Una din piesele Tezaurului de la Pietroasele este prezentată de Muzeul Judeţean Buzău în cadrul unei expoziţii organizate la Timişoara. Este vorba despre patera (farfuria largă cu decor în relief) din tezaurul descoperit în 1837 în localitatea buzoiană, după ce fusese îngropat de regele vizigoţilor Athanaric, în secolul al IV-lea, când are loc marea invazie a hunilor dinspre răsărit.

„Am primit invitaţia din parte a reprezentanţilor Muzeului Naţional al Banatului Timişoara de a participa cu obiecte de interes arheologic din patrimoniul propriu la organizarea expoziţiei „Interferenţe spirituale de la zeii păgâni la creştinism”. Expoziţia va fi deschisă în perioada 29 iunie-2 septembrie şi cuprinde piese care provin şi de la alte muzee din România. Nouă ne-au fost solicitate patera din Tezaurul de la Pietroasele, precum şi un pieptene din os, cu însemnul unui porumbel, obiect descoperit în urma cercetărilor arheologice de pe şantierul de la Pietroasele”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

În cadrul expoziţiei vor mai fi prezentate obiecte din patrimoniul muzeelor din Reşiţa, Deva, Drobeta Turnu-Severin şi Zalău. Opaiţe păgâne şi creştine, statui de zei antici, obiecte de cult creştine şi diverse piese ceramice şi de metal cu simbolistică religioasă sunt câteva dintre exponatele care doresc să evidenţieze sacralitatea obiectelor antice şi universul spiritual politeist al strămoşilor antici. Tematica expoziţiei doreşte, pe de o parte, să descifreze complexele fenomene religioase ale epocilor străvechi, iar pe de alta, să recreeze, fie şi parţial, atmosfera mistică a acelor vremuri.