• Iniţiativa a aparţinut primarului Marian Muşat

La început a fost ideea de a marca într-un mod aparte Centenarul, apoi o schiţă pe hârtie, o ­pro­punere, iar după o întâlnire între aleşii locali din două comune, Valea Salciei şi Săruleşti, oamenii s-au pus pe treabă. Ce a ieşit din dorinţa unui om al locurilor, pe care acum le admi­nistrează vreme de mai multe mandate, este unic şi constituie un model urmat pentru alţi primari buzoieni pentru a-şi scoate comunele din anonimat ori pentru a le promova mai mult.

De la începutul acestei luni, comunele Valea Salciei şi Săruleşti sunt vegheate de o cruce din metal, de 16 metri înălţime, ridicată pe un deal la hotarul dintre cele două aşezări, şi luminată mai ceva decât crucea de pe Caraiman. Ideea aparţine primarului de la Valea Salciei, Relu Marian Muşat, care a găsit des­chidere şi la autorităţile comunei vecine, Săruleşti, pentru a o materializa, iar după câteva luni de muncă a fost gata. ,,Iniţial am vrut să-l fac singur, dar am zis să fie totuşi o colaborare cu comuna învecinată, Săruleşti. Am făcut propunerea primarului Nicolae Dinu, care a fost de acord, am întrunit la Valea Salciei, într-o şedinţă comună, Consiliile Locale ale celor două comune, toţi consilierii locali au fost de acord, apoi ne-am apucat de treabă”, a precizat Marian Muşat, primarul comunei Valea Salciei.

Cu un buldoexcavator de la primărie a fost tăiat vârful unui deal între satele Apostari şi Valea Largă, s-a cumpărat material şi s-au apucat de sudat crucea. S-a pornit cu bani alocaţi de cele două comune, câte 10.000 lei de fiecare Consiliu Local, dar, pe parcurs, au apărut şi sponsori, firme şi localnici, care au contribuit la finalizarea edificiului.

La final, o macara a ridicat crucea metalică de 16 metri care este vizibilă acum de la kilometri distanţă datorită instalaţiei luminoase donată de un prieten al primarului de la Valea Salciei. În total, potrivit acestuia, aproximativ zece firme au contribuit financiar la ridicarea ei, acestora alăturându-se mai mulţi localnici. Sâmbătă, într-un cadru festiv, monumentul ridicat în cinstea eroilor din comunele Săruleşti şi Valea Salciei va fi sfinţit, la eveniment fiind invitate, alături de localnici, şi oficialităţi ale judeţului.

,,Monumentul este ­de­dicat şi Centenarului, dar va servi şi ca punct turistic. Este încadrat de patru alei în formă de cruce, vor fi flori şi băncuţe pe margine. De jur împrejur a fost montat un gărduţ, a fost amenajat un chioşc de vară şi va fi amenajat un punct de informare turistică”, a precizat Marian Muşat, primarul de la Valea Salciei.

„Ideea deosebită apar­ţine domnului primar Muşat de la Valea Salciei şi am fost de acord ca monumentul să fie ridicat la graniţa dintre cele două comune.  Noaptea se va vedea de la mare distanţă, iar privitorii vor şti că acolo sunt Săruleşti şi Valea Salciei”, a declarat şi Nicolae Dinu, primarul comunei Săruleşti.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Felicitări! S-au inversat trendurile. Multe catedrale din vestul Europei sunt folosite ca săli de teatru, mall-uri, cârciumi, biblioteci, scopul inițial fiind deturnat, pe când estul Europei se agață din ce în ce mai mult de creștinătate.

Comments are closed.