27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:07 AM

Sanatate

O echipă de tineri medici ortopezi a efectuat o intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
03.08.2017, 00:00
1095

   Intervenţie chirurgicală în premieră la cel mai mare spital din Buzău. Trei medici de la Secţia de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă-, Sergiu Jguma, Dan Mihai şi Sergiu Danielescu, ultimul venit recent de la Spitalul Municipal Rm. Sărat-, au realizat, zilele trecute, o hemiartroplastie bipolară necimentată, prima de acest fel la unitatea medicală buzoiană, la o pacientă de 71 de ani care suferise o fractură de col femural într-un accident rutier al cărui autor nu a fost încă identificat. Cum astfel de proteze nu sunt decontate prin sistemul de asigurări, femeia şi-a achiziţionat proteza, iar medicii de la SJU au realizat intervenţia care nu a fost o noutate pentru ei.

   Până acum, pentru astfel de intervenţii chirurgicale mai moderne, pacienţii au fost trimişi în Capitală.

   „E o pacientă de 71 de ani care avea mobilitate bună şi o speranţă de viaţă, mare din punctul de vedere al altor boli, şi noi avem o hemiproteză care se punea la pacienţii vârstnici şi mai taraţi. În cazul pacienţilor mai tineri, îi trimiteam la Bucureşti, pentru că nu aveam cum să-i protezăm aici. Aici avem un caz mai special, doamna şi-a permis să-şi achiziţioneze proteza şi am putut să o aplicăm. Am beneficiat şi de sprijinul medicului Danielescu, care la Rîmnic a mai pus astfel de proteze şi ştia cum se intervine. Genul acesta de proteză are o viaţă mult mai lungă până se uzează şi probabil că pacienta nu mai are nevoie de alte intervenţii“, a precizat medicul coordonator al intervenţiei, Sergiu Jguma.

   Operaţia a durat în jur de 70 de minute, iar recuperarea pacientei va fi mult mai rapidă. Medicii care au realizat intervenţia admit că este vorba şi despre o satisfacţie profesională, atât timp cât, pentru astfel de intervenţii, pacienţii nu vor mai fi trimişi la Bucureşti.

   În funcţie de complexitatea afecţiunii, costurile pentru o astfel de intervenţie chirurgicală pornesc de la 2.000 de lei.

   „Este un implant de generaţie mai nouă faţă de ce foloseam noi, are o modularitate, îţi permite să te joci mai mult cu componentele astfel încât să obţii echilibru între stabilitate şi mobilitate pentru pacient, astfel încât să se poată mişca cât mai repede“, a spus medicul Dan Mihai, care a realizat, în cei doi ani în care a profesat în Norvegia, numeroase astfel de intervenţii.

   Medicul Sergiu Jguma a precizat că este aşteptată renovarea blocului operator şi apoi va fi posibilă aplicare unor proteze şi pentru artroze, urmând să se intre astfel pe programul naţional de protezare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker