrat ca şi consilier juridic la Autotranzit Buzău.

În ceea ce priveşte educaţia, ea a absolvit în anul 2011 Facultatea de Drept şi Administraţie Publică a Universităţii Hyperion, a făcut un curs, în perioada 2015-2016, de Managementul Afacerilor Interne, la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, Colegiul Naţional de Afaceri Interne, iar în acelaşi interval a parcurs cursuri de televiziune la Intact Media Academy, ,,Comunicare prin obiectiv – Tehnici de prezentare şi relatare în direct – Practică în studioul Observator Antena 3”. Conform fotografiilor postate pe Facebook, aceasta este activistă a Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat

Informaţii, doar după cereri în scris   

Nu mai puţin de 22 de companii au fost înfiinţate, anul trecut, de Primăria Bucureşti, cu scopul declarat de a face mai uşoară, mai simplă şi mai ieftină viaţa bucureştenilor. Mai exact, cele 22 de companii urmează să presteze majoritatea serviciilor pentru care până acum primăria avea contracte cu ­ope­ratori privaţi, dar şi o parte din activităţile prestate de regiile şi instituţiile din subordinea municipalităţii. Iar reprezentanţii primăriei susţin că prin prestarea acestor servicii de către companiile noi costul va scădea cu nu mai puţin de 25%.

,,Toate bune şi frumoase, mai ales că pe SEAP (sistemul unde se văd tranzacţiile făcute de instituţiile publice) activitatea companiilor Primăriei Capitalei pare în toi. În numai câteva luni de la înfiinţare, cele 22 de companii municipale ale Capitalei au încheiat cel puţin 373 de tranzacţii pe SEAP, prin care şi-au cumpărat dotări şi servicii de peste 7 milioane de lei. În plus, companiile au angajat sute de salariaţi. Ceea ce ne-a atras însă atenţia au fost mai multe tranzacţii pe care companiile municipale le-au făcut între ele, tranzacţii rea­lizate prin încredinţare directă, având în vedere că valoarea era sub 30.000 de euro (limita până la care nu se impune licitaţie)”, scria, în luna martie, portalul Ziare.com.

Conform sursei citate, secretomania este cuvântul de referinţă pentru toate companiile nou-înfiinţate: ,,Spre exemplu, am aflat unde îşi desfăşoară parte din activitate Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA contactând-o pe prof. Ştefănescu Mariana, care ne-a spus că există un punct de lucru în Strada Octavian Goga nr. 2. Am găsit spaţiul în clădirea de birouri în care se află şi Camera de Comerţ a României. Ajunşi la birourile de la etajul 5 din corpul E al clădirii, am discutat mai întâi cu o angajată care nu s-a recomandat şi care ne-a spus că până şi informaţiile banale, cum ar fi numele directorului executiv sau adresa celorlalte puncte de lucru ale companiei trebuie cerute în scris. Potrivit datelor obţinute de Ziare.com din SEAP, compania a făcut tranzacţii de 792.244 lei şi a cumpărat, prin­tre altele, borduri şi balast. Or, acestea nu puteau fi stocate nici în sediul social de pe strada Aristide Demetriade şi nici în birourile de pe strada Octavian Goga. Compania ar mai putea avea, deci, măcar un punct de lucru, a cărui amplasare este, însă, trecută sub tăcere. Şeful departamentului de comunicare al societăţii, Florin Cojocaru, ne spune, încă o dată, că asemenea informaţii ni se vor furnizează doar în baza prevederilor Legii 544/2001, în scris, în termenul prevăzut de lege. Motivul: doar Legea 544/2001 <obligă> compania la astfel de informări. Iar ceea ce nu e obligaţie legală pare să nu merite făcut, nici măcar dacă e în interesul bucureşteanului”, mai scria Ziare.com.

3 COMENTARII

  1. Scuze, dar cititind printre randuri, nu gasesc un motiv de mandrie in a promova o „dama”de Buzau ajunsa intr-o firma nascuta din transpiratiile si saliva domnei Firea cu in CV de prost gust bazat mai mult pe calitatile fizice ale domnisoarei si nu intelectuale. Iar studiile „damei” pe la Hyperion sau academia de politie unde nu trebuie sa te duci la cursuri ca sa iei o diploma (vorba lui Teodorovici) nu sunt sub nicio forma motiv de mandrie pentru orasul Buzau. Incearca sa nu mai promovezi in articole cucoane ieftine ca si cand at fi candidate la premiul Nobel. Si inca ceva… Sa stii ca in Bucuresti sunt sute de astfel de „privilegiate” nascute in Buzau si ajunse la o varsta frageda in functii de top management cu astfel de cv-uri, fuste scurte si bust generos cu calitati intelectuale indoielnice, dar cu calitati fizice de invidiat… foarte doritoare si dispuse.

    • Vă scuz, însă cu o condiție: să (mai) citiți (o dată) articolul, chiar și printre rânduri.

Comments are closed.