27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:43 AM

Opinii

O răzbunare cu mici şanse de a se materializa

de Călin BOSTAN
Opinii  |
07.07.2017, 00:00
226

   Fără îndoială, ura preşe­dintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, împotriva procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi împotriva multinaţionalelor a atins punctul culminant în perioada protestelor de la început de februarie, când fenomenul #rezist a dus la abrogarea Ordonanţei 13, act normativ care i-ar fi deschis calea către mult râvnita poziţie de premier. Ură care, ulterior, i-a determinat toate acţiunile, care au culminat cu ruşinoasa moţiune de cenzură împotriva ,,celui mai bun guvern din istoria României“, cum îl caracteriza el însuşi în zilele în care îl ducea de mână, împreună cu ,,mămica“ Tăriceanu, pe Grindeanu la Palatul Victoria.

   Că ura împotriva Laurei Kovesi este explicabilă - dat fiind că, în urma acţiunilor instituţiei pe care aceasta o conduce, Dragnea este încă în mare pericol de a-şi pierde nu doar cariera politică, ci şi ­li­bertatea -, ura împotriva multinaţionalelor pare chiar de neînţeles. Faptul că o bună parte dintre manifestanţii din acele zile care se adunau în Piaţa Victoriei erau angajaţi ai unor asemenea companii, nu este un motiv care să stea în picioare. Nici acela că printre manifestanţi s-au găsit oameni din top-managementul unor asemenea companii, cetăţeni străini, nu este un motiv serios; era previzibil ca cetăţeni provenind din democraţii cu vechime, care se luptă zilnic cu corupţia de la toate nivelurile din România să participe la asemenea manifestaţii împotriva unui act normativ care, practic, dădea verde unor fapte de corupţie.

   Ca să-şi vadă visul împli­nit, Dragnea şi-a sacrificat propriul premier. Ca să se răzbune pe Kovesi, acelaşi personaj şi-a asmuţit dulăii din Justiţie, parchete, mass-media, din Parlament chiar, pentru ,,a face totul şi chiar ceva în plus“, pentru a o vedea plecată. Ca să se răzbune pe multinaţionale, a inventat impozitarea pe cifra de afaceri, poleind-o într-o decizie corectă faţă de investitorii români.

   Numai că ultimele două isprăvi au picat greu ficaţilor,  nu ai noului premier, ci ai prietenilor şi protectorilor occidentali. Care deja se agită nu doar prin culise, ci spun lucrurilor pe nume. Cu propria gură, nu prin cea a preşedintelui Iohannis, care a cam fost ignorat pe cele două subiecte. Indiferent ce se poate crede, eu rămân la convingerea că probabilitatea ca Liviu Dragnea să intre la puşcărie este infinit mai mare decât aceea a schimbării Laurei Kovesi sau a aplicării impozitului pe cifra de afaceri.

Comentarii

Răzbunare să fie, dar să știm și noi! (07 Jul, 07:34)
Pixelu xenofob

Acțiunile lui Dragnea pot fi interpretate ca răzbunări dar în cazul multinaționalelor interpretarea cam scârțâie. Eu spun că nevoia disperată de resurse pentru a onora ceva din promisiunile electorale l-a împins spre a propune un impozit generalizat pe venituri (pe cifra de afaceri). În forma actuală a Codului Fiscal multinaționalele fac evaziune la greu și spre deosebire de companiile românești evaziunea este de ordinul miliardelor pe când companiile românești evazionează de ordinul milioanelor. Ca să fie limpede argumentez cu cifre oficiale.
Capitalul românesc a raportat în 2015 profituri nete de 6 miliarde euro pentru o cifră de afaceri mult mai mică decât cea raportată de capitalul străin.
Tot în 2015 capitalul străin a raportat profituri nete de 2 miliarde euro (6 miliarde euro profituri brute și 4 miliarde euro pierderi).
Dacă nu ești retardat sau spălat pe creier, observi imediat anomalia, capitaliștii români, ăia retardați, proști, inculți și corupți au raportat profituri de 3 ori mai mari decât capitaliștii străini la o cifră de afaceri mult mai mică.
Aiureala asta nu numai că sfidează bunul-simț, dar contrazice lozincile adresate capitalului străin, cum că ar fi înțesat de tehnologie, super înzestrat managerial, plin de productivitate.
Cam suntem luați de proști. Este posibil ca minunatul capital strain să fie mai puțin performant decât capitalul autohton și să fi venit în România să se inspire din realizările românești, și nu să facă profit, cum am crezut noi, ca proștii?
Aceeași statistică oficială, în totală contradicție cu cifrele de mai sus, spune cum minunatul capitalul străin realizează cam jumătate din cifra de afaceri obținută de ansamblul companiilor din România și o obține folosind nici o treime din forța de muncă. În concluzie, nu poate fi decât cel puțin de două ori mai performant decât capitalul românesc care realizează cealaltă jumătate din cifra de afaceri, cu două treimi din forța de muncă.
Realitatea este alta, capitalul străin face profituri fabuloase în România dar pe care le ascunde de la impozitare, le externalizează prin diferite metode înainte de fiscalizare, astfel încât ceea ce rămâne de impozitat să fie derizoriu, impozitarea profitului în România a devenit o mascaradă.
Dacă tot o ardem cu Uniunea Europeană, cu solidaritatea, cu Europa cu două viteze, eu am altă propunere. Impozitarea profitului să fie zero în situația în care o companie, fie străină, fie autohtonă, oferă angajaților salarii la jumătatea celor oferite în Germania, pentru același tip de muncă, dacă nu, impozit pe cifra de afaceri. Am fost rezonabil, am zis jumătate nu cât sunt în Germania, ținând cont că am fost repartizați în Europa cu viteza a doua.
Se poate interpreta că mă răzbun pe multinaționale?

Raspunde

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker