După ce, o bună perioadă de timp, Buzăul s-a aflat în top, iată că rata şomajului, în scădere de la începutul anului, îşi continuă trendul descendent, ajungând la 7,9%. Judeţul Buzău a ocupat un nefericit loc în topul judeţelor cu o rată a şomajului ridicată, anul trecut aflându-se chiar, la un moment dat, în primele cinci din ţară. Anul 2018  a început însă promiţător în ceea ce priveşte perspectivele pe piaţa muncii. Potrivit statisticilor în luna martie, rata şomajului în judeţul Buzău a scăzut în premieră sub 8%, după ce, în anii anteriori, depăşise, în unele luni, şi 11%. În acest moment, în evidenţele AJOFM se află 1.300 de persoane cu indemnizaţie de şomaj. Lor li se adaugă alte 12.000 de persoane neindemnizate.

Mai exact, în luna martie, rata şomajului este de 7,99% cu 13.900 de şomeri, dintre care numai 1.305 sunt indemnizaţi-, adică au avut un loc de muncă anterior şi l-au pierdut din diferite motive-, şi 12.653 persoane reprezentând beneficiari ai Legii 416. Situaţia este atipică faţă de ceea ce s-a întâmplat pe piaţa muncii din Buzău în anii anteriori, când, în perioada noiembrie-martie erau concedieri masive, iar angajările erau doar de o sută de persoane, în medie. Anul acesta, în ianuarie au fost angajate 860 de persoane, în februarie 830, iar în martie alţi 900 de buzoieni şi-au găsit loc de muncă. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie explică directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu: ,,Angajatorii au ajuns să angajeze din ce în ce mai multe persoane, chiar dacă nu sunt calificate pe domeniul lor de activitate, pe principiul <vino, te-am angajat şi îţi voi face o calificare sau o instruire sau ceva echivalent>, folosindu-se de beneficiile pe care le oferă statul în ceea ce priveşte ucenicia la locul de muncă”.

Firmele au ajuns, la ora actuală, să angajeze din ce în ce mai multe persoane, chiar dacă acestea sunt necalificate. Decizia este lesne de înţeles, dacă ţinem cont că AJOFM le oferă instrumente pentru calificarea forţei de muncă  pe bani europeni ori cu bani de la bugetul statului. Pe de altă parte, angajatorii nici nu au de unde să mai găsească pe piaţa muncii persoane instruite în anumite profesii, având în vedere exodul în străinătate al forţei de muncă cu pregătire, date fiind salariile mici, undeva la minimul pe economie, pe care firmele buzoiene l-au tot oferit, în ultimii ani, chiar şi salariaţilor cu calificare ori cu studii superioare. Acum, angajatorii culeg roadele acestei politici, dar, din fericire pentru ei, AJOFM le poate da o mână de ajutor să iasă ieftin din acest impas. Nu în ultimul rând, acum se culeg roadele unui învăţământ care nu a fost pliat pe nevoia de calificare solicitată de angajator, abia de anul acesta făcându-se ceva paşi în acest sens prin orientarea liceelor tehnologice cu învăţământul dual către cerinţa angajatorilor buzoieni.

„Forţa de muncă cu calificare în judeţul Buzău a rămas foarte puţină în raport cu nevoile concrete ale angajatorilor. Îşi face simţită prezenţa acest fenomen numit şomaj structural, adică nevoia de angajare a angajatorului este cu totul alta decât structura profesională liberă de contract pe piaţă”, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

DISTRIBUIȚI
loading...