27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:07 AM
toamna buzoiana

Opinii

O răzbunare cu mici şanse de a se materializa

de Călin BOSTAN
Opinii  |
07.07.2017, 00:00
291

   Fără îndoială, ura preşe­dintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, împotriva procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi împotriva multinaţionalelor a atins punctul culminant în perioada protestelor de la început de februarie, când fenomenul #rezist a dus la abrogarea Ordonanţei 13, act normativ care i-ar fi deschis calea către mult râvnita poziţie de premier. Ură care, ulterior, i-a determinat toate acţiunile, care au culminat cu ruşinoasa moţiune de cenzură împotriva ,,celui mai bun guvern din istoria României“, cum îl caracteriza el însuşi în zilele în care îl ducea de mână, împreună cu ,,mămica“ Tăriceanu, pe Grindeanu la Palatul Victoria.

   Că ura împotriva Laurei Kovesi este explicabilă - dat fiind că, în urma acţiunilor instituţiei pe care aceasta o conduce, Dragnea este încă în mare pericol de a-şi pierde nu doar cariera politică, ci şi ­li­bertatea -, ura împotriva multinaţionalelor pare chiar de neînţeles. Faptul că o bună parte dintre manifestanţii din acele zile care se adunau în Piaţa Victoriei erau angajaţi ai unor asemenea companii, nu este un motiv care să stea în picioare. Nici acela că printre manifestanţi s-au găsit oameni din top-managementul unor asemenea companii, cetăţeni străini, nu este un motiv serios; era previzibil ca cetăţeni provenind din democraţii cu vechime, care se luptă zilnic cu corupţia de la toate nivelurile din România să participe la asemenea manifestaţii împotriva unui act normativ care, practic, dădea verde unor fapte de corupţie.

   Ca să-şi vadă visul împli­nit, Dragnea şi-a sacrificat propriul premier. Ca să se răzbune pe Kovesi, acelaşi personaj şi-a asmuţit dulăii din Justiţie, parchete, mass-media, din Parlament chiar, pentru ,,a face totul şi chiar ceva în plus“, pentru a o vedea plecată. Ca să se răzbune pe multinaţionale, a inventat impozitarea pe cifra de afaceri, poleind-o într-o decizie corectă faţă de investitorii români.

   Numai că ultimele două isprăvi au picat greu ficaţilor,  nu ai noului premier, ci ai prietenilor şi protectorilor occidentali. Care deja se agită nu doar prin culise, ci spun lucrurilor pe nume. Cu propria gură, nu prin cea a preşedintelui Iohannis, care a cam fost ignorat pe cele două subiecte. Indiferent ce se poate crede, eu rămân la convingerea că probabilitatea ca Liviu Dragnea să intre la puşcărie este infinit mai mare decât aceea a schimbării Laurei Kovesi sau a aplicării impozitului pe cifra de afaceri.

Comentarii

Răzbunare să fie, dar să știm și noi! (07 Jul, 07:34)
Pixelu xenofob

Acțiunile lui Dragnea pot fi interpretate ca răzbunări dar în cazul multinaționalelor interpretarea cam scârțâie. Eu spun că nevoia disperată de resurse pentru a onora ceva din promisiunile electorale l-a împins spre a propune un impozit generalizat pe venituri (pe cifra de afaceri). În forma actuală a Codului Fiscal multinaționalele fac evaziune la greu și spre deosebire de companiile românești evaziunea este de ordinul miliardelor pe când companiile românești evazionează de ordinul milioanelor. Ca să fie limpede argumentez cu cifre oficiale.
Capitalul românesc a raportat în 2015 profituri nete de 6 miliarde euro pentru o cifră de afaceri mult mai mică decât cea raportată de capitalul străin.
Tot în 2015 capitalul străin a raportat profituri nete de 2 miliarde euro (6 miliarde euro profituri brute și 4 miliarde euro pierderi).
Dacă nu ești retardat sau spălat pe creier, observi imediat anomalia, capitaliștii români, ăia retardați, proști, inculți și corupți au raportat profituri de 3 ori mai mari decât capitaliștii străini la o cifră de afaceri mult mai mică.
Aiureala asta nu numai că sfidează bunul-simț, dar contrazice lozincile adresate capitalului străin, cum că ar fi înțesat de tehnologie, super înzestrat managerial, plin de productivitate.
Cam suntem luați de proști. Este posibil ca minunatul capital strain să fie mai puțin performant decât capitalul autohton și să fi venit în România să se inspire din realizările românești, și nu să facă profit, cum am crezut noi, ca proștii?
Aceeași statistică oficială, în totală contradicție cu cifrele de mai sus, spune cum minunatul capitalul străin realizează cam jumătate din cifra de afaceri obținută de ansamblul companiilor din România și o obține folosind nici o treime din forța de muncă. În concluzie, nu poate fi decât cel puțin de două ori mai performant decât capitalul românesc care realizează cealaltă jumătate din cifra de afaceri, cu două treimi din forța de muncă.
Realitatea este alta, capitalul străin face profituri fabuloase în România dar pe care le ascunde de la impozitare, le externalizează prin diferite metode înainte de fiscalizare, astfel încât ceea ce rămâne de impozitat să fie derizoriu, impozitarea profitului în România a devenit o mascaradă.
Dacă tot o ardem cu Uniunea Europeană, cu solidaritatea, cu Europa cu două viteze, eu am altă propunere. Impozitarea profitului să fie zero în situația în care o companie, fie străină, fie autohtonă, oferă angajaților salarii la jumătatea celor oferite în Germania, pentru același tip de muncă, dacă nu, impozit pe cifra de afaceri. Am fost rezonabil, am zis jumătate nu cât sunt în Germania, ținând cont că am fost repartizați în Europa cu viteza a doua.
Se poate interpreta că mă răzbun pe multinaționale?

Raspunde

Stiri Agerpres

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

Dragnea: Acțiunea DNA în dosarul "Belina" este un atac violent la adresa Guvernului și are ca miză distrugerea PSD
Duminica, Septembrie 24, 2017 22:48 PM

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul "Belina" i se pare "un atac violent la Guvern", care are ca miză "distrugerea PSD".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker