Educație

O nouă „Abrambureală”? „Elevi buzoieni cu media sub 7,50 la evaluarea națională riscă să ajungă la profesională”

Un nou scandal stă să izbucnească în învățământul buzoian. Directorii instituțiilor de învățământ din Buzău au fost chemați, miercuri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean, pentru a fi anunțați că li se vor reduce numărul de clase. Decizia vine în urma unui ordin al ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, care a hotărât reducerea locurilor în licee și creșterea lor la șco­lile profesionale. Sindicaliștii spun că, astfel, Andronescu vrea să ducă cu forța elevii buzoieni la profesională, după ce tot ea a fost cea care, în urmă cu zece ani, a desființat rețeaua școlilor profesionale.

Discuțiile de la Inspectoratului Școlar nu a fost tocmai pe placul directorilor de licee teoretice, mai ales al celor care manageriază liceele de top. Potrivit, reprezentanților profesorilor, cele mai afectate vor fi Colegiul Hasdeu, Colegiul Eminescu și Colegiul Pedagogic. Nu este însă singura situație absurdă provocată de ordinul venit de la Ministerul Educației.

Vor să reducă 15 clase

„Este vorba despre reducerea a 15 clase de liceu, dintre care nouă sunt transformate din colegiile și liceele tehnice și tehnologice în clase de profesională. De asemenea, se mai vrea renunțarea la două clase de seral și la una de maiștri. Asta în condițiile în care planul de școlarizare era altul. Să vedem de la ce școli se vor lua clase. Dacă directorii de licee tehnice au trecut mai ușor peste veste, pentru că de la ei nu va dispărea clasa decât peste trei ani, directorii liceelor teoretice nu au fost de acord și nu s-a găsit o soluție. Cine ar vrea să renunțe la clase?”, a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Hasdeul, Eminescu și Pedagogicul, cele mai afectate

Potrivit criteriului impus prin ordinul ministerial, cele mai afectate vor fi liceele de top din Buzău.

„Cum să renunțe Hasdeul la clase când are medii atât de mari și este atât de căutat? Iar celelalte, multe dintre ele, au rămas doar cu două clase, una de real, una de uman. La care să renunțe? A rămas ca Inspectoratul Școlar să decidă. S-au propus câteva criterii, cum ar fi promovabilitatea. Partea proastă este că în ordinul ministrului se spune că se vor reduce clasele în funcție de încadrarea în buget. Potri­vit acestui criteriu, nu se încadrează în buget pentru că au profesori buni, cu gradații, și salarii mai mari, Colegiul Hasdeu, Colegiul Eminescu și Colegiul Pedagogic”, a mai declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Școlile profesionale sunt nepregătite 

O altă problemă ar fi, potrivit sindicaliștilor din ­edu­cație, că la Buzău, pentru constituirea claselor profesionale, nu există suficiente solicitări din partea agenților economici care ar vrea să susțină învățământul acesta. Există chiar o instituție de învățământ în Buzău care oferă 500 lei pe lună elevilor care se înscriu la un anumit profil. Cu toate astea copiii nu se duc acolo.

„Nu poți schimba planul de școlarizare atât de brutal pentru că școlile profesionale nu au dotarea necesară încă, nu au resursă umană necesară, pregătirea necesară. Unde fac elevii practica? În școli nu mai ai unde, agenții economici nu sunt interesați. În plus, în alte liceele vocaționale s-au dat deja probele, iar acum trebuie să le spui părinților că de fapt le-a rămas doar o clasă”, a spus Ion Dobre.

Cu medii peste 7 la școala profesională, cu forța?

Și mai grav este că această modificare ar putea face ca, în unele zone ale județului, elevii care au obținut medii bune la Eva­luarea Națională riscă să fie obligați să meargă la școlile profesionale încremenite în timp din punct de vedere al dotărilor și specializărilor.

„Eu accept că în liceu nu poți ajunge cu medii de 2 și 3, dar nu putem cădea în extrema cealaltă. Sunt zone în care elevii buzoieni nu își permit să facă naveta la Buzău pentru a învăța la liceu. Or, în condițiile în care îi iei clasele de la cel mai apropiat liceu, chiar dacă va avea media 7 nu va mai avea loc. Este posibil să găsim elevi cu media peste 7, chiar 7,50 care vor ajunge fără să vrea în școlile profesionale. Vorbim de limitarea unor drepturi. Dacă nu se ia nicio decizie astăzi (n.r., marți) și găsim și în alte județe aceeași situație, mâine (n.r., joi, 30 mai), vom protesta în fața Ministerului Educației. Am informații că nemulțumirea a ajuns până la urechile premierului Dăncilă, sunt discuții cu ministrul Andronescu. Cu siguranță se caută soluții. Ar fi penibil pentru ministrul Andronescu să fie demisă încă o dată”, a mai declarat liderul SÎP Buzău.

Până la ora închiderii ediției print a cotidianului OPINIA, Ministerul Educației nu a dat vreun semn că ar modifica în vreun fel ordinul care a pus pe jar ieri învățământul buzoian.

3 Comentarii

  1. Cu toata ca am votat USR este una din cele mai bune solutii pentru invatamant. Ce avem la ora actuala in invatamant? Ce rol a jucat invatamantul si nu vorbesc aici de invatamantul buzoian. Aceeasi situatie este in toata tara. In primul rand salarii mari..mult prea mari pentru aceasta categorie. Salarii de 6000 – 7000 ron nu gasesti in tot judetul Buzau la vreo firma. Atat are un profesor un profesor grad 1 cu 20 de ani vechime. Si nu ii ajunge, Vrea si gradatie de merit. Ce rezultate sunt. Pai copilul pleaca. Isi da seama ca nu ii trebuie nimic din ce la batut ala la cap la scoala si nu ii trebuie matematica, latina. Un prof de mate dupa ce face presiuni la clasa pentru a veni la pregatire ajunge la 20.000 ron pe luna. Este o doamna la liceu din Buzau, doamna profa de istorie, ce are cate 12 la pregatire . 12x 60 de ron egal 720 ron la fiecare doua ore. De ce sa iti bati joc de tine platind pentru astfel de tratament? Dai bani sa te treaca clasa si tie nu iti trebuie asa ceva. CE sa mai zic ca ei nu platesc nici un fel de impozit. Nu exista ANAF pentru ei. Asa ca cel mai bun lucru e sa aduci elevii pe fagasul normal. In cele din urma copii isi dau seama ca nu au nevoie de integrale pentru a ajunge sofer de camion sau nu nevoie de latina sa ajungi chelner. Meserii respectabile care iti pot aduce o paine pe masa. Ce faci cu matematica? Sa vezi cum proful de mate isi cumpara ultimul tip de citroen din banii platiti de tine ca taxa de protectie?

  2. Sunt si multe ilegalitati generate de acest ordin al MEN. Astfel, transformarea a 9 clase de liceu in clase de profesionala la liceele tehnologice este fortata si nelegala din urmatoarele motive:;

    – clasele de invatamant profesional se infiinteaza numai la cererea agentilor economici, cerere care in acest caz nu exista;
    – solicitarea de clase de invatamant profesional trebuia discutata in consiliile profesorale si aprobata in consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant;
    – planul de scolarizare trebuia sa aiba avizul CLDPS-ului , inca din luna februarie 2019;
    – repartizare a claselor pe unitati de invatamant trebuia aprobata in consiliul de administratie al ISJ Buzau dupa caare trebuia emis ordinul de ministru etc.
    Asistam la o atitudine de stapan, de patron, luata fara nicio consultare cu partenerii de dialog social si cu beneficiarii actului educational, in deplin dispret si fara a respecta legea.
    CAT TIMP VOR MAI PROCEDA ASA DOAMNA MINISTRU ECATERINA ANDRONESCU SI PARTIDUL DE GUVERNAMANT?

  3. Asa este , o mare brambureala, iar Ecaterina Andronescu este „campioan”. Asa se face ca avem indivizi cu studii superioare si doctoranti, „cata frunza si iarba”. In realitate, din ei nu poti scoate nici „2 volti”. Eu sunt nascut in zona rurala si pe vremea cand eram copil, doar copii profesorilor, primilor secretari, presedintilor de CAP, popilor si f. putini, aproape deloc ceilalti unde isi pregateau copii si ii inscriau la un liceu. Totul era vorba de bani. Ca sa mergi la liceu trebuia ori sa faci naveta, ceace nu era posibil, inexistand mijloace de transport sau platitul chiriei la o gazda. Bani pe vreme aia nu prea erau, decat la cei enumerati mai sus. Tare as fi vrut si eu un liceu. M-am multumit cu o sc. profesionala, dar si acolo nu era chiar asa usor. Era un examen, nu toti intrau si apoi drumuri si iar drumuri , bani de buzunar etc. Internat- internat dar si aici trebuiau niste bani. Din cel putin 23 de copii ce eram din acelasi colt de sat, doar eu , sa zicem , parintii mei in speta si-au permis sa ma sustina acolo. Se facea carte , se facea meserii de calitate, desen tehnic, tehnologia metalelor si materialelor se facea educatie cetateneasca, etc. Astazi se face nimic. Copii obraznici, parinti la fel, in minister doar minti obtuze a la’ Liviu Pop sau d-na Andronescu. Doar „papagalu” sunt de ei. Acolo nu-i intrece nimeni. Asa se face ca acolo in Comisia Juridica avem minti „sclipitoare ” cu studii facute peste noapte, la distanta, un Niculicea sau un Serban. Grobieni fara margini, fara pic de respect ptr. onoarea de a fi numiti acolo in functii. Au studii a la Andronescu cred, si Stefanescu si Radulescu dar si d-na Olguta Vasilescu. Ultima mai mult ca sigur, iar profesor de „performanta” i-a fost nu Nastase, ci Vadim Tudor. A facut-o mare, cu studii iar cand a murit, fuguta la partidul ce pana mai ieri ii era dusman de moarte, adica la PSD. Cam asa-i situatia pe la noi si cat o sa avem PSD pe acolo in guverne, asa o sa fie mereu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker