27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:41 AM

Sanatate

O echipă de tineri medici ortopezi a efectuat o intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
03.08.2017, 00:00
2519

   Intervenţie chirurgicală în premieră la cel mai mare spital din Buzău. Trei medici de la Secţia de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă-, Sergiu Jguma, Dan Mihai şi Sergiu Danielescu, ultimul venit recent de la Spitalul Municipal Rm. Sărat-, au realizat, zilele trecute, o hemiartroplastie bipolară necimentată, prima de acest fel la unitatea medicală buzoiană, la o pacientă de 71 de ani care suferise o fractură de col femural într-un accident rutier al cărui autor nu a fost încă identificat. Cum astfel de proteze nu sunt decontate prin sistemul de asigurări, femeia şi-a achiziţionat proteza, iar medicii de la SJU au realizat intervenţia care nu a fost o noutate pentru ei.

   Până acum, pentru astfel de intervenţii chirurgicale mai moderne, pacienţii au fost trimişi în Capitală.

   „E o pacientă de 71 de ani care avea mobilitate bună şi o speranţă de viaţă, mare din punctul de vedere al altor boli, şi noi avem o hemiproteză care se punea la pacienţii vârstnici şi mai taraţi. În cazul pacienţilor mai tineri, îi trimiteam la Bucureşti, pentru că nu aveam cum să-i protezăm aici. Aici avem un caz mai special, doamna şi-a permis să-şi achiziţioneze proteza şi am putut să o aplicăm. Am beneficiat şi de sprijinul medicului Danielescu, care la Rîmnic a mai pus astfel de proteze şi ştia cum se intervine. Genul acesta de proteză are o viaţă mult mai lungă până se uzează şi probabil că pacienta nu mai are nevoie de alte intervenţii“, a precizat medicul coordonator al intervenţiei, Sergiu Jguma.

   Operaţia a durat în jur de 70 de minute, iar recuperarea pacientei va fi mult mai rapidă. Medicii care au realizat intervenţia admit că este vorba şi despre o satisfacţie profesională, atât timp cât, pentru astfel de intervenţii, pacienţii nu vor mai fi trimişi la Bucureşti.

   În funcţie de complexitatea afecţiunii, costurile pentru o astfel de intervenţie chirurgicală pornesc de la 2.000 de lei.

   „Este un implant de generaţie mai nouă faţă de ce foloseam noi, are o modularitate, îţi permite să te joci mai mult cu componentele astfel încât să obţii echilibru între stabilitate şi mobilitate pentru pacient, astfel încât să se poată mişca cât mai repede“, a spus medicul Dan Mihai, care a realizat, în cei doi ani în care a profesat în Norvegia, numeroase astfel de intervenţii.

   Medicul Sergiu Jguma a precizat că este aşteptată renovarea blocului operator şi apoi va fi posibilă aplicare unor proteze şi pentru artroze, urmând să se intre astfel pe programul naţional de protezare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker