Recent, a văzut lumina tiparului, la Buzău, un calendar dedicat Centenarului Unirii de la 1 Decembrie 1918, cu referiri la evenimentele care au premers cele trei mari momente ale întregirii României. Calenadrul este realizat de Ionel Stănuţă şi Valeriu Nicolescu şi prezintă, pentru fiecare lună calendaristică a anului 2018, o scurtă prezentare a unor personalităţi buzoiene, sub genericul „Buzoieni… nemuritori”.

Sunt prezentate imagini şi texte sugestive despre Regele Ferdinad I Întregitorul, Regina Maria, cu rol determinant în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, în susţinerea drepturilor României, Alexandru Marghiloman, fost Prim-ministru, cel care a primit la Chişinău documentul de Unire a Basarabiei cu România, dr. Constantin Angelescu, primul ambasador român în S.U.A., generalii Gheorghe Spirescu, Ion Vernescu, jurnalistul Pamfil Şeicaru şi Vasile Voiculescu, personalitate a literaturii române, cu referiri şi la Cimitirul Eroilor din Buzău şi la Arcul de Triumf din Capitală, care glorifică jertfa celor care au pecetluit cu sângele lor, alături de întreaga armată română, victoria în Primul Război Mondial.

Pe fiecare din cele 12 file ale calendarului sunt imagini însoţite de texte pentru 29 personalităţi buzoiene, astfel că cei interesaţi, şi mai ales tânăra generaţie, au posibilitatea să cunoască şi să înţeleagă mai bine unul din cele mai importante momente din istoria României.