27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:43 PM

Opinii

O răzbunare cu mici şanse de a se materializa

de Călin BOSTAN
Opinii  |
07.07.2017, 00:00
354

   Fără îndoială, ura preşe­dintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, împotriva procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi împotriva multinaţionalelor a atins punctul culminant în perioada protestelor de la început de februarie, când fenomenul #rezist a dus la abrogarea Ordonanţei 13, act normativ care i-ar fi deschis calea către mult râvnita poziţie de premier. Ură care, ulterior, i-a determinat toate acţiunile, care au culminat cu ruşinoasa moţiune de cenzură împotriva ,,celui mai bun guvern din istoria României“, cum îl caracteriza el însuşi în zilele în care îl ducea de mână, împreună cu ,,mămica“ Tăriceanu, pe Grindeanu la Palatul Victoria.

   Că ura împotriva Laurei Kovesi este explicabilă - dat fiind că, în urma acţiunilor instituţiei pe care aceasta o conduce, Dragnea este încă în mare pericol de a-şi pierde nu doar cariera politică, ci şi ­li­bertatea -, ura împotriva multinaţionalelor pare chiar de neînţeles. Faptul că o bună parte dintre manifestanţii din acele zile care se adunau în Piaţa Victoriei erau angajaţi ai unor asemenea companii, nu este un motiv care să stea în picioare. Nici acela că printre manifestanţi s-au găsit oameni din top-managementul unor asemenea companii, cetăţeni străini, nu este un motiv serios; era previzibil ca cetăţeni provenind din democraţii cu vechime, care se luptă zilnic cu corupţia de la toate nivelurile din România să participe la asemenea manifestaţii împotriva unui act normativ care, practic, dădea verde unor fapte de corupţie.

   Ca să-şi vadă visul împli­nit, Dragnea şi-a sacrificat propriul premier. Ca să se răzbune pe Kovesi, acelaşi personaj şi-a asmuţit dulăii din Justiţie, parchete, mass-media, din Parlament chiar, pentru ,,a face totul şi chiar ceva în plus“, pentru a o vedea plecată. Ca să se răzbune pe multinaţionale, a inventat impozitarea pe cifra de afaceri, poleind-o într-o decizie corectă faţă de investitorii români.

   Numai că ultimele două isprăvi au picat greu ficaţilor,  nu ai noului premier, ci ai prietenilor şi protectorilor occidentali. Care deja se agită nu doar prin culise, ci spun lucrurilor pe nume. Cu propria gură, nu prin cea a preşedintelui Iohannis, care a cam fost ignorat pe cele două subiecte. Indiferent ce se poate crede, eu rămân la convingerea că probabilitatea ca Liviu Dragnea să intre la puşcărie este infinit mai mare decât aceea a schimbării Laurei Kovesi sau a aplicării impozitului pe cifra de afaceri.

Comentarii

Răzbunare să fie, dar să știm și noi! (07 Jul, 07:34)
Pixelu xenofob

Acțiunile lui Dragnea pot fi interpretate ca răzbunări dar în cazul multinaționalelor interpretarea cam scârțâie. Eu spun că nevoia disperată de resurse pentru a onora ceva din promisiunile electorale l-a împins spre a propune un impozit generalizat pe venituri (pe cifra de afaceri). În forma actuală a Codului Fiscal multinaționalele fac evaziune la greu și spre deosebire de companiile românești evaziunea este de ordinul miliardelor pe când companiile românești evazionează de ordinul milioanelor. Ca să fie limpede argumentez cu cifre oficiale.
Capitalul românesc a raportat în 2015 profituri nete de 6 miliarde euro pentru o cifră de afaceri mult mai mică decât cea raportată de capitalul străin.
Tot în 2015 capitalul străin a raportat profituri nete de 2 miliarde euro (6 miliarde euro profituri brute și 4 miliarde euro pierderi).
Dacă nu ești retardat sau spălat pe creier, observi imediat anomalia, capitaliștii români, ăia retardați, proști, inculți și corupți au raportat profituri de 3 ori mai mari decât capitaliștii străini la o cifră de afaceri mult mai mică.
Aiureala asta nu numai că sfidează bunul-simț, dar contrazice lozincile adresate capitalului străin, cum că ar fi înțesat de tehnologie, super înzestrat managerial, plin de productivitate.
Cam suntem luați de proști. Este posibil ca minunatul capital strain să fie mai puțin performant decât capitalul autohton și să fi venit în România să se inspire din realizările românești, și nu să facă profit, cum am crezut noi, ca proștii?
Aceeași statistică oficială, în totală contradicție cu cifrele de mai sus, spune cum minunatul capitalul străin realizează cam jumătate din cifra de afaceri obținută de ansamblul companiilor din România și o obține folosind nici o treime din forța de muncă. În concluzie, nu poate fi decât cel puțin de două ori mai performant decât capitalul românesc care realizează cealaltă jumătate din cifra de afaceri, cu două treimi din forța de muncă.
Realitatea este alta, capitalul străin face profituri fabuloase în România dar pe care le ascunde de la impozitare, le externalizează prin diferite metode înainte de fiscalizare, astfel încât ceea ce rămâne de impozitat să fie derizoriu, impozitarea profitului în România a devenit o mascaradă.
Dacă tot o ardem cu Uniunea Europeană, cu solidaritatea, cu Europa cu două viteze, eu am altă propunere. Impozitarea profitului să fie zero în situația în care o companie, fie străină, fie autohtonă, oferă angajaților salarii la jumătatea celor oferite în Germania, pentru același tip de muncă, dacă nu, impozit pe cifra de afaceri. Am fost rezonabil, am zis jumătate nu cât sunt în Germania, ținând cont că am fost repartizați în Europa cu viteza a doua.
Se poate interpreta că mă răzbun pe multinaționale?

Raspunde

Stiri Agerpres

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit cu ambasadorul Italiei despre cazul româncei sechestrate
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:27 PM

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, joi, cu ambasadorul Italiei, Marco Giungi, despre cazul româncei sechestrate timp de 10 ani în peninsulă, anunță un comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker